home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Biofest, 2018
Kartali Róbert
2018.10.29.
LXXIII. évf. 43. szám
Biofest, 2018

A XIV. Nemzetközi Biotermék-fesztiválon, mely a TERRA’S Egyesület szervezésében valósult meg, a látogatók biotermékek kiállítását tekinthették meg.

 A termelők és az érdeklődők pedig a témával kapcsolatos előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt, melyeken az idén a fő hangsúlyt a digitalizációra és a klímaváltozásra helyezték. A rendezvény megnyitóján átadták az év biotermelőjének és biotermékének járó díjat is.

A fogyasztók egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy mit esznek, és egyre jobban igénylik az egészséges élelmiszereket, melyeket a gazda vegyszermentesen, a környezetet a lehető legjobban védve termel meg. Ilyen, természetes módszerekkel megtermelt termékeket mutattak be a kétnapos szabadkai Biofest, 2018-on.

— A szakelőadások központi témája az idén az organikus mezőgazdaság digitalizációja és a klímaváltozás hatásai — mondta a rendezvény megnyitóján prof. dr. Tomislav Sudarević, a TERRA’S Egyesület igazgatóbizottságának elnöke. 

A Biofest megalapítása óta a TERRA’S-t támogatja Szerbia Köztársaság Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Minisztériuma is, melynek nevében Jelena Milić, az organikus termelés fejlesztésével megbízott önálló tanácsadó szólt a megjelentekhez:

— Az elmúlt években számos dolgot sikerült elérni, így megnövekedett az organikus termékek ára a konvencionális tömegcikkekéhez képest. Ezek a termékek megtalálhatóak már a szupermarketek polcain, viszont sokkal több mezőgazdasági termelőt kellene bekapcsolni az organikus termesztésbe. Igaz, hogy 2017 folyamán megnőtt a biotermelők száma, ahogyan az organikus termékek értékének exportja is, sokkal több lehetőség rejlik azonban ebben az ágazatban, mint amennyit kihasználunk. Ezért a minisztérium változtat a támogatási modelljén, ami az organikus termelést illeti, így a legelőkre is kiterjeszti majd, hogy az organikus haszonállattartás is növekedjen.

— Ebben az évben 10 millió dinárt különítettünk el annak érdekében, hogy a termelők pályázhassanak arra a tanúsítványra, amellyel bizonyítani tudják, hogy termékeiket, valamint a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat valóban organikus mezőgazdasági rendszerben hozták létre, továbbá ezzel a pályázattal segítjük a biotermelők számára a mezőgazdasági gépek beszerzését is — emelte ki köszöntőjében Marko Rovčanin, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese.

— Sokéves mezőgazdasági mérnöki tapasztalattal a hátam mögött állíthatom, hogy az utóbbi időben egyre több termelő fordul az organikus mezőgazdasághoz. Ezt okkal mondhatom, hiszen a vásárlók, illetve a felhasználók részéről is egyre jobban nő a kereslet a biotermékek iránt — nyilatkozta Vitković Aleksandar, a városi közigazgatás mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott titkárságának titkára, aki a városi önkormányzat nevében köszöntötte a megjelenteket.

Az év biotermelőjének járó díjat az idén a cseneji Dejan Letić kapta, az év biotermékének pedig a njegoševói Truzsinszki Szabolcs organikus termelő tönkölybúzalisztből készült tésztáját választották.

Az idei Biofest védnökei Szerbia Köztársaság Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériuma, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, valamint Szabadka Önkormányzata. A XIV. Biofest megszervezésében a Szabadegyetemet és a TERRA’S Egyesületet a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet (GIZ), a Greensoft, az Organic Control System felhatalmazott ellenőrző és tanúsítószervezet, valamint az Eco Fenix B Team másodlagos nyersanyagot újrahasznosító vállalat támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..