home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bevásárlókörút magaslati levegőn
T. L.
2017.01.16.
LXXII. évf. 2. szám
Bevásárlókörút magaslati levegőn

Hegymászópláza nyílik a Mount Everesten — Elindult a forgalom a világ legmagasabb függőhídján — Csehország kiberhadsereget hoz létre — Egy másodperccel volt hosszabb szilveszter éjszakája

Hegymászópláza nyílik a Mount Everesten

Gigászi hegymászó- és turisztikai központ építésébe kezd Kína a Mount Everest északi lábánál, az alaptábortól mintegy 30 kilométerre fekvő Gangkar településen. 84 000 négyzetméteres lesz, és 2019-ben adják át. Az építése már jövőre megkezdődik. A komplexumban a hegymászókon kívül síelők, siklóernyősök és túravezetők számára szállást, valamint vendéglátóegységeket alakítanak ki, ezenkívül orvosi szolgáltatásokat is igénybe lehet majd venni, lesznek utazási irodák, mentőhelikopter-bázis, hegymászómúzeum, autó-, motor- és kerékpárkölcsönző, szerviz. A hír vegyes fogadtatásra talált a közösségi médiában. Vannak, akik a kaland halálát látják benne, egy himalájai Disneylandet, mások üdvözlik az infrastrukturális fejlődést.

Elindult a forgalom a világ legmagasabb függőhídján

Átadták a forgalomnak a világ legmagasabb függőhídját a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban. Az 1341 méter hosszú Pejpancsiang híd 565 méter magasan húzódik az azonos nevű völgy fölött. A frissen átadott szerkezet, mely magasságát tekintve egy 200 emeletes épületnek felel meg, a Hupej tartománybeli Szetu folyó felett átívelő hídtól szerezte meg a világ legmagasabb hídjának címét. A Pejpancsiang híd a hegyekkel tarkított Kujcsou és Jünnan tartományokat köti össze, és várhatóan másfél órára csökkenti a korábban ötórás utazási időt a két terület között. Kujcsou az ország tíz legmagasabb hídja közül immár hétnek ad otthont.

Csehország kiberhadsereget hoz létre

Speciális kiberhadsereget alakít a cseh kormány az ország biztonságának megerősítése érdekében. A néhány száz fősre tervezett hivatal informatikus szakértőinek toborzása már elkezdődött. „A kibertérség kockázatai Csehország számára sokkal valószínűbbek, mint egy klasszikus háború kitörése” — nyilatkozott Dušan Navrátil, a cseh nemzetbiztonsági hivatal vezetője. A tervezett kiberhadsereg magját a katonai hírszerzés jelenleg mintegy húsztagú hekkercsoportja alkotja. Az új hivatal jövőre kezdi meg működését, a védelmi rendszereit pedig három éven belül kell teljes mértékben kiépíteni.

Egy másodperccel volt hosszabb szilveszter éjszakája

A Föld forgási ideje és az atomórák által mért idő közötti eltérés kiegyenlítése érdekében a 2016. év egy másodperccel hosszabb volt. Az árapályerők és az El Niño időjárási jelenség miatt van szükség a szökőmásodperc beiktatására. Utóbbi hatására például melegebbek és sűrűbbek lettek a tengervizek, ami lassította a Föld forgását. Ezért december 31-én az egyezményes koordinált világidő (a greenwichi középidő) szerinti 23 óra 59.59 után 23 óra 59.60-ra váltott az óra, vagyis az új év egy másodperccel később kezdődött. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..