home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Betyárok főszerepben
Tóth Tibor
2018.07.31.
LXXIII. évf. 30. szám
Betyárok főszerepben

Rózsa Sándor, a közismert betyár tiszteletére immár harmadik alkalommal tartották meg a Rózsa Sándor Fesztivált a Ludasi-tó partján, a hajdújárási Szúnyogcsárda melletti füves területen.

A napos, nyárias időben több ezren választották kikapcsolódásként a fesztivált, mely tartalmas programokkal, illetve a kiváló gasztronómiai kínálattal egyre népszerűbbé válik szűkebb és tágabb pátriánkban egyaránt.


Rózsa Sándor emléktáblája a róla elnevezett szigeten (Kissák Éva felvétele)

A birkapaprikás-főző versenyre huszonöt csapat nevezett be, a legjobbnak járó elismerést pedig a hajdújárási Gulyás Oldal András főztje érdemelte ki. Egyéb kategóriában a zentai Hajdú Klaudia kolbászos paprikása vitte el a pálmát. A nap legjelentősebb mozzanataként Sövény Rudolf, a Rózsa Sándor civil szervezet és a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke, valamint Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere a Rózsa Sándor-szigeten elhelyezte a Kikity Attila betyár által készített, fából faragott emléktáblát, melyen Rózsa Sándor leghíresebb mondata, a Ha mögmondtam, hát mögmondtam! szerepel.

— Ahogy a kicsiny gyermek növekszik az évek múlásával, úgy válik a mi fesztiválunk is egyre nagyobbá, terebélyesebbé. Az idei rendezvényen vannak visszatérő programok, viszont olyanok is, amelyeket először iktattunk be abban bízva, hogy elnyerik a nagy számban megjelent vendégek tetszését. Az esemény célja a közösségépítés, a Rózsa Sándor emléke előtti tisztelgés, valamint hagyományaink megőrzése és átadása a fiatalok számára. Szeretnénk, ha a fesztivál keretében 3-tól 93 éves korig mindenki megtalálná az őt leginkább érdeklő foglalkozást. Nagyon sok segítőkész ember él Hajdújáráson, aki kivette részét a rendezvény megszervezéséből. Ők mind azért dolgoznak, hogy a fesztivál minél sikeresebb legyen — mondta Sövény.


Betyárok

A tartalmas nap során Mészáros Zoltán történész és Bogár Bálint a betyárok világáról tartott előadást, a Lifka Sándor Művelődési Egyesület táncházat rendezett, a gyerekek kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, a betyárpróba keretében pedig patkódobálásban, csizmahajításban és rúdtartásban mérettettek meg a vállalkozó kedvűek. Az adai csikóslegények lovasbemutatója is nagy sikert aratott. Emellett pónilovaglás, hobbiíjászat és csónakázás szerepelt még a fesztivál programjai között.

Az esemény támogatói a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a tartományi oktatási titkárság, valamint mindazok, akik valamilyen módon hozzájárultak a III. Rózsa Sándor Fesztivál sikeréhez.


A hagyományos betyárpróba

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..