home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Betyárnap Rózsa Sándor szellemében
(T. T.)
2014.10.22.
LXIX. évf. 43. szám
Betyárnap Rózsa Sándor szellemében

A lovasnapok folytatásaként vasárnap első alkalommal tartottak betyárnapot Ludason. A hiedelmek szerint a jó betyár hírében álló Rózsa Sándor Ludas környékén portyázott, a gazdagoktól elvett, a szegényeknek pedig adott, így a településen és a környékén egyfajta kultusz lengi körül.

A nagy érdeklődésre számot tartó esemény a reggeli órákban bográcsfőző versennyel kezdődött, melyen több mint negyven csapat próbálta meg főztjével elkápráztatni a bírálóbizottságot. A tömeges rendezvényen több közéleti személyiség is megjelent, valamint bemutatkoztak a Magyar Összefogás lista jelöltjei is. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője elmondta, hogy elsősorban azokhoz az emberekhez kell fordulni, akik itt élnek, itt akarnak dolgozni, itt nevelik és íratják magyar nyelvű iskolába gyerekeiket, és minden gond, küzdelem ellenére szülőföldjükön maradnak. Az MNT az elkövetkező négy évben is mindent megtesz azért, hogy olyan feltételeket teremtsen, amelyek a külföldön tanulókat és dolgozókat visszatérésre ösztönzik.

— Nagyon fontos, hogy azoknak, akik elmentek és azoknak, akik itt maradtak, október 26-án megmutassuk, egy olyan erőt képviselünk, amely a gondok, a szegénység, a munkanélküliség ellenére képes jövőt építeni.

Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház és a VMSZ elnöke kiemelte, hogy jó hangulatú, aktív kampányt folytattak, a rendezvények száma pedig a kampány végéig eléri az ötszázat. Azt is hangsúlyozta, hogy a kampány a személyes találkozásokra épült.

— A személyes találkozásokon elmondhatjuk az embereknek, hogy az október 26-ai nemzeti tanácsi választások az ő számukra is fontosak. Azért fontosak, hogy ez a közösség megmozduljon, és a mögé a politika mögé álljon, amely az ő érdekében próbál cselekszik. Ha bizonyítani tudjuk, hogy az összefogás típusú szerepvállalás mögött ott áll a közösségünk többsége, akkor az meg fogja erősíteni a parlamenti képviselőinket, az államtitkárainkat, az önkormányzati vezetőinket, a polgármestereinket, a helyi közösségi vezetőinket — mondta a többi közt.

Lovas Ildikó, az MNT kulturális tanácsosa szerint Ludas, a Ludasi-tó és a tó közepén lévő Rózsa Sándor-sziget a kulturális turizmus szempontjából nagyon fontos.

— Az erre járó turisták is érdeklődnek a látnivalók iránt. A mai, betyárokhoz kötődő rendezvényünk is azt mutatja, hogy olyan hagyományaink és kulturális örökségünk van, amelyet bátran felmutathatunk — mondta.

A vásártértől néhány méterre felavatták a Kosztolányi-házat, mely a faluban működő három civil szervezetnek fog otthont adni. A szobákat és az épületet — melyben Kosztolányi Árpád tizenhárom évig lakott — Dobai István helyi plébános szentelte fel, majd Engi Péter, a ludasi nyugdíjasszervezet elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Dudás Károly, a VMMSZ elnöke, a Magyar Összefogás lista jelöltje kiemelte, hogy Ludas megérdemli a közösségi házat, hiszen általa maga a közösség is tovább erősödik.

— Ludas társadalmi élete ismét gazdagodott, a házat használjuk ki, lakjuk be, a mi közösségi életünk pedig arról szól, hogy tovább építkezünk — emelte ki Dudás.

Az épület átadása után az ünneplők visszatértek a vásártérre, és különféle lovas ügyességi számokat láthattak, például fogathajtást, szekértolást, lovascsapatversenyt, emellett csikósbemutató, gyerekprogram és lószépségverseny is gazdagította a ludasi betyárnapot.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..