home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Betlehemes találkozások a Dél-Bánságban
Martinek Imre
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám
Betlehemes találkozások a Dél-Bánságban

December hó huszadik napján tartották meg Versecen a dél-bánsági régió betlehemes játékait és karácsonyi szokásait éltető magyar egyesületek tizennyolcadik találkozóját.



Nyolc település tizenkét nívós műsorszámba fűzött álma öltött testet a parányi színpadon. Sajátos bizonyítékként ország és világ előtt, hogy a rájuk bízott szellemi és kulturális örökség aranydukátját a jelenkor minden megkísértése ellenére sem váltották fel aprópénzre. Az eseménynek sajnos lényegesen kevesebb fellépője volt, mint hét esztendővel korábban. A város maroknyi magyarságának kultúrfelelősei akkortájt, vagyis 2007-ben vállalták magukra először e téli dél-bánáti szemle megszervezését.

Pancsova, Versec, Ürményháza, Sándoregyháza, Hertelendyfalva, Udvarszállás, Torontálvásárhely és Székelykeve hagyományőrzőinek és lelkes amatőrjeinek az idén a verseci magyar kultúregyesület kicsiny fészkecskéje adott befogadó helyszínt. Ezáltal is kifejezésre juttatva az adventi időszak „íratlan parancsait”: a belső elcsendesedést, illetve az év közben méltatlanul elhanyagolt családiasságnak és az együvé tartozásnak újrafelfedezését, erősítését.

A csaknem száznyolcvan percbe sűrített betlehemes találkozó nyitójelenetére s a felzúgó harangszóra elsőként a Dél Pacsirtái gyermekkórus felelt Györfi Sándor zenetanár vezénylete alatt. Utána Vitt Sándor, a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, soraikban az egyesület volt elnökségének képviselőivel, a romániai Resiczabánya kultúrdelegációjával, ft. Halász Béla püspök úrral, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökével, valamint Erdőháti Melindával, a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselőjével. Ünnepi beszédében Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke e dél-bánsági mozgalom megálmodóit és éltetőit is méltatta. A tizenkilencedik évébe lépő rendezvényt alkalmi gondolatok kíséretében végül ft. Erős Mihály verseci esperesplébános nyitotta meg. A moderátori szerepet Virág Bene Klára vállalta magára. A verseci művelődési egyesület fiatal és lendületes, udvarszállási származású titkár asszonya, akinek nevéhez — mint az a műsor pörgése közben kiderült — újabban szülőfaluja gyermekeinek anyanyelvi és hagyományápoló felkarolása is fűződik. A délkeleti Bánság viharsarkában rekedt falucska kallódni tetsző idősebb fiataljait — egy betlehemes játék erejéig — Horváth István gyűjtötte egybe. Mint ismeretes, a legutóbbi regisztrációs időszakban az udvarszállási Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület hivatalosan nem tudta bejegyeztetni működését. Pontosabban ő sem. Erre a sorsra jutott ugyanis a fehértemplomi magyar kultúrkör is. Az előbbit a szűkös anyagiak kényszerítették erre a lépésre, míg az utóbbiak esetében a munkát vállaló emberek is elfogytak...



A házigazda Versec színeit a betlehemes és az anyanyelvápoló csoport, illetve a kórus képviselte — Lantos Ilona, Bene Anna, illetve Kiss Nenád felkészítésében. Összhangban a régió eleve gazdag kulturális diverzitásával, az idei találkozó végre ismét több lett, mint a közismert betlehemi történet elcsépelt újra- és újramesélése!

Joó Gyülvész Margit vezetésével a székelykevei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző csoportja például a lucázás mozzanatait elevenítette fel, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon színtársulata pedig a kecskézés élményeit vitte színre Bakator János rendezésében.

A hertelendyfalvi gyermëkëcskék a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület és a Hertelendyfalvi református egyházközség színeit képviselve mutatták be néhai falujok karácsonyi népszokásait. Gazdagon átszőve még a bukovinai őshazában fakadt rigmusokkal, a hangszerkísérettel erősített dallamos díszítőelemekkel. A csapattal Nemcsek Klaudia, Lőcsei Márta, Nagy Mónika, Varga József és Kiss Samu foglalkozott. Újult erővel tértek vissza e mozgalomhoz az ürményházi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület felnőtt korosztályú betlehemezői, Virág József szakmai vezetése alatt. A vegyes korosztályú sándoregyházi csoport ezúttal is a helyi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület kórusából és a Moša Pijade Általános Iskola anyanyelvápolós diákjaiból állt össze. Munkájukat Almási Júlia tanárnő koordinálta. A fellépői sort a székelykevei Szalmaszál Művelődési Egyesület hagyományőrző csoportja zárta. Az ugyancsak vegyes korosztályú társulat felkészítését Szatmári Ilona és Antal Anna vállalta.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..