home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Beteljesedett
(Tanjug, Beta, Blic, Kurir, B92)
2016.01.25.
LXXI. évf. 3. szám
Beteljesedett

Előre hozott választások lesznek

Vasárnap Aleksandar Vučić miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt főbizottsági ülésén bejelentette, hogy az idén a tartományi és az önkormányzati választásokkal együtt rendkívüli parlamenti választásokat is fognak tartani az országbann. A pártelnök/miniszterelnök a döntését azzal indokolta, hogy a kormánynak teljes stabilitásra van szüksége, s egy négyéves mandátum után az országban többé már nem lesz lehetőség visszatérni a régi időkhöz. Vučić szerint a választópolgároknak el kell majd dönteniük, hogy támogatják-e az ország európai integrációját. A miniszterelnök párttársainak is üzent, amikor a következőképpen fogalmazott: „Köszönetemet fejezem ki a sorainkban lévő fajankóknak is, legyenek vele tisztában, hogy oda fogom őket küldeni, ahova tartoznak. Nem akarom Szerbia stabilitását veszélyeztetni, egyetlenegy folyamatot sem kívánok leállítani.”

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke szerint a rendkívüli választások kiírása jó hír az ország polgárai számára. Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a választások azt fogják majd megmutatni, hogy a polgárok valójában mit is gondolnak a Vučić-kormányról, és nem fognak hallgatni, amíg csökkentik a bérüket, elrabolják a nyugdíjukat, emelik az adókat és az árakat, és nem fogják azt sem nyugodtan nézni, hogy a hatalmon lévők egyre jobban gazdagodnak. A DP elnöke szerint pártja olyan választási programmal fog majd indulni, amely be fogja bizonyítani, hogy a reformokat és az új munkahelyek teremtését fizetéscsökkentés, valamint az ellenzéki kritika elhallgatása nélkül is végre lehet hajtani.

Boris Tadić volt államelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke azt nyilatkozta, hogy a választások után egy olyan kormány alakulhat majd, amely képes a gondok megoldására, s amelyben — a mostanival ellentétben — tanult szakemberek fognak irányítani. Tadić szerint Vučićnak eddig is megvolt rá a lehetősége, hogy a pártján belül leszámoljon a megkérdőjelezhető személyekkel, ezt mégsem tette meg. Ezért a választások Vučić szemszögéből kizárólag a hatalom meghosszabbításáról szólnak.

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke nem számított a rendkívüli választások kiírására. Ettől függetlenül szerinte azok esélyt fognak adni, hogy az ország polgárai összegyűjtsék erejüket, és felgyógyuljanak abból a sokkból, amelyet a 2014. évi választások okoztak, és most majd végre lehetőségük lesz jelentősebb szerepet betölteni az ország politikai életében.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke szintén elégedettségének adott hangot a választások kiírása okán. A volt miniszterelnök gratulált ehhez Vučićnak, s azt üzente, hogy a formálódó ellenzéki koalíció győzelmet fog aratni a jelenlegi hatalom felett.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke úgy vélekedik, a mostani helyzetben létfontosságú, hogy Szerbiában összefogjanak a demokratikus, polgári, európai irányultságú pártok és szervezetek, és közösen vegyenek részt a választásokon. A mostani megmérettetés arra ad lehetőséget, hogy Szerbia valóban egy tisztességes társadalommá alakuljon át, melyben normálisan lehet majd élni — nyilatkozta Jovanović.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke a szokásos stílusában nyilatkozott, s azt mondta, hogy a mostani nehéz helyzetben a választások kiírása volt az egyetlen helyes és járható út. A politikus szerint pártja készen áll a megmérettetésre, mely értékelése szerint egyúttal népszavazás is lesz az EU vagy Oroszország, vagyis a nyugati és a keleti irányultság kérdésében. A radikális pártelnök szerint ez a választás ezenkívül még a radikálisok és a haladók közötti leszámolás fontos fejezete is lesz.

A Szerb Szocialista Párt készen áll a megmérettetésre, s nem aggódik a várható eredmény miatt. Ezt Đorđe Milićević, a szocialisták szóvivője jelentette ki. A párt a mostani választásokon is a szokásos szövetségeseivel — a nyugdíjasok pártjával és az Egységes Szerbiával — fog közösen indulni.

Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke véleménye szerint a választások kiírását többféleképpen lehet értékelni, de realitásként kell felfogni. Pásztor szerint a választások legkorábbi időpontja április 24-e, a legkésőbbi pedig május 22-e lehet. Az előző választásokon a parlamentbe bejutott magyar párt a héten tárgyalásokat folytat a többi magyar érdekképviselettel. A téma az idei választásokon való esetleges közös fellépés lesz.

A politikusokkal ellentétben a gazdasági szakértők koránt sincsenek meggyőződve a választások helyességéről. A Kurirnak nyilatkozó Ljubomir Madžar és Mahmud Bušatlija szerint az előre hozott választások kiírásával el fognak akadni a reformok, későbbi időpontra tolódik ki a magánosítás és a létszámleépítés a közszférában. Mindez pedig nem fog tetszeni az IMF-nek, mellyel a kormány februárban fog tárgyalni.

A politikai elemzők szerint várható volt a választások kiírása, melyeknek az a fő céljuk, hogy az új kormány megerősítse a legitimitását a reformok folytatásához. Ám az a kérdés is felmerül, hogy miért is van valójában szükség erre a lépésre, hiszen a parlamentben a haladóknak most is nagy többségük van, mely elegendő a kormányzáshoz.

Noha a választások pontos időpontjáról még nincsenek információk, a mérvadó belgrádi lapok úgy gondolják, hogy a dátum április 24-e lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..