home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Beszterce ostroma
Martinek Imre
2009.11.11.
LXIV. évf. 45. szám
Beszterce ostroma

A tűzvész sebei lassan hegednekNem Mikszáth regényének színhelyén, hanem a Borgói-, a Radnay- és a Kelemen-havasok övezetében fogtuk vallatóra a múltat, a néhai Beszterce-Naszód vármegye székhelyén. Pontosabban a francia Besancon, a lengyel Zielona Gora, az USA-beli Columbus, a német Herzog...

A tűzvész sebei lassan hegednek

Nem Mikszáth regényének színhelyén, hanem a Borgói-, a Radnay- és a Kelemen-havasok övezetében fogtuk vallatóra a múltat, a néhai Beszterce-Naszód vármegye székhelyén. Pontosabban a francia Besancon, a lengyel Zielona Gora, az USA-beli Columbus, a német Herzogenrath és az olasz L'Aquila testvérvárosában, 120 kilométerre északkeletre Erdély fővárosától, Kolozsvártól. 356 méter tengerszint feletti magasságon terül el annak a Beszterce folyónak a partján, amely napjainkra, sajnos, igencsak hűtlenné lett nevének eredeti jelentéséhez: kristálytiszta patak. Mátyás királyunk idején e város a humanista műveltség egyik központjává vált, a viszálykodások miatt felszámolt Hunyadi-vár helyett pedig a király e zömében szászvárost erősítteti meg bástyákkal, ostromálló falakkal. Ezekből a falakból ma már csak a Bognár-torony és falmaradványok állnak a jelenlegi park területén. A legutóbbi népszámlálási adatok alig 6%-nyi magyarságról adnak számot. A németekből ennyi sem maradt a második világégést követően. Hátrahagyták viszont a város főterén az 1563-ban épített impozáns gótikus szász evangélikus templomukat, mely a maga 76 méteres tornyával a legmagasabb templomtoronynak számít(ott) egész Erdélyben. Mindaddig, amíg a múlt nyáron le nem égett egy ''kincskereső” betörés alkalmával négy fiatornyával, s a templom tetőszerkezetének egy részével együtt. Hátrahagyták még a szászok a néhai templomukkal szemben fekvő árkádos házsort, a város rendkívül attraktív sétálóutcáját. Itt tartják meg évente a Besztercei Középkori Napok rendezvényt, számos színtársulat, táncegyüttes, vásári parádézó, kézműves stb. közreműködésével. A végében egy tábla hirdeti, mekkora lépést tett az ország 2007. január elsején. Vajon ennek köszönhetően játszadozik a szél többek között az Észak-atlanti Szövetség zászlajával is az óvodák árbocán?
- Törökök, tatárok, pestisjárvány és martalócok gátolták a város virágzását egykoron, de minden megpróbáltatása ellenére Beszterce sokáig megtartotta vezető ipari és kereskedelmi erejét és pozícióját a Moldva, Bukovina, illetve Lengyelország felé mutató válaszutak mentén, sőt 1596-ban a városnak már gimnáziuma is volt. A hadtörténészek Bem apó három ''huszárvágását” említik ezen a tájon, de az is kuriózumszámba megy, hogy az egyetlen iskolánk, ahol még van magyar nyelvű oktatás, annak a '48-as (ellen)forradalmárnak a nevét viseli, aki a román nemzeti himnusz szövegét írta - tájékoztatott vendéglátónk, Koós Erzsébet magyar és német szakos tanárnő. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a Szentháromság nevet viselő katolikus templomot 1787-ben, a református templomot pedig 1887-ben szentelték fel, bár az utóbbi építtetésének ügyében a kálvinista hívek már 1794-ben (persze, sikertelenül!) megkövették a ''kalapos” királyt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..