home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Beszámoló egy közgyűlésről
Martinek Imre
2010.10.27.
LXV. évf. 43. szám
Beszámoló egy közgyűlésről

Az elnök úr beszámolójaRendszeres évi közgyűlését tartotta meg a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület vezetősége. A szokásoshoz képest ''kissé” megkésve, de igazolt okokból odázódott el ennyire az ülés, melynek valójában a napirenden kívüli pontjai t...

Az elnök úr beszámolója

Rendszeres évi közgyűlését tartotta meg a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület vezetősége. A szokásoshoz képest ''kissé” megkésve, de igazolt okokból odázódott el ennyire az ülés, melynek valójában a napirenden kívüli pontjai tették indokolttá, hogy részleteiben is foglalkozzunk vele.
A 2009. esztendő elnöki beszámolóját maga az egyesület elnöke, Lőcsei Vilmos olvasta fel. Egyúttal köszönetét is kifejezte minden egyes köz- és magánvállalatnak, illetve magánszemélynek, akiknek a segítsége nélkül a papírra vetett elképzelések aligha valósulhattak volna meg. A gondnoki beszámolót Biszak Lajos hozta, a pénztárosit Kovács Rozália, az ellenőrzőbizottság nevében pedig Biszak Renáta referált.
Ezután érkezett meg a Tamásiba jelentősebb mértékben invesztáló kültag, akit a helyi nyilvánosság már egy ideje nemcsak részvényesként, hanem új tulajként is emleget. Mert az kétségtelen, hogy a nyár folyamán a házon belül jelentősebb felújítási munkálatok történtek, melyeket teljes egészében Dragan Čikić, a pancsovai Kudeljarac lakónegyedben található Čile étterem tulajdonosa finanszírozott. Ezek keretében tették rendbe a szennyvízcsatornát, szépítették a nagytermet, korszerű vizesblokkot építettek, újrabetonozták az udvart. A gazdagabb időket is megélt közszolgálati teremhelyiségeket attraktív vendégfogadóvá alakították át, mely kellő marketinggel pénzt is hozhat majd a házhoz. Ettől azonban a ''tulaj” még nem válik főbérlővé, sem a kulturális egyesület albérlővé, hiszen - és ezt a módosított alapszabályzatba is belefoglalták annak megfogalmazói -, amennyiben az egyesület munkája valamilyen oknál fogva megszűnne, az összes vagyona a hertelendyfalvi református egyházközség tulajdonába megy át! A terem havi 500 eurónyi bérleti díjából kétszáz jut majd az egyesület számlájára, a maradékból pedig a beruházás összegét szeretnék törleszteni - tudtuk meg a későbbiek során Lőcsei Vilmos elnök úrtól. åt követően Lőcsei Ilona, az egyesület titkára ismertette az egyesület alapszabályán eszközölt módosításokat. Az egyesület céljai és feladatai fejezetben külön hangsúlyt kapott az a kitétel, hogy akár önállóan, akár más szervezetekkel közösen a Tamási szakelőadásokat, tanácskozásokat, szemináriumokat és más edukatív jellegű összejöveteleket is szervezhet a multikulturalizmus, illetve a tolerancia jegyében.
- Céljai megvalósításának érdekében a Tamási számos határon belüli és kívüli szervezettel és egyesülettel tart fenn szoros kapcsolatot. Egyesületünk tagja a VMMSZ-nek, a VMF-nek, a pancsovai kulturális közösségnek, továbbá a bonyhádi székhelyű Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének. Az eddigi szakcsoportlistát egy nyelvészeti-informatikai, rajz-, citera-, továbbá régi és művészeti mesterségek szakcsoportjával is kibővítettük, emellett pedig - a törvény adta lehetőségekkel összhangban - hagyományőrzési tematikájú könyveket és egyéb kiadványokat is megjelentethetünk. A gyermek-, a fiatal-, illetve a felnőttkorú magyar etnikai közösség nyelvének és kulturális hagyatékának megőrzése céljából egyesületünk alkalmasint tanügyi munkásokat, szakembereket is beszervezhet - hallottuk.
A közfelkiáltással elfogadott módosítási beterjesztés, valamint a 2010. év program- és költségvetési tervének ismertetése után a hertelendyfalvi helyi közösség tanácsának elnöki tisztjéről nemrégiben leköszönt Silvana Ivazović-Jeđini szólt az egybegyűltekhez, több sarkalatos pontra helyezve a hangsúlyt. Szorgalmazta többek között a településen belüli további és szorosabb összefogódzást, az egyesület honlapjának szerkesztését. A gyűlés utáni társalgásba végül a hallgatagabbak is csak bekapcsolódtak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..