home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Beszámoló az elmúlt két év munkájáról
Tomek Viktor
2017.01.09.
LXXII. évf. 1. szám
Beszámoló az elmúlt két év munkájáról

„Minden igyekezetünk arra irányult, hogy a vajdasági magyar közösségek által megfogalmazott jogos igények teljesítése élvezzen elsőbbséget”

A múlt héten megtartotta 22. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A többi közt elfogadták az MNT 2017. évi munkatervét és költségvetését. Egy évvel meghosszabbították a 2011—2016-ra vonatkozó vajdasági magyar médiastratégiát, valamint a Magyar Szó és a Hét Nap következő évi munka- és pénzügyi tervéről is vitáztak.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a tanács kétéves munkájáról szóló beszámolójában elmondta, az elmúlt két év középpontjában a tartalmi fejlesztések álltak, az előző években ugyanis az intézményépítés nagyrészt befejeződött, az intézményi és civil szervezeti hálók ki lettek alakítva. Az egyik legfontosabb feladatuknak a tanács által elfogadott területi stratégiák általános céljainak, irányvételének, programjainak és intézkedéseinek az értékelését tekintették, illetve a tanulság levonását a megvalósítási eredmények és a tapasztalatok birtokában.

— Az elmúlt két év döntései alapján minden igyekezetünk arra irányult, hogy a vajdasági magyar közösségek által megfogalmazott jogos igények teljesítése élvezzen elsőbbséget: legyen az például egy település magyar nevének hivatalossá tétele (Tiszakálmánfalva), az oktatásfejlesztés időszerű kérdéseinek újragondolása, egy-egy nagy múltú művelődési rendezvény támogatása, a magyarittabéi Kossuth-szobor újraöntésének felvállalása vagy a magyarság számára fontos médiumok magyar műsorainak és újságíróinak felkarolása, megsegítése — mondta Hajnal, majd hozzátette, hogy ezeknek a vállalásoknak talán legcsodálatosabb példái a maradéki magyar nyelvű oktatás, valamint a verbászi és a nezsényi magyar óvodai csoport újraindítása. — Az oktatás területén pedig — bármennyire hihetetlennek tűnik is — nemcsak folytatni sikerült azokat a törekvéseket, amelyek középpontjában a magyar bölcsődei és óvodai csoportok népszerűsítése, az iskolakezdést támogató csomagok kiosztása, az iskolabusz- és napközis program, valamint a felsőoktatási ösztöndíjazás áll, hanem olyan új kezdeményezések is létrejöttek, amelyek korábban jóval szerencsésebb körülmények között is elképzelhetetlenek lettek volna.

A magyar nyelvű gyógy- és fejlesztőpedagógia területén is áttörés történt. 2015 utolsó hónapjaiban nálunk is elkezdődtek a felmérések fejlesztőpedagógusok irányításával, majd pedig a Nemzetközi Pető Intézet (mai neve: Pető András Főiskola) közreműködésével folytatódtak. Hosszú, küzdelmes évek után 2015 őszén átadták az Európa Kollégiumot, és immár több mint 370 magyar fiatal diák birtokába is vette ezt a csodálatos létesítményt. Végül nyilvánvaló tényként elmondható, hogy az elmúlt egy év nemzeti tanácsi munkája — mint korábban is — a magyar kormány, illetve Magyarország támogatása és segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg. Ezt erősítette és ösztönözte a vajdasági magyarság mindenkori elkötelezettsége, elszántsága és közösségmegtartó erőfeszítése — mondta Hajnal.

A vitában az ellenzék azt rótta fel az MNT-nek, hogy az intézményben korábban még a szakpolitizálás dominált, ezért is tudott különféle politikai meggyőződésű embereket integrálni. Az előző összetételű MNT-ben a bizottságok készítették elő a döntéseket, az új MNT-ben viszont ez megváltozott: a törvényeknek megfelelő végrehajtó szerv, mely csak kivételes esetekben hozhatna döntést, most az esetek több mint 90 százalékában teszi ezt, így a végrehajtó bizottság valójában átvette a döntési jogkört a tanácstól. Az ellenzék szerint az MNT egy politikai szervezet, a Vajdasági Magyar Szövetség irányított szerveként működött az elmúlt két évben, de ami még ennél is sajnálatosabb: a magyar—magyar leszámolások eszközévé vált, akár az újságírók elbocsátása, akár az iskolavezetők elleni politikai támadások terén.


Szabó Attila felvételei

A beszámolót szavazattöbbséggel fogadták el.

Az MNT jövő évi költségvetése több mint 1,1 milliárd dinár lesz. Mivel több támogatási eszköz decemberben érkezett meg, az idénre tervezett programok egy részét jövőre valósítják meg. Körülbelül 500 millió dinárt visznek át a következő évre.

Az MNT jövő évi munkatervének ismertetésében elhangzott, hogy 2017-ben is prioritás marad a magyar bölcsődei és óvodai csoportok indítása, a Vackor-program, az iskolabusz- és a napközis program, a felsőoktatási ösztöndíjazás és a magyar nyelvű fejlesztőpedagógia.

Az ülésen a többi közt elfogadták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2016. évi pénzügyi és munkatervének módosítását, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Pannónia Alapítvány, valamint az újvidéki székhelyű Európa Kollégium 2017. évi munka- és pénzügyi tervét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..