home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bencsik Orsolya író kapta az idei Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat
MTI
2016.12.10.
LXXI. évf. 49. szám
Bencsik Orsolya író kapta az idei Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

A topolyai születésű Bencsik Orsolya író lett a negyedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese.

A csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején — közölte a díjat odaítélő kuratórium pénteken az MTI-vel.

A nettó hatezer eurós (1,9 millió forint) ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

Az ösztöndíj — Esterházy Péter halálával kétfősre szűkült — kuratóriumának tagjai Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár. 2017-től a harmadik kurátori helyet Parti Nagy Lajos tölti be.

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján állított össze egy 10-es listát, amelyet a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Idén a díjra Bencsik
Orsolya mellett Bartók Imrét, Gál Somát, Horváth Benjit, Hyross Ferencet, Lanczkor Gábort, Makai Mátét, Nagy Katát, Purosz Leonidaszt és Szabó Róbert Csabát jelölték. Közülük választotta ki a kuratórium a három — a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó — jelöltet, Bencsik Orsolyát, Nagy Katát és Szabó Róbert Csabát.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Horváth Péter, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: a stuttgarti Akademie Schloss Solitude, berlini Literarisches Colloquium és a Litera.hu.


Bencsik Orsolya a 87. Ünnepi Könyvhéten Budapesten (Fotó: Szerda Zsófi/Hét Nap)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..