home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bemutatták az új tornaterem terveit
Kónya-Kovács Otília
2017.12.01.
LXXII. évf. 47. szám
Bemutatták az új tornaterem terveit

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolának már huzamosabb ideje nincs tornaterme.

Régebben a pincehelyiséget alakították át a testnevelési órák megtartására, ám a falak nedvesedtek, ezért beszüntették a tornaórákat. Mostanság három tantermet használnak, melyekben felállították a különféle tornaszereket, de ez a megoldás sem az igazi.


A Sonja Marinković Általános Iskola (a szerző felvételei)

Mindenki nagy megelégedésére, úgy látszik, a közeljövőben rendeződik ez a gond. Első lépésként az illetékesek a tartományi oktatási titkárság pályázatán nyert 300 000 dinárt az új tornaterem tervdokumentációjára fordították, és nemrégiben a nagyközönség előtt is bemutatták az elképzelést.

A terv kidolgozásához a nagybecskereki ARS Forma projektiroda kínálta a legkedvezőbb feltételeket, így az iskolában összegyűlt érdeklődőkkel Aleksandar Rackov építészmérnök ismertette a legfontosabb tudnivalókat. A prezentáción az MNT képviseletében Madarász Gyula vett részt, valamint jelen volt Kovács Elvira parlamenti képviselő, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Msgr. Gyuris László plébános, Željko Popov, a városi Műemlékvédő Intézet képviselője, továbbá az iskola dolgozói, az iskolaszék, a szülői tanács tagjai, a diákparlament képviselői és mások.


A tervek bemutatása

Az idősebb nagybecskerekiek továbbra is Messingerként emlegetik ezt az iskolát, hiszen 1903-ban Messinger Karolin, az egykori leányintézet megalapítója hozta létre, egy év múlva pedig felépítette hozzá a tornatermet. Első tornatanárként igen fontosnak tartotta a testnevelést és a leányok testi fejlődését. A teremben sok rendezvényt is tartottak, általában jótékonysági céllal. Az elavult objektumot az 1990-es évek elejéig használták, majd lebontották.

Jelena Jenovay, a Sonja Marinković Általános Iskola igazgatója abban bízik, hogy most már gyorsabb léptekkel haladhatnak az új tornaterem felé. A kor követelményeinek, illetve az elvárásoknak megfelelő létesítmény az iskolaudvarban kapna helyet. A tervezett hossza 24, szélessége 12 méter, és öltözők, valamint tanári iroda is lenne benne. Egy kisebb, ötvenszemélyes lelátót is terveztek, hiszen a helyszín különféle iskolai ünnepségek megtartására is alkalmas lesz. A felmérések szerint a projektum megvalósítása mintegy 350 000 euróba kerülne.
 


A szentmihályi tornaterem

Egy rossz tapasztalatot is meg kell említenünk, tavaly novemberben ugyanis átadták a Sonja Marinković Általános Iskola szentmihályi kihelyezett tagozatának új tornatermét, viszont a kisebb sportcsarnoknak is beillő objektum azóta sem kapta meg a használatához szükséges engedélyt. Az iskola tanárai nem kockáztathatják a gyerekek testi épségét, a város illetékesei pedig azon fáradoznak, hogy mielőbb megszerezzék a hivatalos dokumentumot. A helyzet szépséghibája, hogy a kivitelező cég csődeljárás alatt áll, ez pedig csak nehezíti az ügyintézést.

A gyerekek érdekében — Nagybecskereken és Szentmihályon is — az lenne a legjobb, ha mielőbb rendeződne a helyzet, hogy megfelelő körülmények között tudjanak edzeni, tornázni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..