home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Belgrádi szemmel
Talpai Lóránt
2012.09.26.
LXVII. évf. 39. szám

Az adófizetők fizetnek, Jeremić elnököl — Délkelet-európai médiatalálkozó — Japán—szerb gazdasági együttműködés — Kőzáporral „köszöntötték” a vadonatúj vonatokat — A rendőrség katonai lézereket kobozott el a labdarúgópályákon

Az adófizetők fizetnek, Jeremić elnököl
Elkezdődött az ENSZ Közgyűlésének 67. ülésszaka
Belgrádban nemrég sokan nehezményezték Vuk Jeremić delegálását az ENSZ Közgyűlésének elnöki székébe, mivel túl nagynak tartották az ezzel járó költségeket, amelyeket Szerbia polgárainak kell fedezniük. Vuk Jeremićet mégis megválasztották elnöknek, s ő nyithatta meg New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének 67. ülésszakát. Jeremić az ENSZ Közgyűlését a kelet-európai csoport nevében vezeti, amelyet 23 ország alkot, beleértve a volt jugoszláv tagköztársaságok utódállamait, Szerbia jelenlegi szomszédjait is. Az elnöklőt egy évre választják a régióbeli hovatartozás váltakozásának íratlan szabályai szerint. Az eddig elnöklő Katar képviselője, Nassir Abdulaziz Al-Nasser átnyújtotta Jeremićnek a Közgyűlés ülésein használatos kalapácsot. A Közgyűlés általános vitája szeptember 25-én kezdődött. A hagyományoknak megfelelően elsőként Brazília elnöke szólalt fel, majd a házigazda USA elnöke következett. Harmadikként Tomislav Nikolić, Szerbia elnöke kapott szót. (Beta)

Délkelet-európai médiatalálkozó
200 külföldi és régióbeli újságíró, illetve médiaszakértő részvételével zajlott le Belgrádban a délkelet-európai médiakonferencia. A sajtószabadság fő kihívásai Délkelet-Európában — a jövő politikájának kialakítása elnevezésű összejövetelt az EBESZ-nek a sajtószabadsággal foglalkozó részlege szervezte. A szerbiai társszervező pedig Dunja Mijatović volt. A konferenciát Dunja Mijatović és Pola Tidi, az EBESZ szerbiai missziójának helyettes vezetője nyitotta meg Vincent Degert-rel, az EU szerbiai állandó képviseletének elnökével és Susan Fritz-cel, az USAID szerbiai és montenegrói igazgatójával együtt. Vincent Degert a konferencián megállapította, hogy jelenleg Szerbiában már nem nehezedik akkora nyomás a sajtóra, mint egykor, de a nehéz gazdasági helyzetből adódóan mégsem lehetnek teljes egészében függetlenek a különféle médiaházak. „Szerbiában jelenleg plurális a sajtó, de ez nem jelenti azt, hogy nincs cenzúra”— zárta gondolatait Degert. (Beta)

Japán—szerb gazdasági együttműködés   
Ivica Dačić szerb miniszterelnök arról számolt be Ryuji Yamane japán külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélése után, hogy nagy esélyt lát a jövőbeli jelentősebb japán—szerb gazdasági együttműködésre. Főként a turizmus, a környezetvédelem és a víztisztítás területén alakulhat ki hasznos gazdasági kapcsolat. Dačić üdvözölte a japán kormány vízumliberalizációs döntését, mellyel szabadabb utazási lehetőséget biztosít Szerbia polgárai számára. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a szerb és a japán rendőrség a jövőben szorosabban fog együttműködni a szervezett bűnözés és a terrorizmus leküzdésében. „Szerbiának alapvető érdeke, hogy kiváló kapcsolatokat ápoljon Japánnal, amely ország egyébként az egyik legnagyobb humanitárius segélyezőnk, azaz a legnagyobb részt vállalja a különféle fejlesztési tervek anyagi hátterének biztosításában” — fejtette ki Ivica Dačić. (Tanjug)

Kőzáporral „köszöntötték” a vadonatúj vonatokat
Csupán két napja közlekedtek a Szerb Vasúti Társaság legújabb utasszállító szerelvényei, amikor Trbušani közelében kőzáport zúdítottak rájuk. Két vadonatúj dízelmotoros vonatról van szó, melyeket ismeretlen elkövetők dobáltak meg. Hasonló incidensre történt a Kragujevac melletti Grošnica, illetve a Kraljevo melletti Lapovo helységekben is. Az utasokkal teli új vonatokra ott is kőzápor hullott. A Szerb Vasúti Társaság arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a támadásokban senki sem sérült meg, és hogy a vállalat hamarosan meg fogja javíttatni a megrongált szerelvényeket. Ezenkívül mindent megtesz az utasok biztonsága érdekében, ezért arra kéri a hatóságot, hogy kutassa fel az elkövetőket, és büntesse meg őket. (Blic)

A rendőrség katonai lézereket kobozott el a labdarúgópályákon
A Szerb Futball-liga legutóbbi fordulója során a rendőrség erős, katonai lézereket foglalt le. A karhatalom ezenkívül letartóztatta azokat a futball-huligánokat, akik az ellenfél játékosait és a játékvezetőt zaklatták velük. A nagyszabású akcióra azután került sor, hogy számos kosárlabda- és labdarúgó-mérkőzést követően a játékvezetők és játékosok erős fejfájásra, illetve különféle látászavarokra panaszkodtak. A Partizán szurkolói a kosárlabda-mérkőzéseken például folyamatosan zaklatták az ellenfél játékosait szabaddobáskor. A katonai lézerek egyébként maradandó sérüléseket, illetve látáskárosodást okozhatnak. A legtöbb esetben zöld színű lézert a katonaságnál alkalmazzák, és akár egy kilométeres távolságból is hat. Az Egyesült Államokban szigorúan tilos a használata, Nyugat-Európában pedig öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők azok, akik sportrendezvényeken manipulálnak vele. (Blic)

Vlade Divac további együttműködést tervez az ifjúsági és sportminisztériummal
Vlade Divac, a szerbiai olimpiai bizottság elnöke a továbbiakban is jó együttműködésre számít az általa irányított testület, valamint az ifjúsági és sportminisztérium között. Alisa Marić ifjúsági és sportminiszter a napokan első ízben látogatott el a bizottság székhelyére. „Úgy gondolom, hogy az olimpiai bizottság a szerb sport tartóoszlopa. Fontos az is, hogy a testület élén jelentős sportolók álljanak. Ezáltal egy nyelvet beszélünk, és közösek az érdekeink” — jelentette ki Marić. „Arról beszélgettünk, hogy mit tettünk az eddigiekben és mit fogunk a jövőben tenni. Mivel egy csónakban evezünk, össze kell hangolnunk az elképzeléseinket. Ha a minisztérium ugyanúgy fog támogatni bennünket, mint az eddigiekben, akkor egyre jobb eredményekre számíthatunk sportolóink részéről” — összegezte a megbeszélést Divac. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..