home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Befektetőkre várva
Tóth Péter
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Befektetőkre várva

Az idei év legnagyobb kockázatai között sokan említették a protekcionizmus világszintű fokozódását.

Ennek láthatóak is a jelei, habár egyértelmű, hogy most valójában egy kínai—amerikai kereskedelmi háború van kibontakozóban.

A folyamatot a digitalizáció és a robotizáció fokozódása is gerjeszti. A világszintű ellátási láncok átalakulóban vannak. Nagy valószínűséggel gyors tempóban változik majd meg az árukereskedelem természete, hiszen a robottechnológia elterjedésével a termékek a célpiacok közelében lesznek előállíthatóak. Nálunk azonban e téren csak a külföldi befektetők hozhatnak gyors változást. Időnként persze itthon is fellángol a vita arról, hogy kellenek-e országunknak a külföldi befektetők. Ha csak így tesszük fel a kérdést, akkor egyértelmű, hogy kellenek. Ha viszont úgy, hogy érdemes-e hatalmas kedvezményekkel idecsábítani a külföldi befektetőket, akkor a válasz már nem lehet ilyen egyértelmű. Ha nem jól tesszük fel a kérdést egy ennyire fontos, lényegében az ország jövőjét meghatározó témában, akkor nem sok értelme lehet a dilemmák megválaszolásának. A rövid válasz ugyanis egyértelmű: kellenek. Bővebben pedig: kellenek, de nem mindenáron.

Gazdasági szempontból országunk jelentős lemaradásban van. Jó volna csökkenteni a hátrányt, ha már semmi esélyünk arra, hogy gyorsan behozzuk. Nagy általánosságban a külföldi cég hatékonyabb, nagyobb bért fizet, jobb munkafeltételeket kínál, többet exportál és adózik, valamint magasabb technológiai színvonalat képvisel, mint egy átlagos hazai. És ezzel még nem is merítettük ki azoknak az előnyöknek a felsorolását, amelyek a külföldi befektetőktől származnak. A hazai beszállítók által ugyanis munkahelyek létrejöttét is generálhatják. A nagy multinacionális cégek már meglevő piacai és a kialakított nemzetközi kapcsolatrendszerük hatalmas előnyökkel járhat. Csakhogy a hazai beszállítók sok esetben gyenge minőségű termékeket, illetve szolgáltatásokat kínálnak.

A külföldi befektetők nem a politikusaink szép szeméért vagy a „bölcsességük” miatt jönnek ide. A geostratégiai előnyök, az olcsó munkaerő, a kedvező szabályozási környezet és az országban nyújtott kedvezmények, állami támogatások alapján döntenek. Ezt általában hosszas vizsgálat és mérlegelés előzi meg. Főleg azokban az esetekben van ez így, ha a befektetőknek még nincsenek üzemeik abban az országban, így tapasztalataik sem lehetnek az ottani helyzetről. A gazdasági teljesítmény növeléséhez szükség van a folyamatosan fejlesztő, munkahelyeket teremtő nemzetközi befektetőkre. Nem lehet azonban általánosítani: ég és föld lehet a különbség közöttük.

A környező országok is különféle kedvezményekkel vonzzák a befektetőket. E téren egyfajta régión belüli versengés alakult ki. Mindez odáig fajult, hogy egy-egy gyártósor idetelepítése esetén a multik akkora támogatást zsebelhetnek be, amely akár évekig is elegendő a foglalkoztatottak bruttó bérére. Ezenkívül olyan kedvezményeket is kapnak, hogy a cégnek nem kell adót és járulékokat fizetnie a dolgozók után. Megteszi helyettük az állam. Ez nem hangzik túl jól. Nem is szokás reklámozni. A lényeg azonban, hogy összességében mindez mennyit hoz a konyhára, és hogyan hat az ország gazdaságára. Nem biztos, hogy minden esetben és mindenáron itt kell marasztalni egy-egy befektetőt. Ahogyan az állam és a befektető közötti szerződést sem kellene titkosítani. Még nemzetbiztonsági kockázatai is lehetnek egy-egy ilyen döntésnek. A zavaros és titkos ügyletek mindig felvetik a korrupció gyanúját. Világos szabályozásra, átláthatóságra van szükség. Hosszú távon csakis ez lehet az érdeke az ország polgárainak, illetve a befektetőknek is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..