home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Befejezetlen épület csúfítja Csóka központját
(Forrás: Csókai Krónika)
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám

Benőtte a gaz azt az objektumot, amelyet egykor bevásárlóközpontnak szántak. Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere elmondta, az idén nem terveznek semmiféle kezdeményezést a félbehagyott épületre vonatkozóan.

Keresik ugyan a legjobb megoldást, de erről majd akkor beszélhetnek érdemben, ha tisztázódik a tulajdonjogi helyzet.

— Vannak elképzelések, ám mindenekelőtt pénzt kell előteremteni az építkezés folytatásához. Az ötletek között szerepel az üdülőközpont, a diákotthon és az idősek otthona, de ebben a kérdésben egyelőre nem született döntés — hangsúlyozta az elnök. Hozzátette azt is, hogy a jelenlegi községi vezetőség csak olyan befektetéseket hagyott jóvá, amelyekhez előzőleg elkészítették a teljes terv- és műszaki dokumentációt, előteremtették a kivitelezéshez szükséges anyagi eszközöket. Ez a biztosítéka annak, hogy a megkezdett munkálatokat be is fejezik.

A bevásárlóközpont Csóka község legnagyobb téves befektetésének bizonyult. A befejezetlen épület egyrészt csúfítja a város központját, másrészt a kétes személyek kedvenc gyülekezőhelye, sokan nyilvános illemhelynek használják, a betonfödémen pedig az extrém sportok kedvelői gyakorolnak.

A munkálatot 1994-ben kezdte meg a Csóka Építkezési Közvállalat, a kivitelezésbe 19 leendő üzlethelyiség-bérlő fektette be a pénzét. Felhúzták a mintegy 30 ár területen fekvő épület falait, kiöntötték a földszinti és az első emeleti betonfödémeket. A községi képviselő-testület 2007-ben hozott határozatot a befektetők kártalanításáról. Addig a tizenkilencből kilenccel kompenzálásban állapodtak meg, a maradék tíz közül pedig nyolcan bírósági per útján igyekeztek visszaszerezni a jussukat. Közben az épületet megpróbálták elárverezni, de még 5,5 millió dinárért sem sikerült eladni, miközben a tartozás 18 millió dinár volt. Az önkormányzat ekkor kölcsönt vett fel az adósság törlesztésére, az épület további sorsáról azonban nem döntöttek. Az Építkezési Közvállalat számlája éveken át zárolva volt, a cég hatáskörébe tartozó munkákat az Építkezési Igazgatóság Közvállalat vette át.

Oláj Tibor, a községi elnök tanácsadója kiemelte: az épületet sehol sem tartják nyilván. A területet az idén Csóka község tulajdonaként, üres építési telekként jegyezték be az ingatlankataszterbe. A befektetők közül csak egyet nem fizettek ki, a per még folyamatban van. Az Építkezési Közvállalatot időközben megszüntették, ám a bevásárlóközpont építésével kapcsolatban senkit sem vontak felelősségre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..