home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Befagyott a tenger
Talpai Lóránt
2017.01.22.
LXXII. évf. 3. szám
Befagyott a tenger

Fél évszázada történt ilyen legutóbb — Le Pen az első, Fillon pedig a második forduló esélyese — Trump a fiaira ruházza a vállalatbirodalmát — Breivik elégtételt követel Norvégiától — Ingyenes lesz a fogamzásgátló a Fülöp-szigeteken

Fél évszázada történt ilyen legutóbb

Befagyott a víz a fekete-tengeri Burgasz bolgár kikötővárosnál. Erre több mint ötven éve nem volt példa, az elmúlt évszázadban is csupán háromszor. A jelenséget most a kikötőváros tengerparti Szarafovo negyedéből lehetett jól látni. A jégpáncél a parttól számított nagyjából 30 méterig terjed, és a tartósan fagypont alatti hőmérséklet miatt folyamatosan vastagszik. Az Anasztázia nevű hajó, mely nyáron turistákat szállít Szent Anasztázia szigetére, jégszoborra emlékeztet. A Várnai-tavat is öt év óta először borítja jég, január 10-én pedig befagyott a Marica folyó Szvilengrádnál és Dimitrovgrad térségében.

Le Pen az első, Fillon pedig a második forduló esélyese

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje átvette a vezetést François Fillon jobboldali jelölttől, és az első helyen végezne a francia elnökválasztás áprilisi első fordulójában, de a második fordulóban nem lenne esélye a győzelemre, ha most tartanák a szavazást. Az Ifop közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése alapján Marine Le Pen a szavazatok 26-26,5 százalékára számíthat a jelenlegi állás szerint attól függően, hogy ki lesz a január végi baloldali előválasztás győztese. Fillon lehet a második helyezett 24-25 százalékkal. Harmadik helyre a függetlenként induló Emmanuel Macront, a szocialista kormány volt gazdasági miniszterét jelzi a felmérés, őt a választók 17-20 százaléka támogatja attól függően, hogy ki nyeri meg a Szocialista Párt előválasztását. A felmérés szerint továbbra is François Fillon a nagy esélyes: a jobboldali jelölt a szavazatok 64 százalékára számíthat a második fordulóban a 36 százalékos támogatottságot élvező Marine Le Pennel szemben.

Trump a fiaira ruházza a vállalatbirodalmát

Donald Trump megválasztott amerikai elnök bejelentette, hogy két fiának adja át vállalatbirodalmát. A politikus tudatta, továbbra sem hozza nyilvánosságra adóbevallását, mert még auditálás alatt áll, és hozzátette: az ő adóbevallása csupán az újságírókat érdekli. Trump ezután közölte, hogy vállalatbirodalmát teljes egészében a két fia veszi át, akikkel a későbbiekben nem is konzultál majd üzleti ügyekről. Ezután ügyvédnője részletesen felolvasta, hogy Donald Trump már az eddigi összes üzleti érdekeltségét elhelyezte vagy el fogja helyezni egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőben. A jogász leszögezte: a megválasztott elnök nem akarja, hogy bárki is azt gondolja, az elnökséget a saját hasznára akarja fordítani. Az ügyvédnő végül hozzátette, hogy a Trump fiai irányítása alatt álló cégek apjuk elnöksége idején nem kötnek majd külföldi üzleteket.

Breivik elégtételt követel Norvégiától

Anders Breivik, az Utøya szigetén bekövetkezett tömeggyilkosság elkövetője tavaly pert indított a norvég állam ellen, mert állítólag sérültek az emberi jogai, és egy oslói bíróság helyt is adott a panaszainak. Breivik a börtönévei alatt három cellát használhatott, futópadot, szobabiciklit, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashatott. Mindezek ellenére viszont mégis embertelen bánásmódra, kínzásra panaszkodik, úgy érzi, túl gyakran szokták megmotozni. A tavalyi tárgyalásán azt hangoztatta, hogy „emberségesebb lett volna őt lelőni, mintsem úgy bánni vele, mint egy állattal”. Az állati bánásmódra szerinte a mikrohullámú sütőben melegített ételek minősége is jó példa. Azt is elviselhetetlennek tartotta, hogy gyakran hideg a kávéja, és hogy műanyag evőeszközökkel kényszerül étkezni. Breivik ugyan magánzárkában van, de fogadhat látogatókat, és a külvilággal is kapcsolatban állhat. Nem él teljes elszigeteltségben, tavalyelőtt karácsonykor például egy mézeskalácssütő versenyen is részt vehetett.

Ingyenes lesz a fogamzásgátló a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteki elnök aláírt egy rent, melynek értelmében a jövőben több millió szegény nő ingyenesen férhet hozzá fogamzásgátlóhoz és óvszerhez. Rodrigo Duterte azzal indokolta döntését, hogy hatékonyabb családtervezéssel a szegénységet is könnyebb lesz felszámolni. Becslések szerint legalább hatmillió nő veheti igénybe az állami segítséget.
A döntés valószínűleg a katolikus egyház heves ellenállásába fog ütközni. A mélyen vallásos Fülöp-szigetek az egyetlen olyan ország Délkelet-Ázsiában, ahol a lakosság többsége — mintegy nyolcvan százaléka — római katolikus. Ezenkívül az egyetlen olyan ország a térségben, ahol az ENSZ szerint a tizenévesek körében a terhességek száma folyamatosan növekszik. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..