home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
BeeHome: válasz a felmerülő kérdésekre
Tóth Lívia
2018.09.24.
LXXIII. évf. 37. szám
BeeHome: válasz a felmerülő kérdésekre

Két fiatal vállalkozó, Máriás Endre, a TM-People International Kft. és Török Ákos, a Jusoft Informatikai Kft. vezetője álmodta meg és hozta létre Zentán a BeeHome Közösségi Házat.

Mottójuk a Légy önmagad, itthon!, céljuk támogatni és itthon maradásra ösztönözni a községbeli, környékbeli fiatalokat.

A nyár folyamán megtartott kísérleti rendezvényeik után nemrégiben hivatalosan is megnyitották az új helyszínt.

Az ötletgazdák szerint a fiatalok kevés olyan lehetőséget és pozitív példát látnak maguk körül, amely nyomatékosítaná bennük a szülőföldön való boldogulás fontosságát, segítené a közösségben betölthető tevékeny szerepüket. Ehhez az élményhez szükség van egy térre, ahol összegyűlhetnek, és hasznosíthatják a kreatív energiáikat. Az ifjúsági központ 300 négyzetméteres egybefüggő terének egyik részében különféle ismeretterjesztő előadásokat, beszélgetéseket szerveznek, a másik felében klubszerű helyszínt alakítottak ki, illetve iroda is van, melyet különféle projektumok kidolgozására és megvalósítására vehetnek igénybe.


Török Ákos, valamint Szerda Árpád és Máriás Endre a megnyitón (a szerző felvételei)

Endrének és Ákosnak is gyakran felteszik a kérdést, miként lehetséges, hogy ők még mindig idehaza vannak. 

— Én nem abban látom a gondot, hogy a fiatalok el akarnak menni világot látni, új ismereteket és új tapasztalatokat szerezni, hanem abban, hogy sokan minden olyan szálat igyekeznek elvágni maguk körül, amely az itthoni dolgokhoz köti őket. A BeeHome Közösségi Ház a válasz arra a kérdésre, mit lehet itt csinálni, milyen alternatívák vannak, hogyan lehet támogatni, segíteni a fiatalokat a vállalkozói szellem erősítésében, miként vonhatóak be szakemberek, akik az itt élő közösségért tudnak tenni valamit. Az én feladatom a mentorhálózat kialakítása, azoknak a szakembereknek a megtalálása lesz, akik a különböző területeken gyakorlatorientáltan tudnak segíteni a vállalkozás megindításában, ösztönzésében, menedzselésében, de akár néhány hónapos tanfolyam lebonyolításában, esetleg néhány estés beszélgetéssorozat keretében új tudás átadásában is. A mentorprogramunk elsődleges célja, hogy a fiatalok olyan tapasztalatokat is szerezhessenek, amelyek kiegészíthetik vagy magasabb szintre emelhetik számukra az iskolai tananyagot. Naprakész, gyakorlatias tudást szeretnénk adni nekik, melynek elsajátítása során az oktatási intézményekben alkalmazottaktól eltérő módszereket ismerhetnek meg, és olyan kapcsolatrendszert építhetnek ki, amely a jövőjük szempontjából is meghatározó lehet — mondta Török Ákos.

A közösségi ház elsődleges célközönsége középiskolásokból áll, viszont a nyári, kísérleti programokba inkább a kisebbeket vonták be. Gera Anikó, Fajka Valéria és Máriás Ildikó kémiatanárnők az általános iskolásoknak tartottak különféle természettudományi és környezetvédelmi foglalkozásokat. Mivel az iskolaitól eltérő környezetben megvalósuló oktatás ennek a generációnak is nagyon elnyerte a tetszését, a szervezők a jövőben sem feledkeznek meg róla.

Ugyancsak a nyáron — Heinrich Olga pszichológus, pszichoterapeuta vezetésével — önismereti csoportot hoztak létre olyan fiataloknak, akik maguk is fiatalokkal foglalkoznak, és az elkövetkező hónapokban ezt a tevékenységet is folytatni szeretnék.

A tervezett programokról Máriás Endre számolt be:

— A Példakép beszélgetéssorozat az Adai Színtársulattal és az Intellektus Civil Szervezettel karöltve, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Zenta Község Önkormányzata támogatásával jön létre. Olyan sikeres fiatalokat hívunk majd meg, akikre a középiskolások példaképként tekinthetnek, és akiknek a pályafutása egyfajta útmutatás lehet számukra. Az ismeretterjesztő előadás-sorozatunk megrendezésében viszont a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete lesz a partnerünk. Hamarosan elindul a vers- és prózamondó csoport, melyet Lőrinc Tímea és Nešić Máté, a Zentai Magyar Kamaraszínház művészei vezetnek. Ezenkívül könyvbemutatók, képzések és egyéb rendezvények is lesznek a BeeHome-ban, nálunk rögzíti műsorait a Pro Media Televízió, a hosszabb távú terveink között pedig egészségügyi és informatikai programsorozat, valamint számos egyéb elképzelés is szerepel. A saját rendezvényeinken kívül olyan eseményeknek is helyszínt nyújtunk, amelyek illeszkednek a közösségi ház értékrendjéhez és céljaihoz.

A két fiatal vállalkozó hangsúlyozta, nem a meglevő kulturális és oktatási intézményekkel akarnak versenyezni, hanem olyan eseményeket szeretnének életre hívni, amelyek hiánypótlónak tekinthetőek. Mindketten hisznek a tettekben megvalósuló együttműködésben, és abban is bíznak, hogy a jövőben mind több magánszemély, szervezet, vállalat, intézmény csatlakozik a kezdeményezésükhöz. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..