home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Barátságos gyerekszobát minden lurkónak!
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.12.08.
LXXII. évf. 48. szám
Barátságos gyerekszobát minden lurkónak!

A gyerekszoba berendezése nagy fejtörést okoz a szülőknek, kiváltképp, ha több gyermekről van szó.

Hónapokig tartó elmélkedés, amíg kitaláljuk, milyen színeket használjunk, milyen stílusú legyen, melyet a lakás többi részéhez is igazítanunk kell. Hová kerüljenek az ágyak, a tárolóbútorok, a pelenkázó? A játékoknak is helyet kell találni. Mindent összevetve el kell döntenünk, hogy a meglevő négyzetmétereket hogyan használjuk ki a lehető legpraktikusabban. És nem mellesleg az sem árt, ha a helyiség mutatós.

Mindez nem egyszerű feladat, szárnyalhat a képzelet. Sok kérdés merül fel, ha több kicsi gyerekről van szó, és mindig fejtörést okoz, vajon külön szobában legyenek-e, ha van rá mód, vagy inkább az egyik szobában altassuk őket, a másikban legyenek a játékok, az íróasztalok, a könyvek. Az sem elhanyagolandó, hogy a gyerek(ek)nek maradjon tere is. Mielőtt döntenénk, alaposan meg kell fontolnunk, hogy mi a legjobb számukra.

A költségvetés döntő tényező a gyerekszoba kérdésében. Ha gazdaságosan szeretnénk megoldani, akkor válasszunk egyszerűbb bútorokat, melyeket dekorációs elemekkel élénkíthetünk fel. Akár falat is festhetünk saját kezűleg, és bármilyen más díszítőelemet is elkészíthetünk ilyen módon. Nagyszerű élmény, ha a gyerkőcöket is bevonjuk a feladat elvégzésébe, hiszen ez nekik is örömet szerez.

Vásárolhatunk foszforeszkáló papírt, melyből csillagot, holdat vágunk ki, és felragasztjuk a mennyezetre, falra. Éjjel, amikor lekapcsoljuk a villanyt, a gyermekünk a csillagos égbolt alatt érezheti magát, ráadásul ez akár éjszakai világításnak is megfelel.

Falra kerülhetnek még kellemes élményeket felidéző családi, baráti fotók, melyeket színes — akár többszínű — keretbe foglalhatunk. Csoportosan vagy akár rendezetlen módon is kitehetjük őket. A lényeg, hogy jó legyen odamenni, és megnézni őket, gyönyörködni bennük. Ha van régi mesekönyvünk, mely már nem teljesen ép, viszont szeretjük a benne szereplő képeket, ezeket is bekeretezhetjük.

Falvédővel is melegebbé tehetjük a gyermekszoba hangulatát. Ha van elég kézügyességünk és kreativitásunk, akár magunk is elkészíthetjük. Tervezzük meg, hogy milyet szeretnénk, és álljunk neki a munkának. Tehetjük az ágyhoz, illetve a játszósarokhoz is.

A falmatricák is közkedveltek a gyermekek körében. Korukhoz mérten válogathatunk a színes mesefigurák közül, illetve bármilyen más témában és színvilágban. Aztán, ha a gyerek megunta, bármikor kicserélhetjük a matricát, hiszen nem sérti fel a festéket. Egyébként a bútorra is felragaszthatjuk — az egyforma díszítéssel egységes hatást érhetünk el.

A függöny, a szőnyeg vagy a díszpárna vásárlásakor is legyünk óvatosak, egységes színvilágra törekedjünk. Ha kiválasztottunk egy mesefigurát, akkor nyugodtan megvehetjük az ugyanolyan témájú függönyt is. Ne legyen sok más-más jellegű minta, mert az zsúfoltságot és káoszt eredményez.

A babzsák is mutatós, praktikus eleme lehet a szobának, és ez is több színben kapható. A legkisebbektől a kamaszokig minden lurkó szereti. A vendégségbe érkező gyerkőcök számára is kiváló ülőalkalmatosság. Lehet benne lazulni, olvasni, tanulni, tévét nézni. Ha összeegyeztetjük a helyiség hangulatával, akkor egy domináns darabbal gazdagítottuk a gyerekszobát.

A sokféle szín és dekorációs elem kiválasztásához mindenki előhozhatja magából a lakberendezőt, és ízlésének megfelelően megalkothatja azt a világot, amelyet gyermekének megálmodott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..