home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bántalmazás a családon belül
Pap Ágota pszichológus
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
Bántalmazás a családon belül

Ez alkalommal a családon belüli erőszak hátramaradt és sajnos a — számomra — legsúlyosabb — noha ennek egyértelműségét nehéz teljességgel igazolni — következményekkel járó formáiról írok, azaz a fizikai és a szexuális bántalmazásról.

A fizikai bántalmazás — akár érintés is beletartozhat ebbe a kategóriába —okozza a legnagyobb fájdalmat, mivel a személy fizikai létét-egészségét veszélyezteti. A többi erőszakcselekményhez képest kisebb számban fordul elő, ám hatása, intenzitása jóval nagyobb a korábban említetteknél. Az áldozat gyakran sérülést szenved, előfordul, hogy súlyos egészségromlás vagy súlyos testi sértés is bekövetkezik, és nem ritka az emberölés vagy az életveszélyt okozó testi sérülés sem. Az esetek nagy részében eszköz nélküli a cselekmény (ütés, rúgás, hajkitépés, megtaposás, pofozás), de előfordul, hogy a bántalmazó valamilyen fegyvert használ (leggyakrabban kést, pisztolyt, botot, szerszámokat). Az erőszak célja a partner akaratának megtörése, korlátozása, az alacsonyabbrendűség érzékeltetése, a személy tárgyként való kezelésének bizonyítása.

Fizikai bántalmazás: zúzódás arcon, testen, égési és forrázási sebek, törések, ízületi sérülések, agy- és szemsérülések, belső sérülések, mérgezések, lökdösés, fojtogatás, haj húzása/kitépése, ütés, rúgás, harapás, rázás, fegyverrel való bántás vagy fenyegetés, késsel való megszúrás, alapszükségletek megtagadása, bezárás, kizárás, megkötözés, a mozgásszabadság korlátozása.

Eddig sem kényeztettem az olvasókat, de talán megértik, hogy a végére hagytam a szexuális erőszak, illetve cselekmények formáit. A szexuális erőszak a fizikai erőszak egyik részterülete, ám a szakirodalom a leggyakrabban külön tárgyalja őket. A szexuális erőszak három nagy összetevőre osztható fel:

1. erőszak, fenyegetés alkalmazása, hogy a bántalmazó a partnert-családtagot szexuális aktusra kényszerítse,

2. a szexuális aktusra kényszerítés az alanya szerint lehet: cselekvőképes, de az alany lehet olyan személy (gyermek, kóros elmeállapotú) is, aki természettől fogva képtelen szexuális viszony létesítésére vagy védekezésre, illetve akaratnyilvánításra képtelen állapotban van (drogok vagy alkohol hatása alatt áll, személyi szabadságában korlátozva van, meg van kötözve stb.),

3. maga az erőszakos szexuális együttlét.

Ha a szexuális erőszak gyermek ellen irányul, akkor gondolhatunk exhibicionizmusra, hiszen egy felnőtt felfedi a nemi szervét egy gyerek előtt (az otthoni meztelenség bizonyos családokban elfogadott), vagy voyeurizmusra, amikor is egy felnőtt megfigyel egy gyermeket vetkőzés, fürdés vagy vécézés közben. Ezekben az esetekben nincs testi kontaktus, viszont az érzelmi fejlődést befolyásolja — ezért ezek is szexuális bántalmazásnak minősülnek. Csókolózás során a felnőtt hosszú vagy intim csókokat ad a gyermeknek, simogatáskor az elkövető megérinti, simogatja, vagy dörzsöli egy gyerek nemi szervét vagy mellét, illetve a gyereket hasonló érintésre bírja a saját testén, pornográfia. Maga a szexuális aktus lehet orális és/vagy genitális és/vagy vaginális/anális.

Szinte mindig a szexuális erőszakot elszenvedett gyerekeknél fordul elő a kortársakkal, játékokkal vagy állatokkal szemben tanúsított szexuális jellegű viselkedés — ha csak látta, akkor is lejátssza, a látvány is lehet sokkoló számára. Több információra van szükségünk ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni. Ha ilyet játszik, nem biztos, hogy történt erőszak. De ugyancsak vészhelyzetre utaló jel lehet a szexuális szókincs vagy olyan jellegű ismeretek megnövekedése, amelyek újak vagy nem jellemzőek a gyermekre, illetve az életkorára. A szülőknek feltétlenül fel kell figyelniük — legalább a fürdetés alatt — a nemi szerv fizikai sérüléseire. Komolyan kell venni a gyermekek minden beszámolóját, jelzését az őket ért szexuális erőszakról. A gyakorlat valóban azt mutatja, hogy a bizalmi szülő — akinek a gyerek először jelez, avagy akinek úgy érzi, jeleznie sem kell — sajnos nem hiszi el a vádakat, vagy nem tartja őket eléggé megalapozottnak ahhoz, hogy konfrontálódjon az általa szeretett bántalmazóval. Ezért és más okból is a gyermekek bántalmazása hosszú ideig elhúzódhat, egyre mélyebb sebeket ejtve a lelkükön.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..