home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Balkáni lakodalmas
Tóth Lívia
2008.05.21.
LXIII. évf. 21. szám

Van a Telepi Rádiónak egy Balkáni lakodalmas című szövege, amely arról szól, hogy Szerbia, a kontinens arája, keresi a vőlegényét, mert meg szeretné őrizni az államszövetségét. A vőfélyt azonban Szlovéniában, Horvátországban és Boszniában is visszautasítják, sőt, Szkopjéban is zárva az ajtó. Az utol...

Van a Telepi Rádiónak egy Balkáni lakodalmas című szövege, amely arról szól, hogy Szerbia, a kontinens arája, keresi a vőlegényét, mert meg szeretné őrizni az államszövetségét. A vőfélyt azonban Szlovéniában, Horvátországban és Boszniában is visszautasítják, sőt, Szkopjéban is zárva az ajtó. Az utolsó remény Montenegró, de róla meg hamar kiderül, nem nősülni akar, hanem válni. Szomorú a kontinens arája, mert úgy tűnik, végleg a fején marad a párta. Slobo papa elűzte öt párját, ő pedig cipelheti a két lelenc tartományát. Nos, azóta már tudjuk, a két zabigyerek egyike is elkelt...
Hogy miért éppen ez a kabaréjelenet jutott az eszembe? Mert ismét van egy aránk, egy magát kellető szemérmes eladólányunk, aki nem is tudja, a kérői közül melyiket válassza. Egyelőre ügyesen forgolódik, riszálja magát a nagyobb haszon reményében. Mert már eldöntötte, annak adja bájait, aki többet fizet érte. Ami cseppet sem szűzies tulajdonság. Inkább arra a foglalkozásra hasonlít, amelyet a legősibbnek szokás nevezni. Ez azonban nem zavarja a szocialistákat -- hogy megnevezzük végre a menyasszonyt --, hiszen tudják, nélkülük nem alakulhat meg az új szerb kormány. Az a bizonyos fizetség pedig nemcsak miniszteri helyekben, hanem tisztára mosásban is mérhető. Európa lavórjában. Ha a demokratákkal kötnek politikai házasságot. Gyomorforgató és nehezen emészthető, főleg számunkra, akik a kilencvenes években át is éltük, a saját bőrünkön tapasztaltuk a szocialista politizálás ,,örömeit”. Micsoda iróniája a sorsnak, hogy most éppen azok segíthetnek minket közelebb a jó öreg Európához, akik miatt évtizedekre elhalasztódott a csatlakozásunk. 2000-ben, a választások előtt, az egyik vajdasági párt vezére azt mondta, ezúttal ne törődjünk semmivel, fogjuk be az orrunkat, és karikázzunk. Mármint Koštunica nevét. Emlékeznek? Csak arról nem volt szó, hogy lassan nyolc év múlt el, és még mindig befogott orral kell élnünk. Mert valami továbbra is nagyon bűzlik. Főleg, ha folyamatosan keverik.
Megsúgnám, a szerb fiatalok egy része már döntött. A Coca Cola és a whisky mellett. És ezt nemcsak abból tudom, hogy a mellettünk majálisozó tinédzserek fél éjszakán át bőgettek és harsogtak egy új keletű szerb dalt, mely körülbelül arról szólt, hogy aki ismeri az életet, az ,,viszkit és kólát” iszik. Nem is büdös hazai szilvát. Habár gyanítom, hogy nekik inkább az utóbbitól kerekedett az a fergeteges hangulatuk, amitől a környéken senki sem tudott aludni. A kijelentésemet azonban nemcsak erre alapozom, hanem arra a kimutatásra is, amely az egyik közkedvelt szerb napilapban jelent meg. Ebben azt állítják, hogy a belgrádi egyetemi hallgatók 78 százaléka tervezi az ország elhagyását friss oklevéllel a zsebében. Az okok között az alacsony életszínvonalat, a korrupciót, a politikai bizonytalanságot, az igazi értékek és a kultúra hiányát említették. A megkérdezettek 38 százaléka vallja, a munkába álláshoz elsősorban kapcsolatokra, protekcióra van szükség, és csak 14 százalékuk hiszi, hogy ehhez elegendő a diploma is. 19 százalék a személyes rátermettségre, 11 százalék a politikai hovatartozásra esküszik.
Az egyik politikai párt a Határok nélküli Vajdaságot! jelszóval indult a választásokon. Amire én azt mondtam, egy határra mindenképpen szükség van. Mert a Telepi Rádió említett versének is van még egy szakasza.
,,De mi lesz a legkisebbik lánnyal,
Az északi árva tartománnyal?
Hogyha okos, talál társaságot,
(oszt) Csinálnak az ágyban egy kis köztársaságot.
Hogyha okos, talál társaságot,
(oszt) csinálnak az ágyban egy Szabad Vajdaságot!”
Mármint a kabaréban, mert ott mindent lehet. Mi pedig reménykedjünk, hogy napjaink balkáni arája megfontoltan és okosan választ.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..