home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Balkáni célpontok
Talpai Lóránt
2015.08.03.
LXX. évf. 30. szám
Balkáni célpontok

Várható volt, hogy a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója számos egykori sebet fog feltépni. Nem véletlen, hogy közvetlenül a megemlékezés után az Iszlám Állam elsődleges balkáni célpontjaként jelölte meg Szerbiát.

Az iszlám kalifátus

Várható volt, hogy a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója számos egykori sebet fog feltépni. Nem véletlen, hogy közvetlenül a megemlékezés után az Iszlám Állam elsődleges balkáni célpontjaként jelölte meg Szerbiát. A jelentős mértékben feldolgozatlan, illetve feltáratlan múlt, az elmaradt főhajtások és a balkáni, kicsinyes politikai játszmák továbbra is kellő indítékot adnak egy esetleges bosszúhoz. A muzulmán világ egyébként is rendkívül zaklatott időszakon van túl, forradalmak tucatjait élte át, ennek következtében pedig nagymértékben megerősödtek a szélsőséges erők. Az Iszlám Állam hurrikánszerű megjelenése és hódító hadjáratai szinte darabokra törték bizonyos arab országok társadalmi rendszerét. Bár az Iszlám Állam jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy Európa országaira is hasonló nyomást gyakoroljon, mégsem lehet teljes mértékben kizárni a bizonyos térségek destabilizációjára irányuló szándékát. Szóval jobb komolyan venni a fenyegetéseket. Annál is inkább, mert a Balkán-félsziget nem más, mint egy örök puskaporos hordó, és ezt a terrorszervezetek is nagyon jól tudják. Nem véletlen, hogy az Iszlám Állam nemcsak Szerbiát, hanem számos további országot is célpontjaként jelölt meg. Az iszlám kalifátust ugyanis Szerbián kívül Horvátországra, Macedóniára, Montenegróra, Koszovóra, Albániára és persze Boszniára is szeretnék kiterjeszteni. De mi is valójában az iszlám kalifátus? A történet viszonylag új keletű, csaknem egy esztendővel ezelőtt szunnita szélsőségesek Irak és Szíria határa mentén kisebbfajta háborút robbantottak ki, ami után a két országból kiszakítottak egy hatalmas területet, melyen kikiáltották az Iszlám Államot. Ezáltal az ott élő lakosságra rendkívül szigorú iszlám törvénykezés (saríja) vonatkozik. A vallási előírások megszegését azóta is a legsúlyosabb büntetésekkel, korbácsolással, keresztre feszítéssel vagy akár lefejezéssel büntetik. A saríja az élet minden területét szabályozza: a házasságot, a gyermekszületést, a nevelést vagy az öröklést. Aki bármiben vétkezik, az kegyetlenül megbűnhődik. A házasságtörők megkövezése, a tolvajok végtagjainak megcsonkítása, mondhatni, mindennapos. Mivel a kalifátusban nincs politikai megmérettetés, az ott élők csupán Mohamed prófétában bízhatnak.

Félmillió menekültet küldünk nektek!

Az Iszlám Állam 2015 elején több mint félmillió bevándorló küldésével fenyegette meg Európát, ha Líbiával szemben bármilyen nemzetközi beavatkozásra kerülne sor. A többi közt az Egyesült Államok miatt is megtörténtek ezek a bizonyos NATO-s beavatkozások, a migránsok pedig a jelek szerint meg is érkeztek Európába. „Ha fegyveres erőt küldtök Líbiába, mi félmillió menekültet küldünk nektek vissza!” — hangzott csaknem fél esztendővel ezelőtt a dzsihádistáknak az olasz kormányhoz eljuttatott fenyegetése. Talán a balkáni térség országainak is érdemes ezt komolyan venniük, hiszen a fenyegetés óta az exodus megállíthatatlan, az Európai Unió politikai apparátusának „öreguras” lassúsága miatt pedig Európa országai egyelőre képtelenek bármilyen kézzelfogható akciótervet kidolgozni a kontinens újkori megszállásának megakadályozására. Mindmáig tisztázatlan, illetve feltehetően a közeljövőben sem fog kiderülni, hogy hány tucat, száz vagy akár ezer alvó ügynök, fanatikus vagy terrorista bújik meg a többségében valóban jobb sorsra érdemes menekültek között. Európa országainak többsége jelenleg olyan helyzetben van, hogy néhány száz szélsőséges iszlamista rövid idő alatt olyan biztonságpolitikai kockázatot tudna teremteni, amellyel a nyugati államok képtelenek lennének megbirkózni. A terrorszervezetek az embercsempészetből egyébként rendkívül jelentős bevételhez jutnak, ami arra ösztönzi őket, hogy a jövőben még több bevándorlót juttassanak a térségbe. Szóval, a helyzet több mint aggasztó, és ha ezt az Európa Unió döntéshozói továbbra sem fogják fel, akkor az úgynevezett liberális demokráciájukat nem a magyar miniszterelnök illiberális demokráciája, hanem a kalifátus fogja felváltani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..