home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Baba és mama egy ritmusban
Cérna Lenke
2017.04.27.
LXXII. évf. 16. szám
Baba és mama egy ritmusban

Szülés után az első hetek a pihenésről és a regenerálódásról szólnak. Hat hét elteltével viszont már bátran lehet próbálkozni a sportolással, hiszen az csak jót tesz — testnek és léleknek egyaránt.

Egy kisbaba kitölti az anyuka minden percét, hiszen az első hetekben ki kell alakítani az összhangot és a rendszert. Ebből adódóan a kismamák nehezen mozdulnak ki otthonról, hogy átmozgassák testüket. Elsősorban rossz a külön töltött idő, de az is lehet, hogy nincs kire hagyni a picit. No de miért ne mozoghatna együtt baba és mama?

Szabadkán erre több lehetőség létezik, egyik közülük a baba-mama salsa. A táncnak ez a formája fél éve gyakorolható a városban. A pici és az anyuka kimozdulhatnak otthonról, hogy jól érezzék magukat, ismerkedjenek.

— Nálunk mindenki nagyon jól szórakozik, és óra előtt, valamint utána beszélget, megosztja tapasztalatait, élményeit a másikkal — mondja Danijela Stevanović salsaoktató. Hozzátette: nemcsak a társalgás miatt hasznos az óra, hanem azért is, mert a kismamák hosszú pihenés után végre átmozgathatják testüket.

Az anyukák szólóban táncolnak, de mégis van párjuk, igaz, a kicsi az anyuka testén élvezi a ringatózást a lépések elsajátítása helyett. A babákat kendőbe, vagyis hordozóba helyezik, így biztonságban simulhatnak a felnőtthöz. Ebben Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó segít, aki táncolás közben is folyamatosan ellenőrzi, minden baba kényelmesen és biztonságosan helyezkedik-e el a kendőben. Akinek nincs hordozója, az a helyszínen kap egyet, tehát a kendőhiány nem akadály a közös élmény kipróbálásában.

Minden óra a kendő felkötésével kezdődik, majd a tánclépések elsajátítása következik. Mivel a mamákon egy kis pluszsúly van a babák miatt, a mozgás egy kicsit nehezebb, ám így több kalória ég, és az izmok is jobban erősödnek. A salsa valóban segít abban, hogy szülés után visszanyerjük a jó alakot, a fittséget és a rugalmasságot, de a legtöbben mégis inkább az élmény miatt választják.

Ez az a mozgásforma, amely erősíti a bizalmat a baba és a mama között, fokozza az érzelmeket, ellazít, megnyugtat, szabadságot ad, fejleszti a ritmusérzéket, feltölt. Az anyukák az imént felsoroltakat csecsemőjükkel együtt élhetik át. A kicsik gyakran fel is kacagnak vagy csak mosolyognak, de vannak, akik el is alszanak a kellemes ringatózástól és a jó zenétől. Ebben Danijela táncoktató is segít. Tudatosan építi fel az órákat, hogy mindenki jól érezze magát az elejétől a végéig.

— Az órán különböző ritmusokra táncolunk, a salsán kívül reggaeton, merengue, bachata, sőt popzene és más kubai ritmusok is előfordulnak. Az órát olyan dallammal kezdjük, amelyre egy kicsit sűrűbbek a lépések, ezért a babák ringatóznak, illetve gyorsan megnyugszanak, ha esetleg az elején nyugtalanok voltak. A baba-mama salsa azonban nem csak ezt nyújtja, hiszen a legújabb kutatások szerint a ritmusérzéket is fejleszti. A részvevők megszeretik a mozgást, így később könnyebben kezdenek bele bármilyen sportba. A szocializálódásban is sokat segít, hiszen a babák is ismerkednek egymással.

Az anyukák számára biztosan felüdülés ez az egyórás program, és még a picitől sem kell elszakadniuk. A salsát a baba hathetes korától el lehet kezdeni. Mindössze kényelmes cipő kell hozzá a mamának, illetve réteges öltözék a babának. A kendő mindkettejüket melegíti, ezért egy vékony body is elegendő, de mivel a babák is megizzadnak a torna végére, a hazaútra nem árt egy vastagabb váltásruha.

Danijela tervei szerint hamarosan a szabadban is lehetőség lesz a táncolásra. Szívesen tart órákat parkban is. Arra buzdítja a szülőket, hogy bátran próbálják ki a baba-mama salsát, hiszen mindenki élményekkel és megújult energiával megy haza az órákról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..