home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
BKV-val az EU-ba
Talpai Lóránt
2009.09.23.
LXIV. évf. 38. szám

Vannak, akiknek évtizedek óta nyerőgépként működik a Budapesti Közlekedési Vállalat, amely - félkarú automata módjára - bizonyos személyeknek különösebb befektetés nélkül is pénzt szór. De pontosabban definiálható, ha egyszerűen pénzszivattyúnak vagy pénznyelőnek mondjuk az egyébként folyamatosan, é...

Vannak, akiknek évtizedek óta nyerőgépként működik a Budapesti Közlekedési Vállalat, amely - félkarú automata módjára - bizonyos személyeknek különösebb befektetés nélkül is pénzt szór. De pontosabban definiálható, ha egyszerűen pénzszivattyúnak vagy pénznyelőnek mondjuk az egyébként folyamatosan, évek óta rendkívül nehéz helyzetben, sőt állandóan csődközelben levő céget. A BKV története, illetve a működését meghatározó történések, lépések és döntések valahol a kádári korszakot meghatározó gondolkodásformájában keresendőek. Akkor úgy szólt a mindent meghatározó, túlélésre berendezkedő materialista szemlélet, hogy ami tiéd (vagy amit megszereztél), ahhoz semmi köze senkinek - bármilyen úton-módon történt is az, hogy a tiéd. Ami pedig közös, az szintén - a tiéd. Azóta is ezt az utat követi jó néhány állami intézmény, nagyvállalat, de az utóbbi időszakban e ,,filozófiában' a BKV jár az élen. Bár a Magyar Állami Vasutaknál, a MÁV-nál is komoly dolgok derülhetnének ki - ott még nem hullottak ki a csontvázak a szekrényből, a jövő számára tehát a MÁV-nál még lesz boncolgatni való. A BKV-nál mindenesetre számtalan ügy kiderült: hihetetlen összegű végkielégítések, elszórt pénzek, rossz, vagy nem létező befektetések, megdöbbentő kutatásokra költött milliók sorakoznak a negatív listán. Az egyik legújabb gyöngyszem a fénymásoló projekt volt, amin már tényleg nem tudathatja a magyar állampolgár, hogy sírjon-e, vagy nevessen? Hiszen a BKV bruttó 19,2 millió forintot költött el 2007-ben a saját fénymásoló-állományának teljes felmérésére. Semmi javítás, újítás, csere, vagy frissítés - csak felmérés. Húsz millióért. ,,Sok a rossz gép” -- nagyjából ezt lehet leszűrni a tanulmányból. Persze az sem véletlen, hogy a tanulmányt készítő céget a cégbíróság idén tavasszal törölte a nyilvántartásából. Az alaptőkét mindenesetre megszerezték, és ezek után valószínűleg újabb üzletbe vághattak. Az ember csak sóhajtozhat: vajon mennyi cég, kft., vagy bármi született így az országban?
Szóba került egy 35 millió forintos szerződés is, amelyet még Antal Attila korábbi vezérigazgató kötött egy tanácsadó céggel. A társaságnak arról kellett tanulmányt írnia, hogy a közlekedési vállalat miként tudja érvényesíteni érdekeit a kormányzatnál, hogyanan tud javítani a megítélésén. A teljes összegből valamivel több mint 7 millió forintot fizetett ki a BKV. Vagy például a Kornusz Kft., mely 50 millió forintért adott kommunikációs tanácsokat a BKV munkatársainak.
Bizonyára ,,jó tanácsokat', mert a vállalat működése azóta sem változott jelentősebben, ami szilárd bizonyítékként szolgál arra, hogy az Európai Unió elérhető közelségbe kerülhet a letűntnek vélt korok elképesztő gazdasági mechanizmusaival is. Jelen esetben: a rendkívül rosszul karban tartott csuklós buszon. A kormány természetesen óriási mértékben felelős az állami vállalatok működtetéséért. Tapasztalatból tudhatjuk, hogy e vállalatok rossz menedzselését és a nem létező, vagy nevetséges pályázatok kiírását, kifizetését talán csak a kormány űzte nagyobb mértékben. Mégis mindenki úgy tesz - Demszky Gáborral és az MSZP fővárosi politikusaival az élen -, mintha most tudták volna meg a számtalan korrupciógyanús ügyletet.
Most már ők is átvilágíttatnák a fővárosi cégeket
Pontosabban hat évre visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény menedzsmenttel kapcsolatos munkaszerződéseinek átvilágítását javasolja a fővárosi MSZP. Ehhez az ellenék bevonásával egy munkabizottság felállítását kezdeményezi, majd az eredményeket 90 napon belül a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztenék. Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke és Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ami a fővárosi cégeknél és intézményeknél az utóbbi években kialakult, abból az MSZP-nek elege van. Rendet kell tenni, mert a BKV-s végkielégítési ügy ,,csak a jéghegy csúcsa', ezért 2003-ig visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény menedzsmenttel kapcsolatos munka- és tanácsadói szerződéseit átvilágítanák. A szocialisták szerint ki kell derülnie, hogy ki gazdálkodott pazarlóan, és ki tartotta be a jogszabályokat. Megjegyezte: a szerződésből eredő ,,vérlázítóan magas' végkielégítési összegek kifizetése lehet jogszerű - hiszen azok kollektív szerződéseken alapulnak -, de az átvilágítás azt a célt is szolgája, hogy ezeket az irreálisan magas összegű járandóságokat megszüntessék. A szocialista politikusok szerint a BKV-s ügy csak a jéghegy csúcsa. Mert az állami szférában, az ország más állami intézményeiben is előfordultak, előfordulhatnak ugyanekkora összegű végkielégítések és lehetnek ennek kifizetését jogszerűen megítélő szerződések.
Ezért az MSZP azt javasolja, bővítsék az igazgatóságok, a felügyelő-bizottságok hatáskörét, hogy a munkaszerződéseket - típusonként és értékhatárt megjelölve -, csak azok jóváhagyásával lehessen megkötni. Ezeket a szerződéseket pedig negyedévente vizsgálják felül. Kezdeményezik, hogy paritásos alapon jöjjön létre egy eseti bizottság a Fővárosi Közgyűlés két nagy frakciója vezetőjének az irányításával, amely a fővárosi cégek és intézmények alapító okiratát is felülvizsgálná. Az ellenzék bevonásával a szerződések és okiratok átvizsgálásának eredményét, valamint a változtatásokhoz szükséges megoldási javaslataikat 90 napon belül a közgyűlés elé terjesztenék.
Belső ellenőrzés kezdődik a BKV-nál
A BKV belső ellenőrzése csütörtökre összeállít egy táblázatot a 2003. január 1-től napjainkig történt, 10 millió forintot meghaladó munkaviszony-megszüntetéssel kapcsolatos juttatások kifizetéséről. Ez tartalmazni fogja a menedzserszerződésekkel rendelkező aktív és passzív munkavállalókat is; az ugyanerre vonatkozó vizsgálat szeptember 30-ra készül el - közölte a BKV. Szeptember 30-ig továbbá egy átfogó és részletes kimutatást készít a társaság a felügyelő-bizottság számára a 2006. január 1. után kötött szakértői és tanácsadói szerződésekről, valamint az értékesítési és kommunikációs terület minden szerződéséről. A kimutatás a szeptember 30-a utáni felügyelő bizottsági ülését követően megtekinthető lesz a honlapon. Ezzel lehetővé válik az összes 2006. január 1. óta kötött szakértői és tanácsadói szerződés paramétereinek megismerése. A sajtóban az utóbbi időben napvilágot látott korábbi - a vezérigazgató elődei idejében kötött - tanácsadói szerződések közül a Soda Reklám, a Kornusz és a GPS Capital tanulmányaival kapcsolatban a vezérigazgató a következő felügyelő bizottsági ülésen ad tájékoztatást. Azoknál az eseteknél további vizsgálat várható, ahol feltételezhető, hogy a társaság számára előnytelen szerződést kötöttek. Kocsis István vezérigazgató már februárban közzétette a honlapon a munkába állását követően kötött tanácsadói szerződéseket. ,,A BKV, mint közpénzből gazdálkodó társaság célja a nyilvánosság és az átláthatóság biztosítása, így a honlapon továbbra is elérhető valamennyi tanácsadói szerződés Kocsis István 2008. szeptember 1-jei kinevezésétől egészen napjainkig, valamint megtekinthetők a felügyelő bizottsági határozatok is' - áll a közleményben.
A Fidesz szerint azonban az MSZP és az SZDSZ lebukott
Mivel a napokban újabb milliárdos végkielégítési listára derült fény a BKV-nál, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a BKV a szocialisták kifizetőhelyévé vált. Több milliárdot költöttek a fővárosban és állami cégeknél is horribilis összegű végkielégítésekre, BKV-t csináltak az egész országból. Most, hogy a sajtó és az ellenzék lebuktatta őket, a szocialisták úgy tesznek, mintha éppen ők harcolnának a - saját maguk által kifizetett - végkielégítések ellen. Ennyire azért nem kellene hülyének nézni az embereket!
Szóval: Kész kabaré! Érdemes talán egy viccel zárni, amely rámutathat a budapesti nagy vállalat és a kormány által elfogadott pályázatok mikéntjére:
- Manyika!
- Igen, főnök?
- Kérünk két kávét tejjel, cukorral!
- Igen főnök, máris intézkedem...
Egy hét múlva...
- Manyika, jön már az a kávé?
- A szakértői jelentések alapján már félúton van az iroda és a BÜFÉ között.
- Szakértői jelentések???
- Csak nem képzeli főnök, hogy én fogok ilyen piszlicsáré ügyekkel foglalkozni, mint a maga és a vendége kávéja?
- Jó, de hát mi tart ebben egy hétig?
- A közbeszerzési pályázatok elbírálása, főnök!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..