home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az vagy, amit megeszel
Bíró Tímea
2018.05.26.
LXXIII. évf. 20. szám
Az vagy, amit megeszel

Mindenhol azt hangoztatják, hogy éljünk és táplálkozzunk egészségesen, kanalazzuk a vitaminokat, a táplálékkiegészítőket, és vigyünk be elegendő folyadékot.

Mielőtt még alaposan kiürítenénk a pénztárcánkat, gondolkodjunk el, hogy valóban szükségünk van-e ezekre a termékekre.

Ötvös Attila személyi edzőt sokan felkeresik, hogy segítsen kidolgozni a mozgás mellé a megfelelő étrendet, mivel az információrengetegben szinte bele is zavarodunk abba, hogy mi az egészséges és mi a mesterséges tápanyagforrás.

— Elsősorban azt kell tudni, hogy milyen táplálékot ajánlatos bevinni a szervezetbe. Megkülönböztetünk makro- és mikrotápanyagokat — a makrotápanyagokat a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok alkotják. Nem egészséges, ha valaki nagyon sok zsírt, szénhidrátot fogyaszt, és kevés fehérjét. A legnagyobb hibát a pékáru elfogyasztásával követjük el, ez egyenlő azzal, hogy mérgezzük a szervezetünket. Egyrészt nincs hasznos tápanyagtartalma, másrészt pedig akkora kalóriamennyiséget viszünk be vele a szervezetünkbe, hogy az zsírként fog lerakódni, és rengeteg energiánkba kerül a megemésztése. 40%-ban kellene fehérjét fogyasztani, 30%-ban szénhidrátot, 20-30%-ban pedig zsírokat. Ez számítana tudatos és egészséges táplálkozásnak. Ha erre odafigyel valaki, akkor minőségi életet és időskort fog megélni. A mikrotápanyagok esetében a vitaminokról, a multivitaminokról és az ásványi anyagokról, vagyis a táplálékkiegészítőkről beszélünk. Hihetetlenül fontos szerepük van, hiszen az élelmiszerekkel nem tudjuk a megfelelő mennyiséget bevinni belőlük, ezért különféle készítményekkel kell pótolni a beviteli forrást. Úgy vélem, minden sportolónak és egészségtudatos embernek a napi rutinjává kellene válnia annak, hogy multivitamin-készítményt vásárol és szed.

Attila azt tanácsolja, hogy aki nem élsportoló vagy testépítő, az kerülje az egyre népszerűbb fehérjeporok fogyasztását. Szerinte a multivitamin bőven elegendő a szervezetünk számára ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű energiát adjon a rekreációs mozgáshoz.

— Aki már legalább egy éve rekreál, az elgondolkodhat a fehérjepor, az aminosav vagy a kreatin fogyasztásán, ám mindenképp kérje ki egy szakértő tanácsát. Azt a rengeteg pénzt, amelybe ezek a termékek kerülnek, sokkal hasznosabb dolgokra érdemesebb fordítani, akár multivitaminra, akár sporteszközökre, súlyzókra. Ha azonban valaki mégis a fehérjefogyasztás mellett dönt, akkor inkább a növényi fehérjét javaslom neki. Nagyon fontos szempont, hogy biztos eladótól és legális terméket vásároljon. A szteroidok használatát határozottan ellenzem, mert a többi közt impotenciát, hangszínmélyülést okozhatnak, az izmokon kívül a fej, az orr, a fül, az agy és a szív térfogatát is megnövelhetik, valamint a herék tesztoszterontermelése is megállhat. Azt sem árt tudni ezekről a táplálékkiegészítőkről, hogy nagyon sokba kerülnek, viszont mindössze 2—5%-ban járulnak hozzá testünk fejlődéséhez. Ennél sokkal észszerűbb és eredményesebb, ha a napi kalóriabevitelre fókuszálunk. A mozgás során kalóriát égetünk el, tehát mindenkit csak buzdítani tudok arra, hogy kezdjen el sportolni. A személyi edző segítségével kiszámíthatjuk, hogy az életkorunkhoz és a munkánk típusához mérten mennyi kalóriára van szükségünk egy nap alatt. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy felnőttkorban mi szükségünk van a tejtermékekre. Véleményem szerint csak megterheljük velük a szervezetünket, ráadásul tele vannak zsírral és cukorral.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..