home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az utánpótlásban a jövő
Tóth Tibor
2019.01.08.
LXXIV. évf. 1. szám
Az utánpótlásban a jövő

A magyarkanizsai Testvériség–Bratstvo Kajakklub versenyzői tavaly is több rangos regattán vettek részt, hiszen a tartományi és az országos bajnokságon kívül számos nemzetközi viadalon is képviselték a magyarkanizsai színeket.

A szokásos érmek sem maradtak el, melyek még értékesebbek is az átlagosnál, mivel a versenyzők többnyire az idősebb korosztályban indulva gyűjtötték be őket.

A tél beköszöntével sem állt meg a munka a klubban, ottjártunkkor az edzőteremben dolgoztak keményen a versenyzők Apró István edző és Csőke Rudolf klubelnök felügyeletével.

— Az elmúlt évhez képest az utánpótlás terén léptünk nagyot előre. Elsősorban a minikajakos csoportra gondolok, mely több dobogós helyezést ért el a minikajak-országosbajnokságon. A nagyobb csoportunk valamivel kisebb létszámmal dolgozik a korábbinál, aminek oka az elvándorlás. Versenyzőinknek a kajakon kívül más irányú elfoglaltságaik is vannak, többen pedig nemrég kezdtek el kajakozni. Mindezt figyelembe véve elégedett lehetek az elmúlt idénnyel — mondta Csőke Rudolf, a klub elnöke.


Az egyik csütörtök délutáni edzésen

Két csoportban, mintegy negyven versenyzővel folyik a munka, akinek csaknem száz kajak áll rendelkezésére. Újításra azonban mindig szükség van, így 2019-ben több hajó beszerzését tervezi az egyesület. Több éve folynak már az oktató- és edzőközpont felújítási munkálatai. Az országos sportminisztériumnál a belsőépítészeti és épületgépészeti munkák elvégzésére adott át a klub egy pályázatot. Ennek sikeressége esetén az első és a kiépülés alatt álló második emelet is elnyeri rendeltetését, és akár a 2019. évi versenyidény kezdetére megnyílhat a létesítmény.

— A központ a kajaksport számára folyamatos és rendszeres szakemberképzést tenne lehetővé, az utánpótlás tekintetében pedig hatalmas előrelépést, nemcsak a magyarkanizsai, hanem a többi klub utánpótlás-versenyzői, főleg válogatottjai számára is — emelte ki Csőke.

A belgrádi országos bajnokságon a Ladányi Krisztián—Saša Pavlov (ifik, K-2, 500 m) páros révén egy ezüstérmet nyertek a magyarkanizsaiak. A minikajak-országoson Nagy Lara 1000 méteren és a Gubi Dóra—Dobó Petra-kettős 500 méteren a 2. helyen ért célba, Dobó pedig egyesben 1000 méteren a dobogó 3. fokára állhatott.


Apró István

— A szerbiai kajak erejét tekintve szép eredményeket értünk el az idei évben. Az érmek mellett több döntős helyezést mondhatunk magunkénak, melyek szintén értékesek az egyre erősödő mezőnyben. Tömegesedik a csapat, a versenyeken egyre nagyobb számban veszünk részt. Fontos kiemelni a Szarvason megtartott nemzetközi regattát, melyen a Ladányi— Pavlov-kettősön kívül minikajakosaink is több érmet nyertek. Az említett páros ezüstérme mellett ki kell emelnem Basa Enikőt, aki az országoson elsőéves serdülőként, egy hajszállal lecsúszva a dobogóról a 4. helyen ért célba 500 méteren. Már az ifjúságiak mezőnyében is jeleskedett, hiszen 200, 500 és 1000 méteren is bejutott a döntőbe, tehát két-három évvel idősebb lányoknak is méltó ellenfele. A fiatalok kezdenek beérni, hamarosan ők is a legjobbak között lesznek. Gyerekeink főleg az idősebb korosztályokban versenyeztek, jövőre már saját korosztályaikban indulnak, így még jobb eredményeket várunk — mondta Apró István, aki a serdülőkkel, az ifikkel és a felnőttekkel foglalkozik, a fiatalabbak pedig László Gábor irányítása alatt dolgoznak. A nyári kajakiskolából húsz fiatal folytatja tovább az edzéseket, és újdonság, hogy nemcsak helybeliek, hanem horgosiak és adorjániak is ezt a sportot választották.

Jelenleg a téli felkészülés van folyamatban: futás és különféle erőgyakorlatok szerepelnek a programban. Februárban horvátországi vagy trebinjei edzőtáborba vonulnak a versenyzők, hogy megfelelően felkészülhessenek az április elején esedékes első válogatóversenyre.

— A következő évben is az országos és a tartományi bajnokság lesz a két legfontosabb hazai rendezésű verseny, emellett a szegedi és a szarvasi nemzetközi regattán is részt veszünk. Mindig azt mondom versenyzőimnek, hogy a legtöbbet adják ki magukból, és én már akkor elégedett leszek, még ha nem is érmes helyen végeznek. A hozzáállást, a munkakedvet látva jövőre még több érmet remélhetünk — összegezte Apró.

Saša Pavlov nyolcéves kora óta kajakozik, az első jelentősebb eredményét minikajakban érte el, amikor a magyarkanizsai regattán az 5. helyen ért célba. Az idén megnyerte a hazai rendezésű regattát, továbbá párosban ezüstérmet szerzett az országoson.

— Az edzések nehezek, mert tartanunk kell a nemzetközi szintet, ahhoz pedig sok munka kell. A következő évben még jobb eredményeket szeretnék elérni, elsősorban 200 és 500 méter egyesben indulok majd — mondta Pavlov.


Saša Pavlov

Kovács Ádám két éve tagja a klubnak. Pályafutása eddigi legjobb eredményének a magyarkanizsai regattán négyesben szerzett ezüstérmét tartja.

— Az idén tizenöt versenyen ültem hajóba, és két érem a mérleg: négyesben ezüstöt, egyesben pedig bronzot szereztem. Kedvencem a kajak egyes 1000 méter, mert ott csakis tőlem függ, milyen eredményt érek el. Az edzések nem könnyűek, de csakis így lehet fejlődni. Még egy évet a minikajakosok között versenyzek. Remélem, hogy az országos bajnokságon legalább bronzérmet nyerek. A hosszú távú céljaim között a válogatottság szerepel — mondta Kovács.

Dobó Petra szintén két éve ragadott lapátot. Az iskolában népszerűsítették a sportágat, ő pedig úgy gondolta, megpróbálja. Első versenyén azonnal megszületett az első érem is.

— A minikajak-országoson egyesben harmadik lettem, párosban Gubi Dórával 2. helyezést értünk el, a magyarkanizsai regattát pedig Basa Enikővel a serdülők mezőnyében megnyertük. Jövőre még jobb eredményeket szeretnék, néhány év múlva pedig jó lenne bejutni a válogatottba — emelte ki Dobó.

Nagy Lara édesapja előbb kajakozott, majd edzőként tevékenykedett, így szinte természetesnek mondható, hogy a fiatal versenyző ezt a sportágat választotta.

— Az első versenyemen hideg, esős időben kellett kajakoznunk, de ez különösebben nem zavart bennünket, mivel Ladányi Lídiával párosban ezüstöt nyertünk. Kategóriámban az országos bajnokságon 2. lettem, Vajdaságban egyesben és négyesben is 3.-ak lettünk. Kedvencem a K-1 1000 méter, mert a helyezés ebben a számban kizárólag tőlem függ. Jövőre a minikajak-országosbajnokságot szeretném megnyerni, illetve a többi versenyen is jó lenne érmet szerezni. Célom a szerbiai válogatottba való bekerülés, és ha már ott leszek, akkor a későbbiekben egy olimpiai szereplés — mondta Nagy.

A klub költségvetésének több mint feléről Magyarkanizsa Önkormányzata gondoskodik, a többiről pedig magánszemélyek, vállalatok, vállalkozók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..