home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az ünnepek alatt is jó társunk a könyv
Gyurkovics Virág
2012.12.12.
LXVII. évf. 50. szám
Az ünnepek alatt is jó társunk a könyv

Havi könyvajánlónk a könyvtáros javaslatával — Az év leghidegebb évszakában a természettel együtt nekünk is fontos, hogy mi is csökkentsük a tempót egy kicsit, kiheverjük az év fáradalmait, s megpróbáljunk testben és lélekben felkészülni az ünnepekre, hogy energiával telve, kipihenten kezdhessük az új évet.

A kikapcsolódás egyik legjobb módja pedig, ha félrevonulunk egy jó könyvvel, amely képes magába szippantani az olvasót, hogy néhány órára megfeledkezzen a hétköznapokról. Ilyen magával ragadó könyvekre kaptunk most néhány tippet Berényi Esztertől, a szabadkai Városi Könyvtár munkatársától, a kölcsönző osztály felnőtt részlegének könyvtárosától.

A történelmi kalandregények kedvelőinek az angol Ken Follett nagyszabású sorozatának első és legfrissebb, második kötetére hívja fel a figyelmet a könyvtáros (a harmadik kötet megjelenésére még két évet várnunk kell). Az Évszázad-trilógia első részének, A titánok bukásának a története a huszadik század első éveitől az első világháború végéig, a Párizs környéki békekötésig terjedő időszakban játszódik le, öt család (amerikai, német, orosz angol és walesi) életét mutatja be, sorsaik összefonódnak. A második rész, A megfagyott világ ott veszi fel a történet fonalát, ahol az első részben letette. Az öt család egymásba fonódott életébe a történelem viharain keresztül, a harmadik birodalom felemelkedésével kezdődően, a spanyol polgárháború és a második világháború nagyszabású drámáival folytatódóan, az amerikai és orosz atombombák felrobbanásáig tartó időszakok során nyerhetünk betekintést.

Egy igazi rémregényíró, Carlos Ruiz Zafón több mint negyven nyelven világsikert arató, hidegrázás, borzongás, vér, misztika átjárta horrortörténetét is megismerhetik az olvasók. Az Angyali játszma című könyv cselekménye a húszas évek Barcelonájában játszódik, ahol a reménytelenül szerelmes fiatal írót felkeresi egy titokzatos idegen, és ajánlatot tesz neki, hogy pénz és egyéb jutalmak fejében megírja a könyvet, amely mindenek feletti hatalommal bír. Az író elvállalja a munkát, és ezzel ördögi csapdába kerül, hidegvérű gyilkosok, kegyetlen kopók, árulók, barátok és csalfa szerelmek kísérik kalandos útján, hogy végül leleplezze azt, aki a szálakat mozgatja. A fenti köteten kívül Zafón A mennyország fogságában című könyve is megtalálható a Városi Könyvtár polcain.

A klasszikus lovagkirályságba vezeti el olvasóját George R. R. Martin A tűz és jég dala ciklus ötkötetes sorozata, amely a kritikusok szerint Tolkien óta a fantasy műfaj legnagyobb teljesítménye. A trónok harca, Királyok csatája, Kardok vihara, Varjak lakomája, valamint a Sárkányok tánca című kötetek igazi csemegék lesznek a téli szünet alatt a középiskolásoknak és a sci-fi rajongóinak.

Az elmaradhatatlan angol irodalom gyöngyszemei közül Jane Austen legújabb elérhető köteteit ajánlja a könyvtáros. A Lady Susan című levélregény a gyönyörű, ámde ravasz özvegy mesterkedéseit követi nyomon, aki anyagilag kedvező frigyet igyekszik biztosítani önmaga számára, ugyanakkor megpróbálja vigasztalan házasságba kényszeríteni megfélemlített lányát, a serdülő Fredericát. A kötet időgépként működik, visszarepít az 1700-as évek végi angol arisztokrácia meghitt szalonjaiba, hiteles korrajzot tárva az olvasók lelki szemei elé. A regényeken kívül, Szerelmek és ballépések címmel immár Jane Austen füveskönyvét is kölcsönözhetik az olvasók, ebben  az írónő versei, gondolatai találhatók.

A könyvtáros felhívja a még járatlan olvasók figyelmét arra, hogy ha olyan könyvet szeretnének kölcsönözni, amely pillanatnyilag nincs bent a kölcsönző osztály polcain, feliratkozhatnak a várólistára, így amint visszakerül a keresett könyv, a munkatársak értesítik az érdeklődőket az általuk meghagyott elérhetőségeken.

A könyvtár az ünnepek alatt a vasárnapok és 25-e kivételével, mindennap reggel fél nyolctól munkanapokon este fél nyolcig, szombatonként délután egy óráig, december 24-én és 31-én pedig délig tartó munkaidővel dolgozik.

Decemberben is várja tehát olvasóit a szabadkai Városi Könyvtár, addig is fogadják szeretettel a könyvtáros üzenetét, aki ezúttal Carlos Ruiz Zafóntól idéz: „A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz.” 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..