home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az újkenyér jegyében
Tóth Tibor
2018.09.05.
LXXIII. évf. 35. szám
Az újkenyér jegyében

Zentagunarason tizenhetedik alkalommal tartották meg az újkenyérünnepet, mely a település napja is egyúttal.

A kétnapos rendezvényen mindenki jól érezhette magát, hiszen a szervezők a fiataloktól a nyugdíjasokig mindenkinek megfelelő programokkal kedveskedtek.

A szombat a sport jegyében telt, hiszen kilenc csapat részvételével kispályás labdarúgótornát tartottak, valamint megrendezték a nagy sikerű Újkenyeres játékok határok nélkül elnevezésű vetélkedőt is. Kisfociban a Zentagunaras végzett az élen, a gunarasi Fehér Szarvas és a szintén zentagunarasi Flamengo előtt, az újkenyeres játékokat pedig a helybeli Tref 6 nevű csapat nyerte, megelőzve a 7UP-ot és a Kicsi Kecskéket. Az első napon kangoo, köredzés és zumba is szerepelt a programban, este DJ Muki zenéjére bulizhattak a retró zenét kedvelők, majd a Freak Out zenekar koncertje zárta a napot.


Készül a zentagunarasi lángos (a szerző felvételei)

Vasárnap tizennyolc csapat részvételével birkapörköltfőző versenyen mérettettek meg a szakácsok. A bírálóbizottság döntése értelmében a legízletesebb pörköltet a felsőhegyi Ősz Szabó Ferenc és csapata, a Dús Hús készítette. Az első díjas elmondta, hogy saját nevelésű birkából főznek, előbb mindig a faggyút teszik a bográcsba, utána kerül bele a többi alapanyag. Délután a kultúrotthonban kézimunka-kiállítás, a nyári színpad melletti téren pedig kézművesvásár nyílt. Az idén is játszóutca alakult a focipálya mellett, itt a gyerekek több ügyességi feladatot oldhattak meg. A bajsai Testvériség-Egység Művelődési Egyesület íjkészítői íjászbemutatót tartottak, a magyarországi Kárászról érkezettek borkóstolóval örvendeztették meg a jelenlevőket, a helyi női szervezet pedig frissen sült lángossal kedveskedett a rendezvényre látogatóknak. Díjazták a leggyakrabban vért adó személyeket is, majd színvonalas művelődési műsor kezdődött, melyben a zentagunarasiakon kívül gunarasi, kevi, tornyosi, csúzai, bajsai, kucorai és pacséri táncegyüttesek, népdalkórusok is felléptek. A nap legünnepélyesebb pontja a kenyérszentelő szentmise volt, melynek keretében Fekecs József, Zentagunaras helyi közössége tanácsának elnöke megszegte az újbúzából készült kenyeret. Fekecs polgármesteri köszöntője után Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke szólt a jelenlevőkhöz, majd Bereczki Zoltán magyarországi énekes lépett közönség elé. A népszerű művész két számot adott elő, majd leszakadt az ég, és hatalmas eső zúdult a településre.


Fekecs József, Zentagunaras helyi közössége tanácsának elnöke szegte meg az újkenyeret

Sípos Hajnalka, Zentagunaras helyi közössége végrehajtó bizottságának elnöke elmondta, hogy az újkenyérünnep a település legfontosabb rendezvénye, hiszen Zentagunarast főként mezőgazdasággal foglalkozó emberek lakják, akik számára a kenyér nagy jelentőséggel bír.

— A programok összeállításában a helyi közösség mind a tizenhét civil szervezete részt vett. A szombat leginkább a sport és az ifjúság, a vasárnap pedig a kultúra és a hagyományok jegyében telt. A színes kínálat alkalmat nyújtott a családoknak, hogy egy szép délutánt töltsenek el együtt, a falu napját ünnepelve — nyilatkozta Sípos.

Az újkenyérünnep főtámogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Topolya Község Önkormányzata volt, emellett a helyi vállalkozók is segítették a rendezvényt, a helyi lakosok pedig munkájukkal járultak hozzá a sikeréhez. 

 

1. Fekecs József, Zentagunaras helyi közössége tanácsának elnöke szegte meg az újkenyeret (KENYERSZEGES)

2. Készül a zentagunarasi lángos (LANGOS)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..