home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az újabb zentai csata
Tóth Lívia
2010.02.24.
LXV. évf. 8. szám
Az újabb zentai csata

Az új zentai hatalom képviselői: dr. Özvegy József, Csízik Károly, Širková Anikó, Rácz Szabó László, Nataša Ademi, Radomir Vukanić, Édes Katalin, Nagy Abonyi Pál és Goran JovanovićAz előre meghatározott forgatókönyv szerint, de élénk, személyeskedésektől sem mentes vitáv...

Az új zentai hatalom képviselői: dr. Özvegy József, Csízik Károly, Širková Anikó, Rácz Szabó László, Nataša Ademi, Radomir Vukanić, Édes Katalin, Nagy Abonyi Pál és Goran Jovanović

Az előre meghatározott forgatókönyv szerint, de élénk, személyeskedésektől sem mentes vitával körítve zajlott le Zentán a községi képviselő-testület legutóbbi ülése, amelyen a VMSZ kiszorításával létrejött az új, a DP-MPSZ-VSZL alkotta hatalmi koalíció. Az összejövetelen a tanácsnokok nem elégedtek meg a felmentések, leváltások és új kinevezések megszavazásával, hanem esetenként az évtizedes sérelmeiket is felhánytorgatták.
''Vérszagra gyűl az éji vad”
Pék Zoltán eddigi polgármester leváltását az indítványt aláíró tizenöt tagú csoport azzal indokolta, hogy nem a község polgárainak érdekében látta el tisztségét, a községi tanács tagjainak a figyelmeztetése ellenére is tolerálta a közigazgatásban uralkodó törvénytelenségeket, s ennek következtében megnehezült a községi vezetőség működése. A beadvány ismertetése után Nagy Abonyi Zoltán azzal vádolta meg addigi koalíciós partnerüket, a Demokrata Pártot, hogy az aktuális politikai helyzettől megittasulva, és kihasználva a VMSZ ellen megnyilvánult hisztériát, két olyan párttal szövetkezett, amelyek revansista érzelmeket táplálnak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői iránt, és elérkezettnek látták a pillanatot a visszavágásra, a községi tanács VMSZ-es tagjai pedig felsorolták, mit tettek az elmúlt másfél évben. Kormányos Katona Gyöngyi az oktatásban és a művelődésben, Suhajda Szabolcs a sport terén végrehajtott és elkezdett projektumokat ecsetelte, Domány Zoltán viszont az Alltech-Fermin, a cukorgyár, valamint a malom és a tésztagyár példájával próbálta igazolni, hogy Zenta gazdaságába 20-30 millió eurónyi összeg áramlott be. Sőt, az utóbbi, sikeres versmondó lévén, egy Arany János-idézettel jellemezte az előállt helyzetet: ''Vérszagra gyűl az éji vad...”
Juhász Attila arra figyelmeztetett, hogy a demokratáknak is önkritikát kellene gyakorolniuk, hiszen ők is kivették részüket az olyannyira bírált hatalomgyakorlásból. Borbély Ferenc hangsúlyozta, hogy habár ők sem elégedettek a polgármester eddigi tevékenységével és a koalíció működésével, a G17 Plusz nem vett részt a leváltási ,,hadjáratban', mert úgy véli, az építéshez nem mindig szükséges a rombolás. Cáfolta, hogy az elmúlt másfél évet a teljes tétlenség jellemezte és hozzátette, két tanácsnokuk a továbbiakban is részt kíván venni a munkában.
Pék Zoltán tényként közölte, hogy a zentai önkormányzat 25 projektumot adott át a Nagyberuházási Alapnál, 547 millió dinár értékben. A 13 aláírt tervezet 292 millió dináros összegéből 171 millió dinárt fizettek ki. Polgármesterségének röpke 17 hónapja alatt nyolc projektumot fejeztek be 135,5 millió dinár értékben: a zenta-felsőhegyi utat, Felsőhegy és Bogaras telefonközpontjának a kiépítését, az általános iskolák belső megvilágítását, a volt internátus épületének adaptálását, a színház felújítását, a kórház gázfűtését és közvilágítását stb. A Nagyberuházási Alaphoz benyújtották még az Emléktemplom építésére, a Bolyai gimnázium épületének a befejezésére, a sportcsarnokra és a termálkút fúrására vonatkozó dokumentációt, egy tervet viszont - a volt kendergyár épülete, ahol ipari parkot létesítenek - majdnem önerőből sikerült megvalósítaniuk.
Rácz Szabó László, az MPSZ tanácsnoka azzal kezdte beszédét, hogy szó sincs revansizmusról, csupán a város ügyeit kívánják rendbe tenni. A Demokrata Párttal nem házasságot kötöttek, vagyis senkinek sem kell az eddig hangoztatott céljait megváltoztatnia.
- Azért szövetkeztünk a Demokrata Párttal, mert a VMSZ-szel nem lehetett. Többször felajánlottuk az együttműködést, sőt végül már azt is mondtuk, hogy az MPSZ-nek nem kell egyetlen hatalmi pozíció sem, de ez sem felelt meg nekik. Akik ennyire nem akarják a magyar erők összeboronálását, azokról elképzelhető, hogy nem is igazán képviselik a magyar érdekeket, vagyis, ha a VMSZ-szel kötünk most szövetséget és a demokratákat váltjuk le, akkor sem biztos, hogy magyar önkormányzat jött volna létre.
Rácz Szabó László kiemelte, őt nem érdekli, ki mit álmodott és hány pályázatot írt meg, mert ez az alaptevékenységhez tartozott, ezért kapták a fizetésüket, de abban is kételkedett, hogy a gazdasági beruházások, közöttük az Alltech-Fermin, az eddigi önkormányzat érdeme lenne.
- Rend, munka, fejlődés, ez lesz a mottónk. A Demokrata Párttal pedig partneri viszonyban egyeztünk meg, ami addig fog tartani, amíg egymás iránt korrekt, becsületes módon viselkedünk - hangoztatta az MPSZ elnöke.
Slobodan Borđoški, a demokraták zentai első embere arra is kitért, hogy megbocsátották ugyan a 2001-es és 2007-es leváltásukat, de a VMSZ viselkedését nem tudják elfelejteni. Nem menekülnek a felelősség elől, de hatni is akarnak az eseményekre. A szabadkai történéseknek nem kellett volna Zentán folytatódniuk, de ők úgy értesültek, a VMSZ itt akar visszavágni, amit nem engedhettek meg.
A hosszú, replikákkal tarkított vita és a koalíciós szerződés nyilvános széttépése után a VMSZ 12 tanácsnoka kivonult a teremből, a maradék 17 tanácsnok közül viszont 15-en voksoltak a polgármester felmentésére, két szavazólap érvénytelennek bizonyult. A további titkos és nyilvános szavazásokat is ez az immár foghíjas testület hajtotta végre.
Székfoglaló beszéd sok-sok ígérettel
Zenta község képviselő-testületének új elnökévé Rácz Szabó Lászlót (MSZP), alelnökévé Nagy Abonyi Pált (MSZP) választották meg. Az elkövetkező időszakban a polgármesteri teendőket Širková Anikó, a Demokrata Párt okleveles jogásza látja el, alpolgármesterré pedig a VSZL színeiben politizáló Csízik Károlyt nevezték ki.
A polgármester asszony székfoglaló beszédét a munkanélküliség kérdésével kezdte. Igaz, hogy a községben az elmúlt évben a tartományi pénzelésű programoknak köszönhetően sokan jutottak ideiglenes álláshoz, de a cél az állandó munkahelyek számának a növelése lenne. Ennek egyik módja a kendergyár területének ipari parkká alakítása, a külföldi és a hazai beruházók odavonzása. A legjobb úton halad a zentai kaszárnya használati jogának a visszaszerzése is, az épületegyüttes felhasználásáról hamarosan döntenek. A kisebb infrastrukturális problémákat a jövőben önerőből igyekeznek megoldani, a jelentősebb eszközöket igénylő befektetésekhez köztársasági és tartományi pénzeket kell idehozni. Azon az adaton is változtatni kell, hogy Zenta jelenleg hátulról a negyedik a Vajdasági Nagyberuházási Alap pénzelési listáján. A mezőgazdaságnak is jóval nagyobb figyelmet kell szentelni, a földek bérbeadásából a községi kasszába befolyó eszközöket pedig a legcélszerűbben kell felhasználni. A tervek szerint a közvállalat keretében már a tavasz folyamán megalakul a Parkolási szerviz, amely a Tisza-parti város egyik régi gondját hivatott orvosolni. Nemcsak a közvállalatok munkáját kell hatékonyabbá tenni, hanem azt is meg kell akadályozni, hogy a közpénzek magánzsebekbe vándoroljanak.
A zentaiak nagy álma, a sportcsarnok kiépítése elkezdődött, de a gazdasági válság és más tényezők hatására megtorpant. A Vajdasági Nagyberuházási Alap határozata értelmében a munkálatok a jó idő beálltával folytatódnak. A fontos feladatok közé tartozik a fiatal vállalkozók megsegítése és a község által alapított inkubátorház beindítása.
A város új vezetője ígéretet tett arra, hogy a községi képviselő-testületnek háromhavonta beszámol a költségvetés alakulásáról, átszervezést hajt végre a közigazgatásban, nagyfokú takarékosságot vezet be, valamint előveszi Zenta község új statútumának tervezetét, amelyet valaki az asztalfiókba süllyesztett. Megőrzi és továbbfejleszti a városnak a vajdasági magyarság művelődési és oktatási életében betöltött meghatározó szerepét, de fontosnak tartja a többi nemzeti kisebbség művelődési tevékenységének a támogatását is. Tömegesebbé és színvonalasabbá kell tenni az aratóünnepet, az ifjúsági játékokat, a városnapi ünnepeket stb., és tervezik a vajdasági munkásolimpia szervezésének megpályázását is. Folytatni kell a sport, az intézmények, a civil szervezetek támogatását, de azoknak is minden lehetőséget ki kell használniuk a hazai, a külföldi és az EU-s pályázatokon való részvételre.
A polgármester asszony reméli, hogy Zenta új köztársasági képviselője számos ajtót kinyit majd a község előrehaladása előtt, de a legnagyobb elvárásokkal a községi tanács tagjai felé fordul, akinek szakmai felkészültségében, elkötelezettségében, tenni akarásában nem kételkedik.
Az első megszorítási intézkedések közé tartozik, hogy a községi tanácsot a jövőben az eddigi hét helyett csak öt ember alkotja, közülük ketten volontőrként végzik a munkájukat. Az oktatásért és a kultúráért Édes Katalin (MPSZ), a mezőgazdaságért és a környezetvédelemért Ademi Nataša (DP), a gazdasági és pénzügyekért Radomir Vukanić (DP) felel, a kommunális ügyekkel Goran Jovanović (VSZL), az egészségügyi és szociális kérdésekkel dr. Özvegy József (DP) foglalkozik majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..