home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az új ukrán oktatási törvény durva asszimilációs kísérlet
VMSZ
2017.09.09.
LXXII. évf. 36. szám
Az új ukrán oktatási törvény durva asszimilációs kísérlet

A VMSZ sajtóközleménye

Az Ukrajnában elfogadott új oktatási törvény, ami el kívánja törölni a szülőföldön való megmaradás és boldogulás alapfeltételének tekinthető anyanyelvi oktatás megvalósulását, szándékosan meg kívánja fosztani a kisebbségi közösségek gyermekeit az emberi és szakmai kiteljesedés lehetőségétől.

Ukrajnának az Európai Unióval kötött társulási megállapodása nem csak erősebb gazdasági és politikai kapcsolatok kialakulását feltételezi, hanem a közös értékek tiszteletben tartását is. Az új oktatási törvény nem csak nem tartja tiszteletben, de áthúzza a közös érték fogalmát, egy olyan durva asszimilációs kísérlet, ami a Kárpát-medencében élő magyar közösségek mindegyike számára elfogadhatatlan.

A választás lehetőségének megszüntetése az új ukrán oktatási törvény jogszabálya szerint azt jelenti, hogy az általános iskola negyedik osztálya után a kárpátaljai magyar gyerekeknek kötelezően át kell térniük az ukrán nyelvű oktatásra – a Vajdasági Magyar Szövetség ezt a rendkívül durva jogtiprást a többség-kisebbség viszonyát meghatározó jószándékú együttműködésbe vetett bizalom leértékelésének is tekinti, ami a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség évtizedes munkájának és küzdelmének arcul csapása.

A Vajdasági Magyar Szövetség szolidaritásáról biztosítja és támogatja a kárpátaljai magyarság politikai és szakmai érdekvédelmi szervezeteit, felkérve az ukrán államfőt, ne hirdesse ki a törvényt – ahogyan a kettős mérce nem lehet cél és nem lehet irány az európai értékek vonatkozásában, úgy az asszimilációs törekvéseknek sem lehet ismételten ajtót nyitni.

Pásztor István,
a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..