home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az új selyemút
Talpai Lóránt
2017.05.29.
LXXII. évf. 21. szám
Az új selyemút

Újraírná a történelmet a kínai elnök — Trumpék mégis költöznek a Fehér Házba — Megmenthetőek a zsarolóvírus által fertőzött fájlok?

Újraírná a történelmet a kínai elnök

Hszi Csin-ping kínai elnök jelezte: országa 124 milliárd dollárral támogatná a békére, a nyitottságra és a szabadkereskedelemre épülő új selyemút létrehozását. Hszi egyúttal a vetélkedés és a diplomáciai hatalmi játszmák régi modelljeinek elvetésére szólított fel. Kína évek óta népszerűsíti az Övezet és Út nevű 2013. évi kezdeményezését, mely az Ázsia, Afrika és Európa összekötését szorgalmazó dollármilliárdos projektumokkal szerinte a globális fejlődés motorja lehetne. A nemrég megtartott, kétnapos Egy övezet, egy út elnevezésű pekingi nemzetközi fórum a legfontosabb diplomáciai esemény volt az idén Kínában. A rendezvény lehetőséget nyújtott a kínai elnöknek, hogy megerősítse országa globális vezető szerepét a visszavonulót fújó és a szabadkereskedelmi egyezményeket felmondó Egyesült Államokkal szemben.

Trumpék mégis költöznek a Fehér Házba

Az amerikai elnök felesége és tizenegy éves fia még a nyáron beköltözik a Fehér Házba. Bár Donald Trumpot már januárban beiktatták Washingtonban, Melania Trump és Barron New Yorkban, a Trump Towerben maradt. Az volt a terv, hogy ott is maradnak, amíg a fiú el nem végzi az általános iskolát. Most viszont úgy döntöttek, hogy átíratják egy egyházi elitiskolába, a St. Andrew’s Episcopal Schoolba, a Washingtontól nem messze levő Potomacben. Az 1978-ban alapított tanintézménybe 580 gyerek jár. A továbbtanulási arány 100 százalékos, a tandíj a hatodiktól a nyolcadik osztályig évente 10 millió forintnyi összeget tesz ki. A hatóságok és persze az adófizetők viszont fellélegezhetnek, mivel a New York-i rendőrség becslése szerint eddig naponta mintegy 40 millió forintnyi összegbe került Barron és Melania Trump védelme.

Megmenthetőek a zsarolóvírus által fertőzött fájlok?

Francia kutatók találtak egy kiskaput a világon végigsöprő WannaCry vírus által zárolt Windows-fájlok megmentésére. Számítástechnikai biztonsággal foglalkozó szakemberek egy globális csoportja összefogott, hogy kifejlesszen egy módszert, mellyel hozzáférhet a vírus által megtámadott fájlok kódolási kulcsához. A csapat munkájában a francia Adrien Guinet, Benjamin Delpy és Matthieu Suiche is részt vett. Guinet biztonsági szakértőként, Suiche hackerként, Delpy pedig banki alkalmazottként tevékenykedik. A kutatók figyelmeztettek, hogy megoldásuk csak bizonyos körülmények között működik. Az egyik feltétel, hogy a fertőzött számítógépet nem indították újra azóta, hogy a vírus megjelent rajta. A másik az, hogy a javítást még a WannaCry utolsó figyelmeztetése előtt kell végrehajtani az eszközön. A kulcsot többféle Windows operációs rendszeren tesztelték.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..