home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az új idők követelményeihez igazodva
Összeállította: Martinek Imre
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Az új idők követelményeihez igazodva

Montenegróban (Crna Gorában) először és mindeddig utoljára 1998-ban jártam. Nehezen tudom elfelejteni az évet, hiszen hazafelé vonatozgatva kis híján a belgrádi rendőrség is bevitt egy kis oldallapogató beszélgetésre. Fiatalság bolondság. Sok mindent sajnos nem sikerült bejárnom. Utólag pótlandó...

„A Mamula erőd egy kis, kör alakú szigeten található Montenegróban, a Kotori-öböl bejáratánál. 1853-ban építette [a Habsburg Birodalom hadserege], hogy megvédje az öböl bejáratát. 1942-től az olasz Benito Mussolini fasiszta csapatai koncentrációs táborrá alakították, és több mint 2000 ember tartottak itt, akik közül sokan belehaltak a kínzásokba és az éhségbe” — bukkantam rá a minap a Serbia Insajd internetes portál bejegyzésére. Az ugyanis az Origo.hu január 15-ei hírére reflektált, mely szerint ötcsillagos luxushotellé avanzsál a néhai montenegrói koncentrációs tábor. Miképpen az több forrásból is megerősíttetett, a Crna Gora-i kormány végül mégiscsak megadta azt a bizonyos zöld fényt ama beruházói tervnek, amelynek értelmében egy „kissé” más felhangot nyer(ne) a néhai erőd. Az elképzelések szerint a szigeten lesz éjszakai bár, pezsgőfürdő és éttermek is, a vendégek pedig feszített víztükrű medencében úszkálhatnak majd a pálmafák között. Továbbá lesz egy jachtkikötő is azoknak, akik hajóval érkeznek. A terv ellen élesen tiltakoztak — a jelek szerint hasztalanul! — azoknak a hozzátartozói, akiket Mussolini idején a szigeten megkínoztak. Arra kérték a kormányt, hogy vizsgálja felül álláspontját, de a döntés meghozatalakor végül nem vette figyelembe a véleményüket.

„A montenegrói kormány az erőd átalakítására és a terület 49 évre való bérbeadására 2013 decemberében hirdetett tendert, melyet végül a svájci székhelyű, de egyiptomi Orascom Development Holding AG cég nyert meg. A 15 millió eurós beruházás az elképzelés szerint 200 munkahelyet teremt majd. A tervezésben segítő Salt&Water szerint a Mamula az egyik legjobban megőrzött osztrák—magyar erőd az Adrián. A tanulmány szerint az egyedülálló épület képének megőrzése érdekében minimalizálni akarják a külső beavatkozást” — írja a Daily Mail. Az új bérlő állítólag ünnepélyesen is megígérte, hogy a szállodában berendez egy emlékszobát a második világháború idején e helyt raboskodó és megkínzott mintegy kétezer ember iránti tiszteletből.

A sziget eredeti neve Lastavica volt, de manapság inkább Mamula néven emlegetik. Lazarus von Mamula báró táborszernagy, osztrák generális építtette ugyanis az itt látható börtönerődöt a XIX. század közepén a Kotori-öböl bejáratánál. Akkortájt, amikor a terület még az Osztrák—Magyar Monarchia uralma alatt állt. Az erőd a sziget területének 80%-át teszi ki, de az északi oldalon biztonságosan ki lehet kötni, és kellemes strandolásra adódik lehetőség. Turisták és búvárok számára is akad itt látnivaló. S persze egy íratlan szabály is: mindenki vigye el magával a szemetét, ne szórja szét! A közelben található Raguza (Dubrovnik), Bar és Podgorica városa is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..