home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az otthon melege
Tóth Tibor
2009.02.25.
LXIV. évf. 8. szám
Az otthon melege

A sziváci hagyományápolókAz elmúlt pénteken ünnepelt a sziváci magyarság apraja-nagyja: ekkor tartották ugyanis a Szenteleky Kornél Magyar Közművelődési Egyesület felújított épületének az avatóját. A Tartományi Nagyberuházási Alap adományozta 1 millió 800 ezer dinárból végezték el a felújít...

A sziváci hagyományápolók

Az elmúlt pénteken ünnepelt a sziváci magyarság apraja-nagyja: ekkor tartották ugyanis a Szenteleky Kornél Magyar Közművelődési Egyesület felújított épületének az avatóját. A Tartományi Nagyberuházási Alap adományozta 1 millió 800 ezer dinárból végezték el a felújítást: befestették a belső falakat, csempéztek, fűtőtestekkel és klímaberendezéssel látták el az épületet, új ajtókat és ablakokat raktak a régi helyébe. Szivácnak 400 magyar ajkú lakosa van - a falu összlakosságának alig öt százaléka -, és közülük mintegy hatvanan tagjai a Szenteleky Kornél Magyar Közművelődési Egyesületnek.
- Van hagyományápoló csoportunk, néptánccsoportunk, szavaló- és színjátszó csoportunk. Főleg a fiatalok sorából szeretnénk toborozni, de sajnos nem könnyű becsalogatni őket a művelődési egyesületbe. Alaposan megnehezíti a dolgunkat, hogy településünkön nagyon sok a vegyes házasság, a fiatalok és a gyerekek már alig beszélnek magyarul, több mint húsz éve magyar iskolánk sincs. A helyi általános iskolában két éve hiába próbálkozunk anyanyelvápolással, ezért úgy döntöttünk, hogy a nyelvőrzés feladatát egyesületünkre bízzuk. Mindennek megvalósulásáért azonban pályáznunk kell és oktatókról gondoskodnunk. Reméljük, kezdeményezésünk sikerrel jár, hiszen szép számmal vannak, akiket érdekel az anyanyelv megőrzése, aki fontosnak tartja az épségét megtartani, mi több, a szülők támogatását is élvezzük ebben a törekvésben. Csak pénz hiányzik a megvalósításához - mondta Varagić Gabriella, a Szenteleky Kornél Magyar Közművelődési Egyesület elnöke.
A sziváci magyarok felújított otthonát ünnepélyes keretek között avatták fel, a szalagot Pásztor István, a VMSZ elnöke vágta át. Az egyesület tágas nagytermében Varagić Gabriella köszöntötte a vendégeket: Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét, a tartományi kormány alelnökét, Pásztor Bálint köztársasági képviselőt, Svetozar Bukvićot, Kúla község elnökét, Bús Ottó tartományi képviselőt, Velibor Milojčićot, a kúlai községi képviselő-testület elnökét, Juhász Bálint és Talpai Sándor VMSZ-alelnököket, Kern Imrét, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettesét, Csanádi Attilát, az MNT Intézőbizottságának tagját, valamint az egyház és a Szenteleky Napok Tanácsának képviselőit. Az elnöknő megköszönte a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatását, majd kiemelte, hogy az idén kerek évfordulót ünnepelnek: az 1949-ben Kossuth Lajos néven megalakult magyar művelődési egyesület 1968-ban, azaz pontosan 40 évvel ezelőtt vette fel Szenteleky Kornél nevét. A köszöntőbeszéd után Horváth Endre atya, sziváci plébános felszentelte az új köntösbe öltözött termet.
- Idejövet Tamási Áron szavai jutottak eszembe az Ábel a rengetegben című könyvéből: ,,Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Ezek a szavak számunkra, kisebbségi magyarok számára különlegesen fontosak, mert valahol állandóan kísér bennünket az otthontalanság érzése. Az emberek nagy része a fél életét azzal tölti, hogy otthont teremtsen magának. Ez az épület, ez az egyesület a sziváci magyarok otthona, azaz a mi otthonunk, illetve azoké az embereké, akiket vendégül látunk. Egy épület akkor válik otthonná, ha megtöltjük lélekkel, ehhez azonban családdá kell formálódnunk nekünk is és mindazoknak, akik lélekben hozzánk tartoznak - hangoztatta Endre atya ünnepi szónoklatában.
Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy az otthon a községbeli magyarság összetartozásának, szülőföldön való maradásának a jelképévé kell váljon. Svetozar Bukvić, a község elnöke kiemelte, hogy a Kúla községben élő mind a huszonkét nemzetiség számára a lehető legkedvezőbb életfeltételeket szeretnék megteremteni, hogy bebizonyosodjék: de még mennyire hogy együtt élhetnek békében és toleranciában a más-más nemzetiségű közösségek.
Pásztor István, a VMSZ elnöke arról beszélt, hogy a politika gyakran különböző mércét szab meg, melyet tagságban, szervezetek számában, szavazatokban, képviselői számokban mérnek.
- Számomra az egyik ilyen mérce, hogy egy közösség hogyan gazdálkodik, hogyan bánik az örökségével. Két dolgot tehet: vagy megőrizve, gazdagítva, felfrissítve adja tovább az utódoknak, vagy pedig ennek épp az ellenkezőjét követi el: tönkretéve, lepusztult állapotban hagyja az utána következő nemzedékre. A VMSZ-ben az az elv az uralkodó, hogy elődeink örökségét felújítsuk, s jobb állapotban adjuk tovább. Ez nemcsak az épületekre, hanem a közösség egészére, szellemi frissességére, versenyképességére, rátermettségére, az elkötelezett emberek számának a fenntartására is vonatkozik. Ez az épület elsősorban nem a politikusok érdeme, hanem annak a közösségi szándéknak, közösségi akaratnak az eredménye, amely Szivácon és egész Kúla községben érzékelhető. A község nem áll meg a fejlődés útján, például a napokban írják majd alá a katolikus templom felújításáról szóló szerződést. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező években mind több olyan létesítmény iránt viszonyulunk a megőrzés felelősségével, elkötelezett módon, amelyet örökbe hagytak ránk az elődeink - zárta beszédét a VMSZ elnöke.
A szívhez szóló szavak után Csanádi Attila, az MNT Intézőbizottságának tagja egy korszerű számítógépet és informatikai felszerelést adott át Varagić Gabriellának, majd színes művelődési műsor következett, melyben fellépett a veprődi Kossuth Lajos ME vegyes kórusa, Kovács Oszkár, a sziváci Hagyományápoló csoport és a kúlai Népkör ME Kankalin néptánccsoportja.
Később a vacsoraasztalnál kötetlen formában folytatódott a beszélgetés, melyből kiderült: a felújított épületnek tiszta szívből örülnek a helybéliek, már csak azért is, mert az egyesületet mindannyian a második otthonuknak tekintik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..