home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az összefogás eredménye
Tóth Tibor
2019.02.21.
LXXIV. évf. 7. szám
Az összefogás eredménye

Gunarason, ebben a Topolya községben fekvő faluban évről évre újítanak, fejlesztenek valamit.

A vezetőség tevékenysége nemcsak a falu központjára, hanem a tanyákra, valamint a Gunarashoz tartozó Brazíliára és Bogarasra is irányul. A településen tizenkét civil szervezet működik, melyet a helyi közösség támogat.

A folyamatos fejlődés 2018-ban sem állt meg. A tartományi oktatási titkárság pályázatán a település a tornaterem felújítására nyert eszközöket. A munkálatok a napokban fejeződtek be, hamarosan hivatalosan is átadják a felújított létesítményt. A tartományi mezőgazdasági titkárságnál a határutak zúzott kővel való borítására nyert pénzt a falu, így folytatódhatott a 2017-ben megkezdett projektum, a Mackó sori dűlőút zúzott kővel való feltöltése. Újabb 400 méternyi szakaszt építettek ki, így minden tanyára szilárd útburkolat vezet. Emellett Brazíliában két, Bogarason pedig egy mezőutat szórtak le darált kővel, ami megkönnyíti az ott élők közlekedését. A már említett Mackó sori tanyavilágot rákötötték a falu vízhálózatára, ezzel elérték az utolsó lakott tanyát is. Gunaras és Pobeda helyi közössége a Dózsa György Általános Iskola egy-egy tantermének a felújítási munkálatait fedezte, a tanulók szülei pedig részt vettek az iskolabálon, melynek bevételéből még egy tanterem renoválása fejeződött be. Csorba Ottó, Gunaras helyi közössége tanácsának elnöke szerint a fejlesztések az összefogás eredményeként jöhettek létre. A tervekről szólva elmondta, hogy az idén is több projektum megvalósítását tűzték ki célul.


A helyi közösség épülete mögött levő park

— A határutak zúzott kővel való leszórását az idén is folytatjuk, Brazíliában és Bogarason pedig a főutcán a világítás teljes felújítását tervezzük. Gunarason két évvel ezelőtt 75 wattos sárga lámpákat helyeztünk a póznákra, ezt szeretnénk az említett két településen is végrehajtani. Nagyon fontos tervünk a civil központ nagytermének bővítése, melyet az elmúlt évre terveztünk, ám a tervdokumentáció kidolgozásának elhúzódása miatt az idén valósulhat meg. Reményeink szerint március végére elkészül a tervdokumentáció, majd a közbeszerzési eljárás után elvégezhetjük a munkát. A nagyterem jelenleg 100-120 személy befogadására alkalmas, a bővítés után több mint 200-an férnek majd el. Civil szervezeteink is kényelmesebb körülmények között dolgozhatnak, valamint a vendégek is jobban elférnek egy-egy bál vagy más jellegű rendezvény megtartásakor.


A rendezvények sorát a farsangi felvonulás nyitja

A településen működő tizenkét civil egyesület egyike a Gunaras Jövője civil szervezet, mely négy évvel ezelőtt alakult meg. A tagságot a három alapító alkotja, de a szervezet munkájában többen, magánszemélyek és más civil szervezetek is részt vesznek.

Kovács Csilla, a Gunaras Jövője civil szervezet elnöke elmondta, hogy elsődleges céljuk az újszülöttek támogatása.

— Programunk nagy részben a gyerekekről szól. Már negyedik éve minden újszülött 7000 dináros utalványban részesül, melyet a szülők egy topolyai gyógyszertárban vásárolhatnak le. Legutóbb tizenegy újszülöttnek osztottuk ki ezt a támogatást, az idén eddig négyen jelentkeztek, de még háromra számítunk. A Dózsa György Általános Iskolával karöltve már harmadik éve farsangi ünnepséget szervezünk. A civil központban fánkot sütünk, teát főzünk, a gyerekek pedig jelmezben az iskolából indulva a falun át a civil központba érkeznek, ahol a szülők és a nagyszülők várják őket.

Emellett a szervezet évente több programot kínál a helyieknek és a környékbelieknek. Húsvét előtt a hagyományos tojásfestés gyűjti egybe a gyerekeket és a szülőket. Ekkor az anyuka, apuka leül gyermeke mellé, és a mindennapi gondokat elfeledve együtt festik és díszítik a tojást. A szervezet az általános iskola végzőseinek megvásárolja a ballagóbatyut, a kis ajándék könyvet és a rózsát, a batyubavalóról pedig a hetedikesek gondoskodnak. A karácsonyi vásár és az azt megelőző előkészületek során az említett szervezetnek nagyon sokat segített az Univerzum Ifjúsági Klub. Az elmúlt évben a rendezvény már akkorára nőtt, hogy a résztvevők nem fértek el a nagyteremben, így a civil központ udvarában egy sátrat kellett felállítani. Az óvodások feldíszítették a karácsonyfát, majd a fenyő a falu központjában levő parkba került. A gyerekeket a Télapó is meglátogatta, nagy örömet szerezve nekik.

A település a tartománynál szabadtéri tanteremre pályázott, melyre 200 000 dinárt nyert. A helyi közösség segítségével az alapot már elkészítették az iskola udvarában, a falat pedig az időjárási körülményektől függően húzzák majd fel.

— Az emberek ritkán mozdulnak ki otthonról, a mi rendezvényeink viszont látogatottak. Köszönet jár Topolya községnek, Gunaras helyi közösségének, a civil szervezeteknek, a gazdáknak és a vállalkozóknak, akik bármilyen formában segítettek bennünket — mondta Kovács.

Gunarason aktív kulturális élet folyik. A helyi József Attila Művelődési Egyesületben több szakosztály működik, ezek közül a Rozmaring asszonykórus tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. A népszerű énekkar Miklós Erika vezetésével huszonhat alkalommal lépett fel különféle rendezvényeken, eljutott a KÓTA megmérettetésre, melyen kiváló minősítésben részesült, valamint a tartományi szemlén is képviselte a gunarasi színeket.

— A felsős kislányokból álló csoportunk harmadik helyezést ért el a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn, a Pitypang gyermekjátékcsoport pedig a Kőketáncon végzett ugyanezen a helyen. Színjátszó csoportunk a községi szemléről továbbjutott, a Híradó címet viselő, kis jelenetekből álló darab megírásáért és színpadra állításáért Gurbity Gruber Klaudia elismerést vehetett át a Suliszínház Fesztiválon. Kézimunkacsoportunk egy tucat első, nyolc második helyet és nagymesteri díjat hozott haza a MIRK-ről. Büszke vagyok szakcsoportjainkra, hiszen folyamatosan fejlődünk, és évről évre jobb eredményeket érünk el. Csoportjaink nagy részével Kisimre Szerda Anna foglalkozik — mondta Brezovszki Szuzanna, a művelődési egyesület elnöke, majd hozzáfűzte, hogy a Csoóri Sándor Alapítvány pályázatán nyert eszközöknek köszönhetően citeracsoport indult az egyesület keretében.

Az említett alapítványnak köszönhetően hangosítást, valamint az asszonykórus részére cipőket vásároltak, a közeljövőben pedig a gyerekeknek szeretnének megfelelő lábbelit készíttetni, valamint a színjátszók számára hátteret, díszletet beszerezni. A szakosztályok közül a színjátszók a Suliszínház Fesztiválra, a gyermekjátékcsoport a Kőketáncra készül, az asszonykórus pedig a számos vendégszereplésen túl a hazai rendezésű népdalkör-találkozón lép fel.

Gunaras lakossága is csökken, ám a faluban és a környező tanyavilágban élők úgy döntöttek, nem hagyják el szülőföldjüket, azaz itthon képzelik el jövőjüket.


A szerző és a  Gunaras Jövője civil szervezet felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..