home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az iskolai sport fontossága
Tóth Tibor
2015.08.30.
LXX. évf. 34. szám
Az iskolai sport fontossága

A fiatalok sportra való nevelésében óriási szerepük van az iskoláknak, ezen belül a diáksportnak. Szabadka e téren az ország élmezőnyében kapott helyet, hiszen a községbeli általános és középiskolák az idén is kiválóan szerepeltek az országos diákbajnokságokon.

Az idén 3198 szabadkai iskolás kapcsolódott be a küzdelmekbe, vagyis az előző évekhez képest többen. A tanulók számára asztaliteniszben, úszásban, atlétikában, kispályás-labdarúgásban, kézilabdában, kosárlabdában, röplabdában, szertornában, céllövészetben, cselgáncsban, karatéban, teniszben és sorjátékokban szervezte meg a küzdelmeket a szabadkai Diáksportszövetség.

— Minden olyan diák részt vehet a diáksportversenyeken, még ha csak a selejtezőn is, aki a folyó iskolaévben rendes tanulóként iratkozott be általános vagy középiskolába. Az iskolán belüli válogatóversenyek után a sportágak legjobbjai előbb a községközi, majd a körzetek közötti versenyre jutnak el, innen pedig az első részt vehet az országos versenyen. Az országos legjobb kvalifikálja magát a kétévente megrendezendő világbajnokságra. Szerbia kispályásfociban, kézi–, kosár– és röplabdában vehet részt a diákok számára szervezett vb-n. Meglátjuk, milyen eredményeket érnek el a szerbiai sportolók, néhány éve a röplabdázók szereztek egy ezüstérmet — mondta Nagy Varjas Árpád, a szabadkai Diáksportszövetség ellenőrző bizottságának elnöke.

A szabadkai sportolók négy aranyat, három ezüstöt és két bronzot nyertek az idei országos bajnokságon. A dobogó legmagasabb fokára Novak Savić (úszás, 50 gyors, Kizúr István Á. I.), Iva Kujundžić (úszás, 50 gyors, Matko Vuković Á. I.), Barna Andrej (úszás, 100 gyors, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola) és Vakula Noémi (szertorna, Kizúr István Á. I.) állhatott. Jovana Ilić (atlétika, 100 méter, Bosa Milićević K. K.), Luna Vodana Jović (atlétika, 400 méter, Bosa Milićević K. K.) és a Kizúr István Á. I. fiúröplabdázói második helyezést értek el, a két bronzérem pedig Dér Teodóra (úszás, 50 gyors, Sonja Marinković Á. I.) és Hunyadi Dávid (úszás, 100 pillangó, Global Közgazdasági Iskola) nevéhez fűződik.

— A mostani szerepléssel meg vagyunk elégedve, de nem is támasztottunk túlzott elvárásokat versenyzőinkkel szemben. Azt azért tudni kell, hogy az érmet szerzett sportolóink mindannyian régóta versenyeznek a szabadkai klubok színeiben. Mivel diáksportról beszélünk, a fő a részvétel elvét valljuk, a továbbiakban pedig meglátjuk, meddig fejlődik, és mit ér el egy-egy sportoló a karrierje folyamán. Ezúton szeretném megköszönni a klubok, a szabadkai Városi Labdarúgó-szövetség és a szabadkai Röplabda-játékvezetők Egyesületének segítségét, mely szervezet játékvezetőket bocsátott rendelkezésünkre. Az anyagiakra sem panaszkodhatunk, hiszen a szabadkai önkormányzat minden ígéretét teljesítette, azaz fedezte az utazás és a szervezés költségeit — nyilatkozta az elnök.

Nagy Varjas elmondta még, hogy az iskolákban igen szerények a feltételek a diáksporthoz, a legfőbb gond azonban nem ez, hanem hogy a gyerekek délelőtti és délutáni váltásban járnak iskolába, ezért pedig a szakkörökön nem mindenki tud jelen lenni. Ez a legnehezebb, a legnagyobb kihívás számukra. A tervekről szólva elhangzott, hogy a fő cél legalább az idei eredmények megtartása, és minél több diák toborzása, sportra való nevelése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..