home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az írófejedelem irodalmi újrafelfedezése
Talpai Lóránt
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
Az írófejedelem irodalmi újrafelfedezése

Versecen, a városháza dísztermében, ünnepi megemlékezést tartottak a város szülöttjének, Herczeg Ferenc születésének 150. évfordulójának alkalmából. Az esemény a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a budapesti MKE — Magyar Könyvtárosok Egyesülete, illetve Műszaki Könyvtárosok Szekciója közös szervezésében valósult meg.

Az Egy patrícius a titkok kapujában című rendezvényen, amely egyben irodalmi konferencia is volt, a vendégek között megjelent Zoran Tomić, Versec város polgármester helyettese, Milorad Đurić tartományi művelődési titkárhelyettes, Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke.
A tanácskozás szép számú közönségét először Pál Károly köszöntötte. Elmondta, az ilyen alkalmak erősítik az itt élő magyar közösség összetartozását, segítenek abban, hogy megőrizzük identitásunkat a Kárpát-medencében, azon belül pedig a dél-bánáti Versecen.
Zoran Tomić üdvözlőbeszédében kifejtette, Versec a kultúra városa, amit megerősít az az adat, hogy minden évben a város költségvetésének mintegy 7 százalékát szánják művelődési rendezvényekre. A kulturális értékekhez való kötődés azonban nem véletlen, hiszen a város szülöttjei között olyan személyiségek találhatóak, mint Jovan Sterija Popović, a szerb dráma megalapítója, vagy Herczeg Ferenc jelentős magyar író. Milorad Đurić a tartományi kormány nevében üdvözölte az egybegyűlteket, továbbá kiemelte, hogy a történelmi hagyományok ápolása, illetve a jelentős személyiségek előtti tisztelgés fontos feladat a térségben élő minden egyes nemzet számára.
Ezt követően Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa osztotta meg néhány gondolatát az íróról. Mint hangsúlyozta, Herczeg Ferencet méltatlanul felejtette el a magyar kulturális közösség, ezért újra meg kell találni a helyét a magyar irodalomtörténetben. A jelenlegi magyar kultúrpolitika ezt az irodalmi újrafelfedezést mindenképpen segíti és lehetővé teszi. Az irodalomtörténészeknek, íróknak és a kultúrával foglalkozóknak ezért meg kell ragadniuk a lehetőséget, hogy Herczeg Ferenc mint írófejedelem a megfelelő helyre kerüljön az egyetemes magyar irodalomban. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet elnöke Herczeg Ferenc élettörténetéről, illetve értékes irodalmi örökségéről beszélt az egybegyűlteknek. Véleménye szerint napjaink legfontosabb feladata feldogozni és megőrizni az író életművét.
A köszöntőbeszédek után kezdetét vette az irodalomtudományi konferencia. A közönség többek között meghallgathatta Mák Ferenc művelődéstörténész és bibliográfus előadását az író nemzeti konzervativizmusáról, Bence Erika egyetemi tanár és szerkesztő gondolatait Herczeg Ferenc műveinek és a történelmi regényhagyománynak a kapcsolatáról, Ispánovics Csapó Julianna egyetemi tanár és könyvtáros elemzését Herczeg Ferenc regényeinek nőalakjairól, Pastyik László irodalomtörténész és bibliográfus beszámolóját a szülőföldről mint irodalmi otthonról, továbbá Filep Tamás Gusztáv művelődéstörténész irodalomtörténeti, illetve szociokulturális előadását.
Apró István, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács Médiatudományi Intézetének munkatársa az irodalom és regionalizmus kapcsolatáról értekezett, Nagy Zoltán könyvtáros és fotótörténész pedig fotók révén ábrázolta az író életművét.
A tanácskozás után Lantos Lajos a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke röviden szólt a Herczeg Ferenc-napok történetéről, illetve arról, hogy az írófejedelem tiszteletére hamarosan szobrot emelnek szülőhelyén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..