home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az írást feltaláló nép
JÓDAL Dezső
2014.10.29.
LXIX. évf. 44. szám
Az írást feltaláló nép

Mezopotámia vidéke a XIX. században arról vált híressé, hogy területén egyre gyakrabban találtak agyagedényeket, ékírásos cserépdarabokat stb. Ezek közül néhány régészekhez is eljutott, akik megállapították, hogy az ékjelek jelentéssel bírnak, készítőik pedig ismeretlenek.

Jules Oppert francia kutató 1869-ben egy törött agyagtábla su szótagjához hozzáillesztette a mera szót. A sumera végül sumir lett, s így is fogadta el a régészet és a történelemtudomány. (A cserépdarabot a British Museum 14 013-as számon tartja nyilván.)

Ezután kezdték el a Tigris és az Eufrátesz folyók közötti térséget tanulmányozni. Különféle elméletek születtek, ásatásokat is végeztek, de eredménytelenül. A XX. század szakmailag legfelkészültebb régészcsapatát az angol Sir Leonard Woolley vezette. Képzett munkatársaival rendszeres és rétegenkénti ásatásokat végeztek nyolc éven át, több mint száz munkás részvételével.

A legalsó réteg a legrégibb, az özönvíz előtti időkből származik. A természeti katasztrófa Sir Woolley szerint Kr. e. 4000 körül következett be. Emberi települések nyomai, döngöltfal-maradványok, nád, tűzhely és épületromok tanúskodtak az élet egykori jelenlétéről.

Kr. e. 5000 és 4000 között a folyamköz területére kelet felől egy közép-ázsiai szkíta embercsoport érkezett. Földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, emellett használható agyagedényeket és más kerámiát is készítettek, festettek. Nevüket jóval később egy arab nevű dombról, az Al-Ubaidról kapták, ahová egyébként a festett kerámiát raktározták.

Ez a nép békés építkezésbe fogott, melyhez a kis létszámú helyiek, a káldok is csatlakoztak. Lagas, Fara, Eridu, Suppar, Uruk, Surupak — szinte minden város, település az özönvíz előtti időkre vezethető vissza.

Ezt a békésen tevékenykedő népcsoportot a Kr. e. 4000 körüli özönvíz pusztította el. Nagy területen éltek, a környező hegyekre is menekültek, mégis sok volt az áldozat. A települések is kárt szenvedtek, többségük víz alá került. Ur városát alig, a Kis nevű várost pedig egyáltalán nem érte el az áradat.

Sir Woolley megtalálta az özönvíz előtti tíz királyi uralkodó névsorát. A feljegyzés szerint ők egymás után uralkodtak. A települések és a városok nem laza szövetségben éltek, hanem egységes államhoz tartoztak. A királyokat, a királynékat pompával temették el: ökrös szekér, ruha- és fejdíszek, illatszerek, szkíta jellegű aranyedények. Abajgi király sírjának előterében 62, Subad királyné sírjában pedig 25 csontvázat találtak, valamint egy aranyveretes hárfát is. A csontvázak a királyi udvartartás tagjainak maradványai, akiket nem meggyilkoltak, hanem minden bizonnyal önszántukból mentek királyukkal a halálba. Hitük szerint ugyanis a halál csak átmenet a földi életből a túlvilágba, ahol ugyanannak a királynak a szolgái maradnak. Mert az uralkodókat a túlvilág ura küldi a földre, hogy gondját viselje népének. Közönséges ember sírjában nem találtak idegen csontokat.

Ur városa volt a legtekintélyesebb, több király is itt székelt. Nyugalom és béke jellemezte az uri dinasztia első korszakát.

A második korszakot az özönvíz okozta károk elhárítása, a közös helyrehozatal, a munkaképes lakosság és az újonnan érkezett uruki csoport felújítási teendőkbe való bekapcsolódása jellemezte. Ezt a hatalmas munkát Kis városából irányították.

Az uruki csoport Arattából, az Aral-tó környéki városállamból érkezett, és magával hozta az istenanya tiszteletét, valamint új fémszerszámokat és egy lábbal forgatható korongot, mely tökéletesítette a kerámiakészítést, illetve lehetővé tette a fazekasmesterség kialakulását is.

Az özönvíz előtti, régi, egységes állam helyett most a városok között új viszony alakult ki. Bizonyos városok felzárkózásának késése miatt több város saját királyt választott. Sir Woolley is jelzi, hogy az özönvíz utáni királylistákon párhuzamosan van feltüntetve a városállam és az uralkodója. A királyok a saját városukban uralkodtak, a közös ügyeket és a vallási teendőket pedig átengedték a papkirálynak, akinek szakrális központja Nippurban volt.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..