home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az ínycsiklandó illatok napja
Tóth Lívia
2015.04.22.
LXX. évf. 16. szám
Az ínycsiklandó illatok napja

Csókán, a helybeli Banka Bácsi Gasztro Egyesület szervezésében megtartották a IV. Nemzetközi Birkapörköltfőző és Báránysütő Versenyt. Az összegyűlt csapatok hangulatát a hűvös, esős időjárásnak sem sikerült elrontania, mindenki jókedvűen szorgoskodott a bográcsok körül.

Az eseményt jegyző civil szervezet a ma már legendának számító Banka Mihály egykori csókai számadó juhász nevét viseli. Igaz, hogy a gasztroklub csak négy évvel ezelőtt alakult meg, de egy két évtizede tartó folyamat eredménye, a vezetője, Borsos Kálmán ugyanis húsz éve foglalkozik bográcsos ételek főzésével. Teszi ezt nagy sikerrel, amiről az otthonában számos serleg és érem tanúskodik, az egyesületet pedig ismertté tette az egész Kárpát-medencében. Tevékenységében önzetlenül támogatja felesége, Borsos Katalin.

A rendezvény egy lassan már letűnő világnak kíván emléket állítani, megidézni a régi szokásokat és a hagyományos ízeket, amelyekről azt reméljük, hogy az utánunk jövő generációk is megőrzik. A dátuma április 24-éhez, Szent György napjához kötődik, mert a pásztorok ekkor hajtották ki a juhokat a téli szálláshelyről a legelőre. A IV. Nemzetközi Birkapörköltfőző és Báránysütő Versenyt Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere nyitotta meg. 

A sütésben, főzésben részt vevők Vajdaság különféle helységeiből érkeztek, de jöttek Magyarországról és Romániából, Bordányból, Szarvasról, Tiszaföldvárról, Karancsvölgyből, Gyuláról, Dettáról, Óbesenyőről, Tornyáról is. Köztük volt a Hét Nap négytagú csapata is. A jelenlévők közül többen hangsúlyozták, elsősorban nem a díjak ösztönzik őket, hanem a barátkozás, az ismerkedés és a szórakozás.

A tornyai (Arad megye) Pro Pir Kult Egyesület harmadik alkalommal járt Csókán. Tóth Piroska elnök és Marinela Petran, Pécska Város Polgármesteri Hivatalának képviselője a házigazdáknak több kilós, hagyományos módon sütött kenyeret és fonott kalácsot ajándékozott, amelyből a csapatoknak is jutott.

A karancsvölgyi Jót-tevők Egyesület a különleges sütőalkalmatosságával vonzotta magához a nézelődőket. A hatalmas, 1,8 méter átmérőjű tepsiben elsőként ínycsiklandó reggelit készítettek, majd óriáspalacsintát sütöttek, amelyet adagonként osztottak szét a kíváncsiskodóknak. A számos érdekes történés között említésre méltó még a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör ügyes kezű asszonyainak a kürtőskalácsa.

A kísérő műsorban bemutatkozott Apró János, aki az idősek Ki mit tud? vetélkedőjén énekszólista kategóriában továbbjutott a magyarországi középdöntőbe, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Pöngetyű citerazenekara Mihók Attila vezetésével és Tomislav Đurin, a nagybecskereki Veseli Banaćani egyesület tagja.

A nemzetközi szakemberekből álló népes zsűri a sátrak és a főzőhelyek kialakítását, díszítését külön értékelte. Ezt a díjat a hódegyházi Lila akác Egyesület érdemelte ki. A birkapörköltet főzők között három-három harmadik, második és első helyezést osztottak ki. A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára a bordányi önkormányzat és a gyulai Viharsarki Betyárok, valamint a zentai Kadvány Gábor és csapata állhatott fel. A vándorserleg birtokosa az ilonafalvi (Zimonić) Kálmán József lett, aki a Magyarkanizsai Juhász Szövetséget képviselte.

A támogatásért köszönet illeti a magyarkanizsai HOLKER vállalkozást, a martonosi SD Paprikát és a hódegyházi Piri Gézát, valamint a csókai önkormányzatot, a helyi közösséget, a Művelődési és Oktatási Központot, valamint a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületet.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..