home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Az igazi paradicsom
Tóth Péter
2017.08.07.
LXXII. évf. 31. szám
Az igazi paradicsom

Gépekkel vezérelt önigazgatás

Egyre kevesebben ugyan, de néhányan még tisztában vannak vele, mit jelentett a gyakorlatban az egykori Jugoszláviában a munkás-önigazgatás. Pontosabban azt tudják, hogyan működött, majd esetenként nem működött, amikor a dolgozók öntudatára bízták a termelés megszervezését és lebonyolítását.

Már abban az időszakban, amikor a hivatalos álláspontok szerint mindenki az önigazgatású szocializmust építette, sokan vélekedtünk úgy, hogy maga az elképzelés nem lenne rossz, a hiba abból eredhet, hogy az emberek másként viselkednek, mint ahogyan a teória elvárja. A koncepció ugyanis öntudatos dolgozókról szólt, akik elsődlegesen a társadalmi szükségletek kielégítését tartják szem előtt, és csak ennek a feltételnek a teljesültével jutnak eszükbe a saját szükségleteik. Azt, hogy a dolog hogyan (nem) működött, illetve, hogy a gyakorlatban ez milyen torzulásokat, visszaéléseket, majd fenntarthatatlan állapotokat eredményezett, nagyon nehéz lenne röviden leírni. Az önigazgatás eredeti célja egy olyan alulról szerveződő társadalom létrehozása volt, amelyben a közösség gyakorolja az ellenőrzést a termelési eszközök és a nemzeti jövedelem elosztása felett is.

Az önigazgatás valamilyen formája egy multinacionális vállalatnál kezd most kibontakozni. A Morning Star Company a legnagyobb olyan cég, amely a paradicsom ipari feldolgozásával foglalkozik. Az intézmény mindössze három gyárban -- melyek egyben a legnagyobbak a világon -- állítja elő a világon elfogyasztott sűrített paradicsom 12 százalékát. A tulajdonos, Chris Rufer pedig egy sajátos kísérletet folytat. Állítása szerint üzemeiben megvalósult az önigazgatás. A vezetőket informatikai rendszerek helyettesítik, a dolgozók viszont önmaguk dönthetik el, hogy azokat a feladatokat, amelyeket ezekben az automatizált gyárakban még emberek végeznek, hogyan osztják fel egymás között. Williams város kiépített üzemeiben óránként 1350 tonna friss paradicsomot alakítanak át koncentrátummá. A gyárba megállás nélkül érkeznek a dupla pótkocsis kamionok, piros bogyókkal megrakva. A mosás, aprítás, majd a nyomás alatti gőzölés is teljesen automatizált. Három műszakban hetven munkást foglalkoztatnak. A gyár jelenleg a legversenyképesebb a világon. A vezető kádereket elbocsátották, gépekkel és számítógépekkel (!) helyettesítették őket. A paradicsomsűrítményt hatalmas konténerekben szállítják a világ minden részére -- ott láthatóak a Brit-szigeteken, a kínai, az olasz, a skandináv és más országok konzervgyáraiban is. Aztán szükség szerint pizza, lecsó, kuszkusz vagy bármilyen tetszőleges ízesítéssel jut el a paradicsom a különféle konzervek, élelmiszeripari termékek alkotóelemeként a világ legeldugottabb zugaiba.

Ma már az egész emberiség ipari paradicsomot eszik. 2016-ban 38 milliárd kilogrammnyit dolgoztak fel. Egy földlakó egy év alatt valamilyen formában átlagosan öt kilogramm paradicsomsűrítményt fogyaszt el. Az egészségtelennek kikiáltott készítményektől a diétás ételekig mindenben megtalálható. A történészek korábban leírták a kukorica, a búza, illetve a rizs termesztésén alapuló civilizációkat. Ilyen szempontból most éljük a paradicsomcivilizáció korszakát. Ez a termés nem ismer országhatárokat, felülírt minden kulturális különbséget, mindenhol elfogadott, nem tiltja egyik vallás sem, nem kötődnek hozzá negatív fogalmak (hacsak az nem, hogy van GMO-s változata is, de napjainkban melyik haszonnövénynek nincs már).

A közhiedelemmel ellentétben a paradicsom részben automatizált feldolgozása tekinthető a modern kor kezdetének. Még mielőtt ugyanis Ford elkezdte volna futószalagon összeszereltetni az autóit, a Heinz üzemeiben már gyártósorokat alkalmaztak a paradicsomos zöldbabkonzervek készítésénél. A közhiedelemmel ellentétben az ipari paradicsom nem üvegházakban terem. A bokrosan kúszó növényeket nem kell alátámasztani, a szedés is teljesen gépesített. Kizárólag szabad földön termelik, a napsütés érleli a bogyókat. A paradicsomon nehéz lenne „fogást” találni. Hacsak az nem zavar valakit, hogy piros és nem sárga…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..