home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az icike-picike Smart
Lábadi Loránd
2018.06.22.
LXXIII. évf. 24. szám
Az icike-picike Smart

A Smart egy német autómárka, a Mercedes-Benz gyártja. 1998 óta szinte töretlen sikerrel forgalmazzák ezt a parányinak mondható autócskát.

A modell Németországban volt a legelterjedtebb, majd következett Európa. Megálmodója egy svájci óragyártó, aki a miniautóját sorozatgyártásba szerette volna helyezni. Mivel ez túl nagy befektetés lett volna számára, az ötlettel felkereste a híres Mercedes-Benz autógyárat, melynek vezetői láttak benne fantáziát, így a Swatch Group, valamint Daimler egy új vállalatot hoztak létre, a Micro Compact Car AG-t. A csodabogár neve is érdekesen kezdődik, hiszen a két cég betűiből rakták ki.

Az első modell a Smart City Coupe, később ebből lett a Smart Fortwo, mely egy 2,5 m hosszú, kétszemélyes, 599 köbcentis, benzines turbómotorral felszerelt, hihetetlenül biztonságos utascellájú jármű. 1999-től dízelmotorral is kapható, és több változata létezik, például Coupe, Cabrio, Crossblock. 2003-ban egy új modellt kezdtek gyártani, a Smart Roadstert, majd 2004-ben megjelent a Smart Four, mely ötajtós, a motorja Mitsubishi, háromhengeres, 1,1 literes, viszont kapható négyhengeres, 1,3 és 1,5 literes benzinmotorral is. Az 1,5 literes dízelmotort a Mercedes szállította. A miniautó, bármelyik motorral legyen is felszerelve, két személy számára eléggé tágas utasteret nyújt, illetve jó minőségű alkatrészekből van összerakva. Sok tárolórekeszt tartalmaz, és nagyon furcsa forma jellemzi.

A legfontosabb szempont viszont talán a parkolás, mely pofonegyszerű vele, még a kezdő autóvezetőknek is. Ennél az autócskánál is a benzinmotoros változat a keresettebb, mert fürgébb és nem olyan zajos, mint a dízelmotoros, a fogyasztása pedig igen alacsony. Két személynek hosszabb útra is megteszi, azzal, hogy nem sok csomagot lehet vele szállítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..