home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az értelmiségi utánpótlás jegyében
Tomek Viktor
2005.12.13.
LX. évf. 50. szám
Az értelmiségi utánpótlás jegyében

tAz Újvidéki Diáksegélyező Egyesület immár tizenharmadik éve folyamatosan működik és támogatja a szegénysorú diákokat. Az egyesület eddigi tevékenységéről Matuska Máriát, a szervezet titkárát és dr. Ribár Bélát, az elnök...

Az ösztöndíj az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben vehető át

Az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület immár tizenharmadik éve folyamatosan működik és támogatja a szegénysorú diákokat. Az egyesület eddigi tevékenységéről Matuska Máriát, a szervezet titkárát és dr. Ribár Bélát, az elnököt kérdeztem.
Ebben az évben 133 diák pályázott a meghirdetett ösztöndíjra, de mindössze 90-en részesülnek benne: 35 középiskolás, 44 egyetemi és főiskolai hallgató, ezenkívül 11-en kiemelt ösztöndíjat kapnak.
- A pályázatok elbírálásakor nagyon nehéz dolga volt a diáksegélyező egyesület kuratóriumának. Évről évre több az olyan család, amely képtelen előteremteni a gyermekei továbbtanulásához szükséges összeget, ennek megfelelően egyre többen szorulnak támogatásra, következésképp mind kevesebb ösztöndíjat tudunk kiosztani - mondja Matuska Mária, az egyesület titkára.
Az Illyés Közalapítvány által kiutalt támogatás mellett külföldről is érkezik segély. A 11 kiemelt ösztöndíjas külföldi családoktól, egyesületektől kapja az támogatást, félévenként mintegy 100 dollárt. Főleg Ausztráliából, Kanadából, az Egyesült Államokból érkezik a pénz. Valamikor a kilencvenes években történt - emlékezik vissza Matuska Mária -, hogy az egyik egyesült államokbeli segélyező, egy magyar származású egyetemista Budapesten találkozott az általa támogatott diákkal, és kis idő után összeházasodtak.
Más bevételi forrása is van az egyesületnek. Időnként különféle akciókat szervez, melyek bevételét diáksegélyezésre fordítja. Az idén 2000 dinár segélyben részesülnek a középiskolások, az egyetemisták és főiskolások 3000-3000 dinárt kapnak egy-egy félévre, de ha az egyesület időközben pénzhez jut, azt szétosztják a diákok között. Sajnos, a költségvetés megcsappanása kihatott az egyesület működésére is. Matuska Mária elmondta, hogy néhány évvel korábban körülbelül 500 diákot támogattak, az idén viszont mindössze 90-et!
- Újvidék egyetemi város, nagyon sok magyar diák - mintegy ezernyi - tanul a különböző karokon, és ehhez képest elkeserítően kevés támogatást kapunk. 1992-ben 36 vajdasági településről voltak diákjaink, de most, amióta kevesebb pénzzel gazdálkodunk, az újvidékieket és a környékbeli diákokat részesítjük előnyben, ennek ellenére még mindig többségben vannak a vidékiek.
Az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület 1992-ben alakult, azóta dr. Ribár Béla az elnöke.
- 1992-ben az akkori Jugoszláviában a gazdasági helyzet katasztrofális volt, tizenkét évvel ezelőtt az egyetemi tanári fizetésem 2 német márka volt. Beláttuk: ha azt akarjuk, hogy legyen értelmiségi-utánpótlás, akkor valamilyen formában támogatni kell a fiatalok továbbtanulását. Innen ered az ötlet, és ekkor kezdtük el gyűjteni idehaza tanulmányaikhoz a segélypénzt. Rengeteg kérelmet, felszólítást küldtünk külföldre, a világ minden tájára, sajnos, nagyon kevés eredménnyel - magyarázza az elnök.
A külhoni dotáció nagy része dr. Ribár Béla áldozatos munkájának köszönhető: fáradságot nem sajnálva igyekezett számos külföldi szervezettel kapcsolatot teremteni.
- Az amerikai Columbus városban Kovács Béla csillagász szervezett gyűjtést a diáksegélyező egyesület részére. Számos diákot, egyetemi hallgatót támogathatunk annak köszönhetően, hogy a mai napig tart vele a kapcsolat. Majd Krémer Sándor vette át a gyűjtést. Minden ősszel szüreti bált rendeznek, és annak bevételét küldik el az egyesületnek. Az idén 1250 dollárt kaptunk. Ezenkívül az Öregcserkészek Egyesülete is már évek óta támogat bennünket, szintén az Egyesült Államokból. Tóth Attila szervezi a gyűjtést, és minden évben mintegy 1000 dollárt kapunk tőlük.
A pénzadományok mellett egyéb segélyben is részesülnek a hallgatók. A szeretetszolgálatoktól különböző csomagokat kapnak, de élelmiszer- és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagot is osztott már az egyesület.
- Az anyaországtól érkező támogatás sajnos megcsappant, ezért évről évre kevesebb diákot segíthetünk. Korábban nemcsak az Illyés Közalapítvány patronált bennünket, hanem más szervezetek is: az Apáczai Közalapítvány, a Magyar Kultúra Alapítvány és a magyarországi Oktatási Minisztérium is. Korábban minden hónapban folyósíthattunk ösztöndíjat, az utóbbi időben azonban évente kétszer, vagyis félévenként csak egyszer.
Dr. Ribár Béla elmondta, fontosnak tartotta, hogy ne csak a középiskolásokat, főiskolásokat és az egyetemi hallgatókat támogassák, hanem a posztgraduális képzésben részt vevő diákokat is. Ennek az ötletnek a pártfogolásáért mintegy tíz évvel ezelőtt számos alapítványhoz folyamodott.
- Sajnos egyedül a Kölcsey Ferenc Alapítvány volt hajlandó segíteni: tíz éve kapunk tőlük szakkönyvvásárlási támogatást. Minden évben kétszer írjuk ki a pályázatot, melyre minden olyan magyar ajkú diák jelentkezhet, aki valamilyen posztgraduális képzésben vesz részt Szerbiában. A szakkönyveket Magyarországon lehet beszerezni, és a támogatás összértéke félévenként 200 ezer forint. Évente körülbelül 20 posztgraduális képzésben részt vevő hallgató részesül ily módon támogatásban.
Bár a diáksegélyező egyesületek évről évre szorultabb helyzetben vannak, mégis akadnak olyanok, amelyek megpróbálnak az árral szemben úszni. Noha az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület egyre kevesebb diákot vehet pártfogásba, az eredményesen működő egyesületek közé sorolható, hála a külföldi segélyezők együttérzésének. Még mindig jobb, ha 90 diákot tudnak kisebb-nagyobb összeggel segíteni, mintha egyet sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..