home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az eredményekhez mindenkire szükség van
Tóth Lívia
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Az eredményekhez mindenkire szükség van

Többnapos programot tartottak a zentai csata és a százéves városháza tiszteletére — A zentai csata 317. évfordulója és a városháza fennállásának centenáriuma jegyében szeptember 10-e és 14-e között a Tisza-parti városban ünnepi rendezvénysorozatot szerveztek. Ebből az alkalomból például díszkivilágítást kapott a városháza kilátótornya, valamint átadták a község legrangosabb kitüntetéseit.

Az ünnep előestéjén gyászmisét celebráltak a Szent Mihály arkangyal pravoszláv templomban, majd a Városi Múzeumban A tégla dicsérete fotókon címmel meghirdették a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum kiállítását. A fényképek a téglaépítészet szépségét, egyediségét és nagyszerűségét ábrázolják. Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: „Elhoztuk Vásárhely tégláit, hogy tovább építsük a két testvérváros között feszülő hidat.”

A városháza dísztermében kóruszenei estet tartottak, melyen fellépett a zentai Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány női kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes kar és a hódmezővásárhelyi Fandante kórus.

Ezután az épület előcsarnokában dokumentumkiállítás nyílt a városháza centenáriumának tiszteletére. A száz éve létező objektumot Tari László helytörténész méltatta, az összeállítást Ceglédi Rudolf polgármester nyitotta meg, majd üzembe helyezték a kilátótorony díszkivilágítását.

Szeptember 11-én, Zenta város napján, a Fő tér zenepavilonjában Masa Tibor karnagy vezényletével a Zentai Fúvószenekar köszöntötte a polgárokat.

A községi képviselő-testület díszülését Širková Anikó elnök nyitotta meg, és üdvözölte a jelenlévőket: Andrékó Gábor konzult Magyarország Szabadkai Főkonzulátusáról, Pék Zoltán szerbiai parlamenti képviselőt, Nyilas Mihályt, a vajdasági kormány alelnökét, a tartományi tisztségviselőket és képviselőket, a testvérvárosok, Gödöllő, Törökszentmiklós, Niš–Medijana, Székelykeresztúr, valamint Dabas küldöttségét, a környező községeket irányító polgármestereket, az önkormányzatok, az MNT tagjait, a zentai vállalatok, intézmények vezetőit.

Ceglédi Rudolf polgármester ünnepi beszédében felsorolta az elmúlt egy év eredményeit, majd hozzátette, hogy ez a nap elsősorban a községükért tenni akaró emberekről szól:

— A bizakodás, a jövőbe vetett hit és az összefogás ereje hatja át az idei városnapi ünnepséget is. Akinek célja van, annak előre kell néznie, de néha nem árt visszatekinteni a megtett útra. Nehéz az a küldetés, amelyet végzünk, a körülmények sokszor erőnket meghaladó teljesítményt követelnek tőlünk, de igyekszünk helytállni. Természetesen mindez nem valósulhatna meg, ha nem segítene nekünk községünk lakossága, mely legalább ennyire bízik benne, hogy a jövőnk csak itt, a szülőföldünkön teljesedhet ki igazán. Éppen ezért a községünkért tenni akaró polgárokat is ünnepeljük ma. Vagyis elsősorban őket, hiszen minden itt élő munkájára, kitartására szükség volt ahhoz, hogy eredményeket érjünk el — mondta a község elnöke. 



Díszpolgári címmel Gyetvai Lajos nyugalmazott közgazdászt, egykori városvezetőt tüntették ki, aki helyett unokája, Gyetvai Orsolya vette át az elismerést. A község kórházának és oktatási intézményeinek nyújtott támogatással az idei mecénási címet a TE-TO Cukorgyár Rt.-nek adományozták, melynek képviseletében Deák Teodóra igazgató és Mario Riciputi, a részvénytársaság igazgatóbizottságának elnöke jelent meg. Posztumusz Életmű Pro Urbe díjjal Gyetvai Péter kalocsai kanonokot, egyháztörténészt jutalmazták, az elismerést hagyatékának őrzője, dr. Bárth János, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója vette át. A Pro Urbe díjat a fennállásának 140. évfordulóját ünneplő Tisza Menti Fúvószenekar, valamint a négy évtizedes pedagógusi pályafutása után nemrégiben nyugdíjba vonult Máriás Irén magyartanár, a Iuventus Pro Urbe díjat pedig Menyhárt Ákos egyetemi hallgató, sportoló érdemelte ki. Polgármesteri köszönőlevelet kapott Baráth László zenepedagógus, Németh Antal néptáncos, a Miroslav Antić Kamaraszínház és Molnár Miklós birkózóedző.

Felléptek a Zentai Gimnázium versmondói és kórusa, közreműködött a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület díszőrsége. 

Az ünnepi program folytatásában az egybegyűlt vendégek megkoszorúzták a zentai csata Tisza-parti emlékhelyét, valamint megkondult az emlékharang is.

Szintén szeptember 11-én hálaadó szentmisét tartottak a Kis Szent Teréz-templomban, másnap a Jézus szíve templomban nyitották meg a Zentai Egyházzenei Fesztivált, a Stevan Sremac emlékházban irodalmi találkozón vehettek részt az érdeklődők. A szeszélyes, esős időjárás igencsak megnehezítette a szervezők dolgát, hiszen a Fő térre és a parkba számos szabadtéri rendezvényt terveztek, mely közül néhányat esernyők alól néztek végig az érdeklődők. A szökőkút és a pavilon körül borászok, kézművesek kínálták portékájukat, megjelentek a Civil falu sátrai. Megrendezték a hagyományos virágkötészeti versenyt, felléptek a községbeli hagyományápoló csoportok, a Flamenco Táncklub, a Midnight tánccsoport, a kalocsai Csajgorás néptáncegyüttes, és a fúvósok is kitettek magukért. Népszerű volt a kincskereső játék és az I. Zentai Kupa tájfutó verseny is, a város felett pedig ismét hőlégballonok repültek.

A gazdag program valamennyi elemét szinte lehetetlen felsorolni, ezért még csak azt említeném meg, hogy ebből az alkalomból fogadták és megajándékozták az általános és a középiskolák Vuk-díjas tanulóit, a Zentai Magyar Kamaraszínház pedig Az ember csatája címmel készített előadást. A két városnapi nagykoncerten a Budapest Bár zenekarnak és a Riblja čorba együttesnek tapsolhatott a közönség, és nem maradt el a látványos tűzijáték sem.

Tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képriportokat is:
Zenta ünnepén, 1.
Zenta ünnepén, 2.
Zenta ünnepén, 3–4. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..