home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az építészet és a divat találkozása Zaha Hadid művészetében
Salvai Ramona
2017.12.17.
LXXII. évf. 49. szám
Az építészet és a divat találkozása Zaha Hadid művészetében

Zaha Hadid, a világ egyik legismertebb és legelismertebb női építésze olyan életművet hagyott örökül, amely nemcsak az őt követő építésznemzedékeknek lehet inspiráló, hanem bármely művészeti ág képviselőjének.

Elsősorban építészeti innovációival vált híressé. Lendületes, a gravitáció törvényeinek ellentmondó vonalvezetésével újraértelmezte a monumentalizmust. Épületei világszerte több nagyvárosban is megtalálhatóak, számos jelentős kitüntetést is kapott a munkásságáért. Első nőként jutalmazták Pritzker-díjjal, és a Stirling-díjat is elnyerte két egymást követő évben.

A fiatal Zaha Hadidot édesanyja eredetileg azért irányította a rajzolás felé, hogy a figyelmét lekötve távol tartsa őt a csínytevésektől. A tudományok és a művészetek iránti fogékonyságát felismerve, testvérei az űrutazásban/-kutatásban jósoltak karriert számára. Noha ez végül nem így alakult, a családja mégis jól ráérzett arra, hogy nem mindennapi pálya áll a fiatal Zaha előtt.

Történetével a női építészek példaképévé vált: öröksége, tehetsége túlmutat az építészet szoros értelemben vett műfaján. Ötletei és tervei nemcsak az épített környezetünk alakítására terjedtek ki, hanem közvetlenül az emberi testre is. Habár erről kevesebbet beszélünk, viszont a divat, az ékszer- és a cipőtervezés területén is maradandót alkotott. Most munkásságának ebből a kevésbé ismert, ám ugyancsak jelentős szegmenséből mutatunk egy inspiráló válogatást!
 

 

Ékszerek

Ahogy az építészetben, úgy az ékszertervezésben is Hadid alkotásainak alapvonása a merészség és a kísérletező szellemiség. Valódi „statement daraboknak” tekinthető ékszerei gyakran direkt inspirálódtak egy-egy épülettervéből. A Swarovskival létrejött különféle kollaborációi az orosz avantgárd iránti rajongására utalnak, organikus vonalvezetése úgy követi a test vonalait, hogy közben az állandó mozgás érzetét kelti. 2008-ban alkotta meg méltán híres, Celeste nevet viselő couture nyakékét. Formája, mely egy ecsetvonásra emlékeztet, lazán öleli körül a kulcscsontot, és ezüstösen csillogva végződik.

2016-ban két posztumusz kollekció is nyilvánosságra került. Az egyiket a dán dizájnerrel, Georg Jensennel közösen alkották meg. A nyolcdarabos Lamellae-kollekció az organikus és a futurisztikus közötti egyensúllyal játszik. Az ékszerek úgy tekerednek a test természetes formái köré, hogy közben a fény és az árnyék viszonya is látványosan előtérbe helyeződik. A másik projektum a Bulgarival közös munkája, melyben a híres, az ezredfordulóra tervezett B.zero1 ringet dizájnolták újra. Az eredeti darab az ősi Colosseum pompájából inspirálódott, Hadid kortárs változata viszont a hagyományost némiképp bonyolítva, az ujj köré egymást keresztezve csavarodó fonatokká alakította.

 

 

Cipő

Hadid pályafutása során több világhírű cipőmárkával is együtt dolgozott. Ilyenek például az Adidas, a Lacoste vagy a Melissa. Utóbbi főleg arról ismert, hogy fröccsöntött műanyag felhasználásával gondolja újra a lábbelit. Hadid bevonásával egy olyan prototípust kísérleteztek ki, amely ergonómiailag is teljesen megfelelő. A végeredmény az emberi test izomzatára emlékeztet hálószerű vonalaival, formáival. Mindezt a metálos színválasztás teszi igazán extravagánssá.

Ennél azonban egy jóval extrémebb eredmény született Hadid és Rem Koolhas kollabjából. Ez a limitált kiadású darab a NOVA nevet viseli. A modell egy bonyolult, konzolos tartószerkezetből épül fel, melynek különlegessége, hogy a struktúrának köszönhetően nincs szükség a csaknem 16 cm-es cipősarokra. Futurisztikus, krómozott felületeivel egyfajta űrbeli, sci-fi hangulatot ad a geológiai formákra emlékeztető dizájnnak.

 

 


Táskák

Hadid építészeti kiválóságát és jól felismerhető, sajátos esztétikáját tekintve nem is csoda, hogy több divattervező is felkérte közös munkára, illetve klasszikus táskák újraértelmezésére. A Fendi híres darabjára kitalált variánsa több réteg fekete bőrdarabból áll össze, melyek egy könyv lapjait vagy egy portfolió oldalait idézik meg, magukban hordozva Hadid kreativitását és precizitását.

Remekül példázza a radikális megoldások iránti fogékonyságát a Louis Vuitton bucket bagje, melyet Hadid dizájnja után fröccsöntött műanyagból készítettek el. Érdekessége az ikonikussá vált monogram megjelenítésének módszere, valamint az eltorzított arányok és a cserélhető részek, melyeket úgy terveztek meg, hogy egyszerre legyenek játékosak, nagyon is átgondoltak és praktikusak.

Mindemellett említésre méltó együttműködés Hadid és Karl Lagerfeld projektuma is. A Chanel ikonikus steppelt táskájának 50. évfordulója alkalmából egy vándorkiállítást szerveztek, melyhez a pavilont Hadid álmodta meg. Az időszaki tárlatot Hongkongban, Tokióban, New Yorkban és Párizsban is bemutatták.
 


(Forrás: www.anothermag.com)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..