home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az eltűnt idő nyomában
AGÁRDI Gábor
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
Az eltűnt idő nyomában

Egy vidéki srác, aki nem tudott bukfencezni, aki kövérkés és kopasz volt. Fura, szorongó, de nagyhangú. Minden afelé mutatott, hogy személyisége maga az abszurdum. Ő a kultúrmissziót teljesítő színművész, színigazgató, rendező, festő: Alföldi Róbert.

Életfilozófiája az, hogy mindig vállaljuk magunkat, annak a kockázatával is, hogy bizonyos pillanatokban ez nem mindenkinek szimpatikus. Azt vallja, hogy mindenféle hatalomnak ellensége a gondolkodó egyén. Azért vannak „borzasztó” festmények kifüggesztve a lakásában, mert ha az ember kiteszi a falra a problémáit — önmagából kiszakítva a rossz érzéseit —, akkor létrehozza azt az objektív helyzetet, hogy szembe tud nézni velük. Ahhoz persze, hogy valaki szembesülni merjen a félelmeivel, vagy mindenáron tükröt akarjon tartani Thália szentélyében — élmény, tapasztalat, dráma kell. Alföldi negyvenöt évének észlelései ezek, az ordasi és dunapataji falusi ifjúkor emlékei.
Pár évesen még nem érdekelte az, amiben él, és nem értette azt sem, hogy mit keres ő falun, a csirkék között. Várta, hogy felnőjön, mert nagyon nem szeretett gyerek lenni. Ennek egyik oka, hogy zűrös családi körülmények között nőtt fel. Az anyja egyedül nevelte, az apját huszonnyolc éves korában ismerte meg — addig nem tudtak egymásról. Az első találkozásuk, bármilyen későn került is rá sor, csodálatos volt számára, mert végre tisztázódott a balkézről született csöppség, azaz saját sorsa. Már hatesztendősen tudta, hogy egyszer fővárosi csillag lesz belőle, ezért tizenévesen beiratkozott a szentesi gimnázium drámatagozatára. Érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, és elsőre felvették. Hamar kapott álomszerepeket, mégis unatkozott. A Vígszínházban már nem saját munkájával foglalkozott, hanem mások játékát kezdte figyelni. Ekkor döntött úgy, hogy feláll, és megpróbál valami újat alkotni. Szerencsés volt, hiszen mentora, Marton László engedte, hogy a deszkákra álmodja a Trisztán és Izoldát, s ezt a produkciót aztán magyarországi és világi rendezések sora követte. Munkájában minden egyes részletre ügyel — még az sem mellékes, hogy a színpadra álmodott személy kutyája milyen fajtájú.
A Nemzeti Színház igazgatójaként Az ember tragédiájához megálmodott római szín miatt sokan legszívesebben kiátkozták volna — annak ellenére, hogy Madách is ír művében párcseréről, szabadosságról. Persze, amíg a tizenkilencedik században egy csók elcsattanása is botrányos, addig a mester szerint napjainkban orgia kell az erkölcs nélküli világ bemutatásához. Kollégáinak — akiknek Robi szerint „szalonképes a színészetük”, azaz szépen beszélnek, jól mozognak, tökéletesen játszanak, és akik nagyon boldogok voltak, hogy direktorsága idején a Nemzeti társulatának tagjai lehettek — a rendező útravalóul azt az instrukciót adta, hogy legyenek egy kissé rendetlenek, színpadi jelenlétükbe kerüljön valami kosz, vagy ahogy ő fogalmaz: egy kis ótvarság is.
Olykor a vászonról kacsingatott a nagyérdeműre, filmsztár azonban sosem lett. Annak ellenére sem, hogy Sándor Pál és Bacsó Péter képírókkal is dolgozott. Nem forgatott sokat. A hivatalos indok: nem ért rá. Az igazság azonban az, hogy nem hívták... 
Legújabb rendezését, az István, a királyt pedig nem kell túlmisztifikálni. A képlet — egy, a budapesti bemutatón megszólított nézőt idézve — egyszerű: „Színpad, színészek, szórakozás”. Mindez lágyan körvonalazott gondolatjelekkel az Alföldi-féle univerzumban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..