home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Az első arany
Tóth Tibor
2016.12.25.
LXXI. évf. 51. szám
Az első arany

Kajdocsi Tamás, a Spartacus súlyemelője aranyérmet nyert lökésben a juniorok (20 éves korig) mezőnyében az Izraelben megtartott, juniorok és fiatalabb felnőttek (23 éves korig) számára rendezett Európa-bajnokságon.

A +105 kg-os kategóriában indult szabadkai versenyző 225 kg-os lökéssel szerezte meg az első helyet, szakításban 173 kg-mal, olimpiai biatlonban pedig 398 kg-mal a dobogó második fokán végzett az örmény Simon Martiroszjan mögött és a fehérorosz Ilia Lebegyev előtt. Kajdocsi a juniorok és a fiatalabb felnőttek között szakításban, lökésben és olimpiai biatlonban is országos csúcsot ért el, a lökésben és biatlonban elért eredménye a felnőttek között új országos csúcs. Rozsnyik Ervin a 23 évnél fiatalabbak között a 77 kg-os kategóriában szakításban (132 kg), lökésben (162 kg) és olimpiai biatlonban (294 kg) is a 7. helyet szerezte meg. Kajdocsi Tivadar a 23 éven aluliak +105 kg-os mezőnyében szakításban (148 kg) a 10., lökésben (198 kg) és olimpiai biatlonban (346 kg) egyaránt a 8. helyen végzett.

Tamás a világversenyeken szerzett éremkollekcióját ezzel tizenötre növelte. 2014-ben a lengyelországi ifjúsági Eb-n egy ezüstöt és két bronzot, a Kínában megtartott ifjúsági olimpián egy ezüstöt, a ciprusi junior-kontinenstornán pedig két bronzot akasztottak a nyakába. Tavaly a litvániai junior Európa-bajnokságon egy ezüst- és két bronzérem volt a termés, az idei grúziai ifjúsági világbajnokságról három bronzot hozhatott haza, a nemrég Izraelben megtartott junior Eb-n pedig megszületett az első aranyérem is.

— Igaz, hogy éremesélyesként indultam súlycsoportomban, de aranyéremre nem számítottunk. Az előzetes benevezési lista alapján úgy véltük, hogy az ezüstéremre van a legnagyobb esélyünk. A szakítás nem úgy sikerült, ahogy terveztem, mivel a 173 kg második fogásra leesett, és csak harmadikra teljesítettem. Összesítettben, azaz olimpiai biatlonban mindössze 2 kg-mal maradtam le az első helyről, amit sajnálok, de így is elégedett vagyok az Eb-szereplésemmel — mondta Tamás.

Lökésben nagy taktikázás folyt Tamás, az örmény, a fehérorosz és az ukrán súlyemelő között. Tamásnak lökésben már az első fogásból megvolt az ezüstérem, így a következő két fogással az aranyérmet vette célba.

— Második fogásra Martiroszjannal együtt mindketten 220 kg-ot kértünk. Ezután ő 230 kg-ot jelentett be, én pedig 231-et, hiszen mindenképpen többet szerettem volna lökni nála. Végül az örmény visszavett 5 kilót, és 225 kg-ra ment ki, én ekkor 226 kg-ra módosítottam, majd mivel neki nem sikerült a kért súly, én is visszavettem 1 kilót, és az Eb utolsó gyakorlataként kilöktem a 225 kg-ot, amivel megnyertem ezt a fogásnemet — avat be a verseny részleteibe az újdonsült Európa-bajnok.

Tamás bátyja, Tivadar a 23 éven aluliak mezőnyében a 8. helyen zárta az Eb-t. A szereplés minden bizonnyal jobb lett volna, ha nem szól közbe a térdsérülése.

— A 2016. év első fele jól sikerült, hiszen egyéni csúcsokat döntöttem, a második része azonban kevésbé, mivel térdsérülés miatt nem tudtam teljes erőbevetéssel edzeni, nem tudtam minden versenyen a maximumot nyújtani. Izraelben szerettem volna egy kicsit közelebb kerülni az egyéni csúcsaimhoz, a szakításban elért 157 kilogrammhoz és a lökésben korábban teljesített 207 kilogrammhoz. Sajnos azonban a bemelegítésnél már éreztem, hogy a térdem újra rakoncátlankodik, így nem sikerült azt a súlyt teljesíteni, amelyre valójában képes lettem volna. A +105 kg-sok mezőnye, a 20 éven aluliakéhoz hasonlóan, nagyon erős volt, hiszen az Európa-bajnoki címet az a grúz Lasha Talakhadze szerezte meg, aki a riói nyári olimpián is a dobogó legfelső fokára állhatott — mondta Tivadar.

Az Eb után egy kis pihenő következik, majd folytatódnak az edzések — igaz, lazább tempóban. Ebben az évben több versenyen már egyikük sem lép pódiumra, jövőre azonban újabb kihívások elé néznek. Az év legfontosabb versenye áprilisban, a horvátországi Splitben sorra kerülő felnőtt-Európa-bajnokság lesz — Tamás az idei norvégiai felnőtt-Eb-t a 11. helyen zárta —, melyen kettejük mellett Rozsnyik Ervin is részt vesz. Ezenkívül Tamás pódiumra lép még az U23-as Eb-n és a tokiói U20-as világbajnokságon is, melyen újabb érem várható. Tivadar jövőre 24 éves lesz, így korosztályváltásra kényszerül. A következő évtől nem a 23 éven aluliak között, hanem a felnőttek mezőnyében láthatjuk viszont. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..