home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története – A Detroit Techno (2. rész)
Talpai Lóránt
2015.03.11.
LXX. évf. 10. szám
Az elektronikus zene története – A Detroit Techno (2. rész)

A kilencvenes évekhez közeledve a Model 500 nevű formáció virágzó együttműködést alakított ki a belga R&S kiadóval, ahol olyan kiadványok kerültek kibocsájtásra, mint a Deep Space, a The Flow, az I Wanna Be There, a Be Brave, a Mind and Body, vagy a Classics.

Természetesen ekkor már kiforrott Detroit hangzásról beszélhetünk, amely nemcsak a hangok, illetve ütemek keményedéséből és a hangrepertoár kiszéledéséből állt, hanem a zenegépek fejlődéséből is. Mindez nem véletlen, hiszen már egy évtized múlt el azóta, amióta a George Clinton-i basszusvonalak és az akkori ultramodern Roland szintetizátorok által alkotott zenék keveréséből és kísérletezéséből elindult a detroit techno kifejlődése.

A folyamat elsősorban a Roland TR 808-as dobgépnek és a Roland TB 303-as mini keyboardnak köszönhető. Az első hullámot a Belleville Three alkotta, amelyet hamarosan követett a második hullám, Carl Craiggel, Drexciya-vel, Kenny Larkinnal, Joey Beltrammal és Jeff Mills-szal. Emellett egy harmadik hullámról is beszélhetünk, ahová Moodymann (Kenny Dixon Jr), Theo Parrish, Matthew Dear és Terrence Parker tartozott.

A második hullámból mindenképpen kiemelkedett Carl Craig. Craig volt az első titán, aki kapcsán biztosan kijelenthető, hogy a Belleville Three hatása sikeresen érvényesült. Ezáltal pedig bebizonyosodott, hogy a detroit techno a továbbiakban generációkat átívelő és összekötő kapocsként fog működni világszerte. Az említett generáció legfőbb tagjait, (Craig, Jeff Mills, Plastikman) egyébként a neotechno képviselőinek is szokás nevezni, vagyis a detroit techno első új hullámának. Carl Craigre a jazz, a rap, a hip hop és a soul is nagy hatással volt. Számtalan lemez meghallgatását követően megvásárolta első deck-jét, amellyel a zene keverését próbálta elsajátítani, majd szüleitől kikunyerálta első szintetizátorát.

Az érettebb zenészek hamarosan érzékelték a fiatalember zenei elkötelezettségét és tehetségét, ezért bevették a bandába. Mindezt jól alátámasztja, hogy a Derrick May által vezetett Rhythim Is Rhythim projekt 1989-ben már Carl Craiggel utazott és lépett fel Nagy-Britanniában. Innentől fogva Craig Derrick May jobb kezévé vált. A Craig–May kettős mellett a Kevin Saunderson által vezetett Inner City is részt vett Anglia meghódításában. A szigetország a lehető leggyorsabban megfertőződött a detroiti zenei hangzással. A stílus pedig számos feltörekvő producer munkásságának vált fő vezérvonalává.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..