home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története – A Chicago House (3. rész)
Talpai Lóránt
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám
Az elektronikus zene története – A Chicago House (3. rész)

Ahogyan a detroit techno stílusnak is megvolt a maga rádióállomása, avagy a rádió show-ja, ugyanúgy a chicagói house-nak is. Mégpedig a WBMX rádió, ahol a Hot Mix Dj 5 nevű formáció játszotta a zenéket esténként.

Ezt az „elektronikus kvintettet” Ralphie”The Razz” Rosario, Mickey”Mixin” Oliver, Mario Diaz, Julian Perez és Steve Hurley alkotta. E-mellett Farley Jackmaster Funk szintén minden éjjel megmutathatta, hogy milyen hangzása is van a chicagói zenének. 1986 tájékán már meghatározó és mérföldkővé váló zenei darabok születtek a szeles városban, csakúgy, mint Detroitban.

Mindez egyben azt is jelentette, hogy egy vadonatúj stílus fogja meghódítani a világot. Larry Heard Mr.Fingers kislemezén szereplő szerzemények az elsők között forradalmasították az elektronikus zenét. A lemezen három zeneszám szerepelt, a Beyound the Clouds, a Washing Machine és a Can you Feel it?. Az utóbbi szám nem csak hangzásával, hanem Martin Luther King szónoklatával és prédikációjával kiegészítve vált jelzésértékűvé. Az említett zenéket hallgatva az emberek felkapták a fejüket. Érezték, hogy valami rendkívüli és különös dolog vette kezdetét. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy egy új zenei vallás született. Egy olyan vallás, amely a zenei hullámok által szól az emberi testhez és lélekhez. Ha a techno kapcsán az az érzésünk, hogy a gépek mozgatják és irányítják a gondolatainkat, akkor a house zene az, amely inkább a lelket képviseli.

A house zene mély és finom dallamvilágát, időnként csak a keményebb ütemek és ritmusok rázzák fel. A gépek finom zörejei és a spirituális motorikus hangok úgy tűnik, mintha életre keltenék a zenegépeket?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..