home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene (8.)
Talpai Lóránt
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám
Az elektronikus zene (8.)

A nyolcvanas években az Amerikai Egyesült Államokban az európai elektronikus zenén kívül a soul, a funk és a diszkó hódított. Főként ezeknek a stílusoknak az egyvelegéből jött létre egy merőben új hangzás, a house zene. A történet Manhattanben kezdődött 1970-ben, amikor az olasz származású amerikai David Mancuso megalapította a Loft klubot — ez később a modern parti kultúra szimbólumává vált.

A jó diszkózene, a fülledt erotika, a go-go-táncosnők meghatározó elemeivé váltak a modern szórakoztatásnak. Abban az időben a Lofton kívül a másik nevezetes club a Nicky Siano által vezetett Gallery volt. A Loft és a Gallery szellemisége és hangulata adta az inspirációt a brooklyni származású Larry Levannak, aki 1978-ban Michael Brodyval megalapította a Paradise Garage nevű underground klubot. A szórakozóhely nagyszerű diszkóestjein 1987. szeptember 26-áig vonultatta fel a modern feketezene nagyjait. Természetesen innen ered a garage kifejezés is. Ez a stílus a későbbiekben — más zenei alapokkal, illetve más ütemalapokkal kiegészítve — kissé átalakul, és leginkább Angliában válik divatossá 2-step néven.

Larry Levan modern amerikai klubjával felhőtlen szórakozást nyújtott, és a függetlenség érzését keltette a New York-i, elsősorban az afroamerikai és a latin-amerikai fiatalok számára. A klub 1987. évi bezárása kapcsán szárnyra keltek olyan híresztelések, miszerint az amerikai hatóságok nem akartak egy feketeklubot fenntartani. Ennek ellentmond azonban a tény, hogy tíz éven át akadálytalanul működött a szórakozóhely, a bulizni járó közönség pedig igyekezett elhallgatni, hogy a klubban illegális tevékenység is folyt. Minderről csak az nem tudott, aki nem akart róla tudomást venni... 

De térjünk vissza a zenéhez! Larry Levan művei az akkori diszkóslágerek remixeléséből és újrakeveréséből születtek. A feldolgozott zenék 12 inches lemezeken jelentek meg, rendszerint az eredetinél hosszabb változatban. Levan sajnos nagyon fiatalon, 38 esztendős korában elhunyt, ezért a modernebb New York-i house-hangzás inkább mások, pl. Little Louie Vega, Kenny „Dope” Gonzalez, David Morales vagy Todd Terry nevéhez köthető.

Todd Terry az egyik legnagyobb szimbóluma a 80-as évek garage-hangzásának, napjainkban a house zene nagyapjaként is emlegetik. A Brooklynban született lemezlovas fiatalkorában a hipp-hoppal robbant be a köztudatba, és vált ismertté az ifjúság körében. Iskolai és utcai freestyle rendezvényeken kamatoztatta a keverési technikáját. A Chicagóban zajló house-események, valamint a diszkózene újraér-telmezése szintén hatott rá, és elkezdett house-darabokat készíteni. Ezeknek az alkotásoknak hála a house viharos lendülettel tört be Európába a kilencvenes évek legelején. Akkoriban Terrynek a Londoni Ministry of Soundban volt rezidenciája, a zenei repertoárját pedig olyan mixalbumok alkották, mint a Night In The Life Of (1995), a Day In The Life Of (1996) vagy a Ready For New Day (1997).

(Folytatjuk)

Kapcsolódó videók:

Larry Levan — Origins Of House Music Part 1:

Sister Sledge — Thinking Of You (12 inch version):

Megabolt — Time Line:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..