home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az együttműködés alapja a bizalom
Rencsényi Elvira
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám
Az együttműködés alapja a bizalom

Interjú Adányi Lászlóval, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési és nemzetközi fejlesztési munkacsoportjának vezetőjével, aki a Szerbiát sújtó árvíz idején több településre is ellátogatott, hogy a védekezésben részt vevő egységekkel közösen felmérje a károkat és a szükségleteket.

• Ön személyesen is járt Szerbiában, az árvíz sújtotta térségben. Milyen tapasztalatokkal tért haza?

— Az én feladatom a humanitárius segítségnyújtás és később a helyreállításban való szerepvállalás lehetőségeinek felmérése volt. Sokszor dolgoztam árvízkárosult területen, korábban Szerbiában is a Káptalanfalvát ért csapáskor. Mi annyival vagyunk könnyebb helyzetben, hogy az alföldi vidék a „lavór alja”, itt folyik össze majdnem minden víz a Kárpátokból, és ezért a gyakori árvízi fenyegetettség miatt rendkívül felkészült vízügyi és védekezési rendszerünk van. Ezen egyrészt a hidrometeorológiai előrejelzések pontosságát, másrészt bizonyos vízparti települések felkészültségét értem. Egy Tisza menti falu lakói pontosan tudják, hogyan kell homokzsákokat rakni, nyúlgátat építeni, bordás megtámasztást kialakítani, buzgárt kezelni. Ez a tudás bizonyára valamilyen szinten megvan Szerbiában is, de a nagy gyakorlat egészen biztosan hiányzik.

• A magyar mentőalakulatok is jelen voltak Szerbiában. Ön szerint mennyire tudták (engedték nekik) végezni a dolgukat, hasznosítani a tudásukat és a tapasztalataikat?

— A mentőalakulatok nemzetközi szabályok szerint dolgoznak, mivel több ország mentőcsapatának tevékenységét kell összehangolni, amely a kárt elszenvedett ország erőit segíti a védekezésben. Ezeket a jól kidolgozott szabályokat alkalmazták most is. A szerb hatóságok tisztában vannak ezekkel a dolgokkal, személyes tapasztalatot talán most szereztek először. Ők felkészült szakemberek, de a lakosság nem ismeri ezeket a szabályokat. Sehol nem szeretik, ha a külföldiek megjelennek, és ők mondják meg, mit kell csinálni. Az együttműködés mindig nagy tapintatot és bölcsességet igényel. A magyar mentőcsapat arra figyelt, hogy gyorsan és hatékonyan végezze a munkát. A helyi lakosok ezt látva kezdtek el azon gondolkozni, hogy érdemes a magyar mentőcsapattól ellesett módszert alkalmazni gátmagasításkor, -megtámasztáskor. Így az elfogadottság, a barátság és a védekezés eredményessége egyaránt nőtt. A bizalom minden együttműködés alapja, és ezt ki kell érdemelni.

• A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megmutatta segítőkészségét a 2005. évi árvíz idején is, amikor Bánát, illetve Románia egy jelentős része volt érintve. Akkor milyen tapasztalatokra tett szert?

— Az már elég régen volt. Akkoriban a vészhelyzet szerb kezelése bizonyult hatékonyabbnak, mert a helyszínen olyan irányító személyek voltak, akik nem haboztak döntéseket hozni, amelyeket az ott dolgozók végre is hajtottak. Román oldalon vontatottan tették meg a szükséges lépéseket, ennek is köze volt Otelec elöntéséhez.

• Az önök szervezete mindenhol ott van, ahol szükség van rá. Így van ez Szerbiával, Bosznia és Hercegovinával, valamint Horvátországgal is. Miben és hogyan tudnak segíteni? A magyarországi tapasztalatok alapján mi okozhat majd a leginkább gondot a víz visszahúzódása után?

— Mind a három érintett országban tervezünk valamilyen, a szükséghez igazodó segítő akciót. Az a legfontosabb, hogy a károsult családok minél hamarabb ismét a megszokott hétköznapjaikat élhessék. Akinek megmaradt a háza, az mielőbb vissza akar költözni, hogy kijavítsa annak sérüléseit, újra berendezkedjen. A vizes falak nehezen száradnak. Létezik egy berendezés, amely meggyorsítja a száradást. Elsőként ilyen eszközök ingyenes kölcsönzését tervezzük. A későbbiekben a helyszínen személyesen szerzett tapasztalatok alapján folytatjuk a munkát. Amikor a családok szembesülnek a károkkal, egy élet munkájának megsemmisülésével, súlyos traumát élnek át. Sokan akkor fogják meglátni, mi történt, amikor visszatérnek otthonukba. Ezt feldolgozni nem könnyű. A fájdalmat fokozza, hogy a segítség nem úgy érkezik, ahogyan ők szeretnék vagy elvárják, a helyreállítási időszakban óhatatlanul kialakuló feszültségekre sokkal érzékenyebben reagálnak.                

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..