home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az együtt táncoló emberek igazi közösséget alkotnak
Roncsák Alexander
2018.09.06.
LXXIII. évf. 35. szám
Az együtt táncoló emberek igazi közösséget alkotnak

A XVII. Interetno Fesztiválon

Tóth Árpád Tánc című szonettjével vezette fel a szabadkai XVII. Interetno Fesztivált Elor Emina műsorvezető 2018. augusztus 22-én. Az első két fellépő: a Kecskemét Táncegyüttes és a Népkör MMK Róna csoportja, valamint a kísérő rendezvények hada megadta azt az alaphangulatot, amely 26-áig, a zárásig kitartott.

Felelevenedtek a költő gondolatai: „Táncot kivánnék látni, hintázó női testet, / Zenén lebegve könnyűt, toppanva halk neszűt”, vagy „Hadd jönne s lengené szép estté ezt az estet, / Most hogy aléló pillám zokogni nehezűlt”, vagy „Áztatnám ajkamat borús, bibor borokkal / és dúdolnék a tánchoz téveteg bús torokkal”... és a közönség szívéből öt napra eltűnt a bú: nem lehetett hallani „a szennyes és a bosszús hiénát”.

A vendégek hasznos „zsákmánnyal” gazdagodtak. Erről gondoskodtak a táncegyüttesek Jakutföldről, Kolumbiából, Magyarországról, Mexikóból, Oroszországból, Panamából, Paraguayból, Tatárföldről és Szerbiából, és hol szelíd, hol vad helyi táncszeletekkel érdemelték ki a tapsot, és a felfokozott gyermeki rajongás olykor a biztonságiaknak is feladta a leckét. De ők is a helyzet magaslatán álltak, akárcsak az „ügy” köré sereglett önkéntesek, műszakiak, támogatók, szervezők.

Az öt nap alatt kiderült, hogy mi a tánc. A műsorvezető Kámer György meglátásával nyomatékosított. Az ismert koreográfus szerint a tánc szavakkal nehezen megfogalmazható, érzelmes és érzéki, közöl, noha nem beszél, kérdez, miközben szavai nincsenek. Néha megráz, felkavar, néha gyönyörű ötlet csupán. Anyaga az emberi test, de eredője mindig az emberi lélek, és mindig az emberi lélek felé tart. Az ember táncol örömében, bánatában, a párjának vagy a párjával a közönség vagy a szűkebb közösség előtt. Az együtt táncoló emberek igazi közösséget alkotnak. Minden ember életében jelen van a tánc, mindenki táncol valahogy.

„Hölgyeim és uraim, ne törődjenek az esővel, ha törik, ha szakad, táncoljunk együtt!” — szólt végül Emina buzdítása, és hiába szakadt az eső, a jókedv nem tört meg.

A szervezők is elégedetten nyilatkoztak lapunknak.

Bodrogi Béla fesztiváligazgató:

— Az előző tizenhat Interetno nagyon jó volt, ez pedig kiválóra sikeredett. Minden, amit megterveztünk, megvalósult, még az olyan vis maior helyzetben is, amikor a vihar egy órával a kezdés előtt tönkretette a főtérre, az Etnopolisba tervezett nyitóceremóniát, és kiütötte a műszaki felszerelést, a színpadot, a hang- és fénytechnikát. Gyorsan reagáltunk, életbe lépett a B terv, és a Népkörbe áthozott nyitóceremónia is nagyszerűen sikerült. A műszakiak egész éjjel munkálkodtak azon, hogy helyrehozzák a károkat. Ez sikerült. A következő két napban minden rendben haladt. Reméltük, hogy a záróceremónia is olyan kiváló hangulatú lesz, mint az előzőek a főtéren, de megint közbeszólt az időjárás, ezért ismét a Népkör lett a helyszín, de itt is sikerült helytállnunk mind műszakilag, mind látvány szempontjából.

A fesztiváligazgató megemlítette a visszatérő rendezvényeket: a kézműves-kirakodóvásárt meg a játszóházat. Volt az idén is igeliturgia, szeretetasztal, fesztiválklub, gasztro- és bortér... Újdonságnak számított a Meet & Eat program. Szabadka legjobb éttermei látták vendégül egy-egy ebédre a részt vevő országokat, alkalom nyílt a barátkozásra, egy-egy rövidebb fellépés megtekintésére. Szabadka megmozdult. Félő volt, hogy a várt látogatottság elmarad, hiszen rengeteg ember elhagyta a várost, külföldön keresi a kenyerét. Ez tavaly és részben tavalyelőtt volt érezhető, viszont az idei esztendő visszahozta az öt-hat évvel ezelőtti látogatottságot. Minden este öt-hatezer ember tartózkodott a főtéren, az Etnopolisban. A közönség boldog volt, mindenki jól érezte magát, ez az, ami mindig élteti és hajtja a szervezőket. Bodrogi szerint az Interetno lényege mások kultúrájának megismerése, tisztelése, a közös szórakozás, együttélés, valamint a szeretet. És mindig valami újat lehet tanulni a számunkra idegen népektől, távoli országokból. Az ő figyelmét különösen egy mexikói mondás ragadta meg, melyet Emina az egyik korábbi estén idézett: „Megpróbáltak elásni bennünket, de nem tudták, hogy magok vagyunk.”

Bodrogi Hajnalka szervező:

— A fesztivál sajnos nem kapta meg a kellő anyagi támogatást, de egy olyan összetartó csapat hozta létre, amely példaértékű ebben a mai rohanó, talán egy kicsit megkeseredett világban. Olyan színfoltot hoztunk el Szabadkára, amelytől megpezsdült a város. Az emberek mosolygóssá váltak, kivirultak, és nagyon várták a fellépőket. Visszatérő vendégeink elmondták, hogy ugyanazt az ellátást, vendégszeretetet és színvonalat kapják meg itt, Szabadkán tőlünk, mint amilyet a hasonló jellegű, neves, francia nemzetközi fesztiválokon. Nagyon jól pontozott és értékelt fesztivál az Interetno. Felrajzoltuk Szabadkát a folklórfesztiválok világtérképére, és ezért büszke vagyok rá.
A szervező három szót emelt ki a rendezvény kapcsán: barátság, mosoly és erő (mely egész évre feltölt, lendületet ad az újrakezdéshez és a munkához).

Takács Márta, a Népkör MMK elnöke:

— Az Interetno megvalósítását magára vállaló csapat munkája felülmúlhatatlan. Az utolsó jelenet magáért beszél, mert megmutatja, mennyire közösségépítő, összekovácsoló az elmúlt néhány nap. Váratlan helyzeteket kell megoldani, ami csak barátokkal együtt kivitelezhető. Ezt nem lehet úgy, hogy éppen összeverődtünk.

Az elnök asszony is három szóval jellemezte az Interetnót: barátság, minőség, nyitottság.

Polyákovity Izabella szervező:

— A fesztivál jól sikerült, habár az időjárás néha beleszólt. Ettől függetlenül a közönség nagyon szép élményekkel gazdagodhatott, akárcsak a vendégek. Szabadkát vendégszerető városnak tartják, mindenki élvezte az ittlétet.

Izabellát is megkértük, mondjon három jellemzőt. Az Interetno szerinte energikus, sokszínű és olyan, mint egy nagy család.

Rumenyákovity Szilvia szervező:

— Ennyi táncegyüttes már nagyon régen érkezett a fesztiválunkra. A játszóház programjai is sikeresek voltak. Újdonságnak számított, hogy nemcsak hároméves kortól lehetett kilátogatni, hanem már babás szülők is jöttek. A koncerteken sokan voltak, a bor- és gasztrotér is minden este teljesen megtelt.

És Szilvia három szava: közösség, család, boldogság.


Tekintse meg az esemény képgalériáját is:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..