home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az együtt játszás varázslata
Tóth Lívia
2017.04.03.
LXXII. évf. 13. szám
Az együtt játszás varázslata

Bácsfeketehegyen a helybeli Soma Színtársulat huszonhárom évét bemutató kiállítással kezdődött meg a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozója.

Mint elhangzott, a szemle — melyre ezúttal tizenhét csoport, négy szabadkai, két-két szajáni és újvidéki, valamint egy-egy kishegyesi, bácskertesi, nagybecskereki, nagykikindai, temerini, tóbai, topolyai, zentai és bácsfeketehegyi jelentkezett — tizenegy év után tért ismét vissza a településre. A 350 részvevő a két hosszú hétvégén több mint húszórányi tömény színházi élvezetben részesíti az érdeklődőket.

A kiállítást a kultúrotthonban Faragó Árpád, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett nyugalmazott színművész nyitotta meg, aki mindmáig követi a vajdasági magyar műkedvelő közösség életét, lelkesítő szavakkal buzdítja, tanácsokkal látja el a társulatokat.

— A Soma Színtársulat egykori és mai tagjai köszönnek ránk a kiállítás képeiről. Azok a színjátszók, akik évtizedeken át igyekeztek és igyekeznek ma is elmondani ebben a mostoha, embertelen világban a 230 esztendős település kis közössége létének gyötrelmeit és gyönyörűségeit a színház sajátos nyelvén — hallottuk a művész úrtól.

A művelődési házban Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd köszönetet mondott mindazoknak a hazai és anyaországbeli szerveknek, intézményeknek, amelyek hozzájárultak a színházterem felújításához, az esemény megszervezéséhez. Jó hírként mondta el, hogy a jövőben nem az állam, hanem a kishegyesi önkormányzat rendelkezik felette. Ez így lesz rendjén, hiszen már évtizedek óta az egyesület, illetve a magyar közösség viseli gondját a színháznak és a kultúrotthonnak is.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke Latinovits Zoltán, a színészkirály egy gondolatával kívánt kellemes időtöltést a jelenlévőknek: „A játék mindennap meghal, és másnap újrakezdődik.”

Gombár Szeréna, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja megbízta a találkozó zsűrijét, hogy rendhagyó különdíjként válasszon ki öt társulatot, melyet felkérnek, lépjen fel a konzulátus június 9-én esedékes nagyszabású rendezvényén, melyet Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából szerveznek. A csoportoknak húszperces előadásban kell megfogalmazniuk, mit jelent számukra most, ebben az ellentmondásos világban Arany János költészete, munkássága.

— Ezen a rendezvényen mindennapi emberek mutatkoznak be, akiknek nem ez a hivatásuk, de az együtt játszás örömével elvarázsolják a közönséget, és estéről estére bizonyítják, milyen igaza volt Aranynak, hogy bíbelődött a magyar szavakkal, művelte, szépítgette és nem hagyta pusztulni ezt a csodálatosan gazdag nyelvet — hangsúlyozta a konzul asszony.

Faragó Árpád a színpadon arról beszélt, hogy már a trianoni döntést követő időszakban magára hagyott délvidéki magyarság életében is megtartó erő volt a színjátszás. Felidézte, hogy 1919 húsvétjára a szabadkai Népkör zsúfolásig megtelt színháztermében vidám kabarét adtak elő, majd sokasodni kezdtek a magyar szervezetek, egyesületek, gazdakörök, tűzoltótestületek. Ennek eredményeképp a XX. század húszas-harmincas éveiben a Délvidéken csaknem százhúsz magyar színjátszó csoport tagjai léphettek közönség elé, és a maga módján minden egyes előadás ünnep volt.

Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár az élő szó és az élő megjelenés erejével ható élménynek nevezte a vajdasági magyar amatőr színjátszók összejöveteleit.

— Színházba szívesen járó emberként nagy tisztelettel és őszinte elismeréssel állok önök előtt, mert tudom, sok időt, energiát áldoznak fel, és munkafeltételeik sem mindig megfelelőek. Dicséretre méltó, hogy ennek ellenére is úgy érzik, fontos valamit közösen létrehozni. Az alkotás folyamatának öröme és az együtt cselekvés eredménye olyan ösztönző erő, amely lelkes társulatokat, színvonalas előadásokat, vajdasági méretű megmozdulást teremtett. Az benne a kivételes, hogy ezt a fesztivált a saját képességeinkre, erőforrásainkra támaszkodva teremtjük meg, mert a nemzet ereje a szellemi gazdagságában, a tudásban és a műveltségben rejlik.

A nyitóelőadást, Zágon István, Nóti Károly és Eisemann Mihály Hyppolit, a lakáj című komédiáját Hajvert Ákos rendezésében a házigazda Soma Színtársulat mutatta be.

A benevezett produkciókat Táborosi Margaréta színművész, rendező, koreográfus, egyetemi tanár, Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, egyetemi tanár és Magyar Attila Erzsébet-díjas színművész értékeli. A találkozó díjátadó ünnepsége április 1-jén, 18 órakor kezdődik, majd az Újvidéki Színház Miloš Nikolić Kovácsok című darabját mutatja be L’uboslav Majera rendezésében.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozójának szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Feketics Művelődési Egyesület.


Szabó Attila, Szarka Zsófia, Tóth Péter felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..