home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az eddigi legsikeresebb Expo
Tóth Tibor
2017.09.15.
LXXII. évf. 37. szám
Az eddigi legsikeresebb Expo

Péntektől vasárnapig tartották meg Topolyán az Expo 2017 elnevezésű mezőgazdasági és gazdasági kiállítást, illetve vásárt, azaz a Topolya Expót.


Az idei Expón 300 kiállító mutatkozott be (Szabó Attila felvételei)

Az idei, sorrendben tizennegyedik rendezvényre 300 kiállító jelentkezett, aki új helyszínen, a Topolyai Piac Közvállalat csarnokában, illetve annak környékén kínálta portékáit, és mutatkozott be az érdeklődőknek.

A pénteken tartott megnyitóünnepségen elsőként Kislinder Gábor, Topolya polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Branislav Nedimović mezőgazdasági és vízgazdálkodási miniszter a mezőgazdaság jelentőségét emelte ki az egész ország gazdaságának szempontjából. Elmondta, hogy a fontos feladatok közé tartozik az öntözőrendszer fejlesztése, a biztosítási rendszer megreformálása, a jégvédelmi rendszer megerősítése. A háromnapos rendezvényt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a vásár egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az országban erősödik a vállalkozói kedv. A közhangulatot meg kell változtatni, ami csakis közösen, összefogással valósítható meg.


Bakó Tamás, a belgrádi magyar nagykövetség keretében működő Magyar Külgazdasági Iroda vezetője

Szombaton a Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért címmel tartottak konferenciát a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében. Elsőként Bakó Tamás, a belgrádi magyar nagykövetség keretében működő Magyar Külgazdasági Iroda vezetője szólt a jelenlévőkhöz, aki Szerbia és Magyarország folyamatosan javuló gazdasági kapcsolataira mutatott rá. Skapinyecz Péter, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az egész Kárpát-medencei régió egyik húzóágazata a mezőgazdaság.

— A magyarok által lakott területek legnagyobb termelékenységi ágazata a mezőgazdaság. Ebben szeretne a Magyar Nemzeti Kereskedőház egy olyan egységes lehetőséget nyújtani a határon túli és a magyarországi magyarságnak is, amellyel az itt megtermelt, jó minőségű, jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket a világpiacon, illetve egymás piacain is értékesíteni tudják. Ezzel kapcsolatban több lehetőséget nyújtunk a vállalkozóknak, és sok vásárt támogatunk. A topolyai kiállítással egyidejűleg Aradon és Bjelovaron is rendeztek egy-egy mezőgazdasági vásárt. Nagy lehetőséget látunk a magyarországi gépek térnyerésében, elsősorban a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázatokra gondolok, melyek által a határon túli magyarok külön forrásokhoz juthatnak. Szeretnénk, ha minél többen magyarországi gépet, berendezést, terméket vásárolnának — hangsúlyozta Skapinyecz.


A Prosperitati Alapítvány nyertes pályázói a mezőgazdasági gépeiket és eszközeiket mutatták be

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elmondta, hogy a tartományi és a köztársasági mezőgazdasági pályázatok is egyre több lehetőséget nyújtanak a termelőknek, ami a Prosperitati Alapítvány pályázataival kiegészülve jelentős segítség a gazdaságok számára.

— A mezőgazdasági minisztérium országos szinten változtatott a támogatáspolitikán. A pályázatokat előre kell átadni, majd pozitív elbírálás esetén megkezdődik a kifizetés. Az év végéig, ha minden a tervek szerint alakul, a költségvetésben akár 1 milliárd dinárral is növelni tudjuk az említett pályázatokra szánt eszközöket.

Fremond az aszálykárral kapcsolatban kiemelte, hogy bizonyos kultúrák esetében a terméskiesés akár a 70-80%-ot is elérheti. Az állam már tárgyal a bankokkal a termelők hitel-visszafizetési halasztásáról.


A Prosperitati csapata Juhász Bálint ügyvezetővel

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy a mezőgazdasági gépesítés terén évtizedes lemaradás volt tapasztalható.

— Az elmúlt másfél évet tekintve 7000 pályázóról és 6200 nyertes pályázóról beszélhetünk, vagyis mintegy 10 milliárd forint (33-34 millió eurónyi) kiutalt támogatásról. További 5 milliárd forintra kötöttünk szerződést, és az új pályázatok kiírására is sor került. A topolyai önkormányzat területén a sikeres pályázatok száma 641, és 475 millió dinár támogatás érkezett ebbe a vajdasági, főleg magyarok lakta közegbe.

A konferencián magyarországi mezőgazdasági és élelmiszeripari feldolgozó vállalatok mutatkoztak be, ezenkívül kiállították a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázóinak mezőgazdasági gépeit és eszközeit, majd Helyi Termék védjegyet adtak át a helyi terméket gyártó termelőknek.


A Hunnia Fagép vállalat képviselői az Expón

A kiállításon hét magyarországi cég volt jelen. Egyikük, a Hunnia Fagép vállalat első alkalommal képviseltette magát Topolyán. A mezőkövesdi cég faipari berendezések, feldolgozógépek és -technológiák forgalmazásával foglalkozik. Tóth Lajos, a 2010-ben alapított Hunnia Fagép vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég megoldást próbál nyújtani azoknak a vállalatoknak, amelyek fejlődni szeretnének, sőt, a nap mint nap felmerülő gondok megoldásában is segít. A gépeladáson kívül nagy hangsúlyt helyez a szolgáltatások nyújtására, a szervizre, a finanszírozásra, a pályázati rendszerekre.

— Szerbia egyre közelebb kerül az európai uniós csatlakozáshoz, ezért mi elsőként szeretnénk olyan megoldásokat nyújtani, amelyekkel segítjük a vállalkozókat a szerbiai piacon. Azokban az országokban, amelyeknek nagyobb mennyiségű fakészletük, illetve sok erdejük van, folyamatos beruházásokra lehet számítani. Magyarországon ez a piac szűkösebb, de a volt jugoszláv tagköztársaságokban, valamint Romániában, Ukrajnában és Szlovákiában elég sok a nagy, erdős terület. Találtunk már olyan vajdasági partnert, aki nagyon fejlett eszközökkel dolgozik, vagyis az európai szintű technológiához képest egyáltalán nincs lemaradva.

Az Expo 2017 rendezvényt Topolya község önkormányzata, a Topolyai Termelők Egyesülete, a topolyai Művelődési Ház, Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, a Gazdakör, a topolyai helyi közösség, valamint a palicsi V-Land Kft. szervezte.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..